breaking news Νέο

Παπαθανάσης από ΣΕΒΕ: Ανάγκη να αυξηθούν οι επιχειρήσεις με πρόσβαση στις τράπεζες

Παπαθανάσης από ΣΕΒΕ: Ανάγκη να αυξηθούν οι επιχειρήσεις με πρόσβαση στις τράπεζες

Τη σημασία της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα ώστε να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις και να αυξηθεί η περίμετρος όσων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα ανέδειξε με την ομιλία του στην 47η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, σήμερα πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα έχουν περί τις 45.000 ελληνικές επιχειρήσεις και είναι απολύτως αναγκαίο για την οικονομία ο αριθμός αυτός να αυξηθεί αισθητά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυλώνες που προωθεί η κυβέρνηση με βάση τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ είναι η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κατάρτιση, η ιδιωτικές επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει τη ζωή σας και γι΄ αυτό βγάζουμε εκτός Δημοσίου Συστήματος πολλές διαδικασίες αφού εμπιστευόμαστε έμπρακτα τον ιδιωτικό τομέα», είπε ο κ. Παπαθανάσης ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την πανδημία έχει δημιουργήσει ασύμμετρη κατάσταση και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα μέτρα για την πανδημία και την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πήρε η κυβέρνηση είναι της τάξεως των 50 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ακόμη ότι για την ανάταξη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εξωστρέφεια και δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς οι ελληνικές εξαγωγές έτρεξαν με ρυθμό 30% και διαμορφώθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ.

 

Καραγιάννης: Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές της Βόρειας Ελλάδας

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος επίσης χαιρέτησε τη Συνέλευση του ΣΕΒΕ, είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις εξαγωγές, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας. Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα υπογράμμισε τον εκσυχρονισμό του αεροδρομίου, την οδική σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία, τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού αλλά και τη γενικότερη κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών έργων στη Βόρεια Ελλάδα που ευνοούν την κινητικότητα ανθρώπων και κυρίως εμπορευμάτων.

 

Ανέφερε μάλιστα ότι σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε δύο έργα για τη Βόρεια Ελλάδα, τη σύνδεση Δράμας – Αμφίπολης και Θεσσαλονίκης – Έδεσσας που αυτόματα σημαίνει την πρόσβαση των δύο αυτών πόλεων με την Εγνατία Οδό.

Η συνέλευση άρχισε με μήνυμα του απερχόμενου προέδρου Γιώργου Κωνσταντόπουλου ο οποίος λόγω κορωνοϊού συνδέθηκε με τον χώρο εξ΄ αποστάσεως. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δυναμική του ΣΕΒΕ. Όπως είπε, ο Σύνδεσμος έχει αυτή τη στιγμή 800 ενεργά μέλη εκ των οποίων τα 207 έχουν εγγραφεί την τελευταία τετραετία που ο ίδιος ήταν πρόεδρος. Τα μέλη του ΣΕΒΕ κάνουν τζίρο 35 δισ. ευρώ και πραγματοποιούν πάνω από το 50% των εξαγωγών της χώρας. Μιλώντας για τις προτεραιότητες που η διοίκησή του έθεσε τα προηγούμενα χρόνια υπογράμμισε την προσπάθεια να αρθούν οι περιφερειακές ανισότητες και να καθιερωθεί το μακεδονικό σήμα για τα προϊόντα που παράγονται στη Μακεδονία.

Στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ο ΣΕΒΕ δια του αντιπροέδρου του Γεδεών Βούλη, τον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά, επικεφαλής της Βιομηχανίας προφίλ Αλουμινίου Αλουμίλ, ο οποίος με τη σειρά του εμφανώς συγκινημένος αφιέρωσε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» στον υιό του.

Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, αν δηλαδή η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, έδωσε από τη συνέλευση του ΣΕΒΕ η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλέξανδρα Σδούκου.

Η ίδια υπογράμμισε ότι «η πράσινη μετάβαση στην ενέργεια έχει τεράστια οφέλη και δεν μας πτοούν οι φωνές όσων μιλούν για επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς ελληνικούς και ξένους ενεργειακούς ομίλων για την πραγματοποίηση έργων ΑΠΕ πολλών δισ. ευρώ.

Οι Έλληνες καταναλωτές εξοικονόμησαν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ το 2021 εξαιτίας της παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ, τόνισε χαρακτηριστικά.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής