breaking news Νέο

Κυβέρνηση : Μοιράζοντας ψίχουλα -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Κυβέρνηση : Μοιράζοντας ψίχουλα  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Με έναν επικοινωνιακό καταιγισμό προεκλογικού χαρακτήρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τα ψίχουλα των επιδομάτων που μοιράζει και δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα μίας - δυο ημερών, ως μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και καύσιμα... Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν τρία προγράμματα επιδότησης για την αντιμετώπιση, δήθεν, της «ενεργειακής φτώχειας», τα οποία βέβαια όταν τελικά καταβληθούν στους δικαιούχους θα εξαϋλωθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

1.Πιο συγκεκριμένα, σε λειτουργία βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το λεγόμενο «power pass», δηλαδή την «επιστροφή χρημάτων» από τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση μέσω των φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης κάνει λόγο για επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων προχωρήσουν τις αιτήσεις τους, βέβαια η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, αφού το ανώτατο ποσό επιδότησης θα λάβουν όσοι είχαν πολύ υψηλές καταναλώσεις, άρα και πολύ υψηλούς λογαριασμούς, κυρίως δηλαδή επαγγελματικά τιμολόγια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών θα λάβουν πίσω μερικά ευρώ.

Η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή του 60% των επιπλέων χρεώσεων κι αφού έχουν αφαιρεθεί από αυτό το ποσό οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί στο τιμολόγιο. Για παράδειγμα, μια οικιακή κατανάλωση περί τις 1200 Kwh με ρήτρα αναπροσαρμογής 240 ευρώ και έκπτωση περίπου 150 ευρώ θα πάρει επιστροφή 54 ευρώ και κάπου εκεί γύρω θα κινηθούν τα ποσά για το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών συνδέσεων που βρίσκονται γύρω από το συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης.

2. Τα ποσά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως “επιδότηση καυσίμων” δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό μέρος των τεράστιων αυξήσεων στα καύσιμα, που είναι το αποτέλεσμα αφενός των υπέρογκων φόρων κατανάλωσης (πάνω από 1,2 ευρώ ανά λίτρο), που επέβαλαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, αφετέρου των υπερκερδών που έχουν οι όμιλοι στην παράγωγη - διύλιση - εμπορία καυσίμων, εκμεταλλευόμενοι και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακόμη και με αυτήν την επιδότηση και μάλιστα για χαμηλές καταναλώσεις η τιμή της βενζίνης θα διαμορφωθεί έμμεσα σε επίπεδα πάνω από 2 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για ένα εξωφρενικό ποσό που ξετινάζει τον προϋπολογισμό των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με ένα “τσουνάμι” ακρίβειας σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

3. Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «επιδότηση» ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για χρηματοδοτικό πρόγραμμα που το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν και αφορά την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με σύγχρονες, χαμηλότερης καταναλώσεις. Η αίτηση αφορά την αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία και όσοι ενταχθούν θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη να αγοράσουν τις νέες συσκευές και μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Βέβαια, η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά οικογενειακό μέλος κάτω των 5.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής, από 5.000 έως 10.000 ευρώ θα λάβουν το 45%, από 10.000 έως 20.000 ευρώ το 35% και άνω των 20.000 ευρώ το 30%. Η επιδότηση αφορά στην τιμή της ηλεκτρικής συσκευής σε μετρητά, ενώ όποιος επιλέξει πρόγραμμα αγοράς με δόσεις θα επωμιστεί το σύνολο του κόστους των τόκων. Επιπλέον, από την πρώτη μελέτη της ρύθμισης, τα λαϊκά νοικοκυριά θα μπουν σε μια περιπέτεια, αφού θα πρέπει πρώτα να γίνει μία δαπάνη για τον έλεγχο της συσκευής και στη συνέχεια να κριθεί εάν μπορεί και πόσο να επιδοτηθεί η αγορά νέας. Ενδεχομένως το πρόγραμμα να ωφελήσει τα νοικοκυριά με πιο υψηλά εισοδήματα, καθώς τα πιο χαμηλά δύσκολα να βρουν το σύνολο του ποσού για να αγοράσουν τοις μετρητοίς έτσι μεγάλο μέρος της επιδότησης θα το «ροκανίσουν» οι τραπεζικοί τόκοι, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μεγάλοι όμιλοι εισαγωγής και πώλησης ηλεκτρικών συσκευών θα κάνουν «πάρτι» με το συνολικό πακέτο 150 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά τίθεται στη διάθεσή τους, δίχως να αποκλείονται οι γνωστές τεχνικές αύξησης των τιμών ενόψει της επιδότησης.

Μόνο η κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μπορούν να δώσουν ανάσα στη σημερινή ασφυξία και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση. Ουσιαστικά αυτή την παρέμβαση του λαού προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και καταφεύγει σε συστάσεις για μια “προεκλογική περίοδο χωρίς εντάσεις κι αντιπαραθέσεις”, που τελικά θα εξαντλείται στις γνωστές “κοκορομαχίες” ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που μοιράζονται την ίδια στρατηγική.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής