breaking news Νέο

Ροδάκινα-Νεκταρίνια: Αυξημένο κόστος μειωμένες σε σχέση με πέρσι τιμές, ανάγκη μέτρων

Ροδάκινα-Νεκταρίνια: Αυξημένο κόστος μειωμένες σε σχέση με πέρσι τιμές, ανάγκη μέτρων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή ροδάκινων και νεκταρινιών σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή και στις τρεις χώρες λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Παρόλα αυτά σε Ιταλία και Ελλάδα η παραγωγή φαίνεται ότι θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 2020.

Υπάρχει όμως προβληματισμός για την κατανάλωση στις αγορές της Ευρώπης. Ήδη έχουμε πιέσεις από την πλευρά ευρωπαϊκών οργανώσεων παραγωγών και εξαγωγέων για να υπάρξουν μέτρα επισιτιστικής βοήθειας που θα βοηθήσουν την κατανάλωση στις αγορές της ΕΕ. Επίσης στις Βρυξέλλες άρχισαν να συζητούν την ανάγκη επιδότησης των μεταφορικών για να μειωθεί το κόστος των εξαγωγών. 

Στην Ισπανία τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Ακόμη όμως δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για τις απώλειες της ισπανικής παραγωγής. Όπως επισημαίνει η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA), οι νότιες περιοχές δεν επλήγησαν από τους παγετούς του Απριλίου αλλά υπήρξαν προβλήματα λόγω ξηρασίας. Αντίθετα στις βόρειες η παραγωγή είναι μειωμένη εκτιμά η οργάνωση, κατά 60% - 80% ανάλογα την περιοχή, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν Μάρτιο και Απρίλιο. Σημαντικά προβλήματα λόγω των παγετών έχει η παραγωγή σε Μούρθια, Καταλονία και Αραγονία.

Στην Ιταλία η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών για τη σεζόν 2022, μετά από μια διετία που ήταν πολύ μειωμένη λόγω των ανοιξιάτικων παγετών, επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι όγκοι των ροδάκινων είναι περίπου 467.000 τόνοι (+32% σε σχέση με το 2021) και τα νεκταρίνια αναμένεται να είναι λίγο κάτω από 534.000 τόνους (+5 % το 2021). Πάντως οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στα μεγέθη σε κάποιες ποικιλίες.

Λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της παραγωγής του 2020 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί η ελληνική παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών του 2022, σύμφωνα με προβλέψεις παραγωγών και εμπόρων. Πέρσι θυμίσουμε ότι ήταν μια καταστροφική χρονιά με την παραγωγή λόγω των παγετών να είναι μειωμένη, κάτι που είχε αρνητικές συνέπειες και στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι εξαγωγές είναι αυξημένες, στα νεκταρίνια κατά 1,9% και στα ροδάκινα κατά 27,2%. Όμως σε σχέση με τις εξαγωγές του 2020 παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε δήλωσή του ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «πρέπει να υπάρξουν μέτρα από το ΥπΑΑΤ για μείωση του κόστους των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, καθώς και των υλικών συσκευασίας– τυποποίησης και μεταποίησης, που χρησιμοποιούνται στον κλάδο, καθώς και μείωσης του κόστους ενέργειας και νερού άρδευσης. Επίσης να υπάρξει ενίσχυση του πετρελαίου κίνησης στα έμφορτα φορτηγά διεθνών μεταφορών για να μειωθεί το κόστος των εξαγωγών».

Ο Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας δήλωσε πως: «Αυτή την εποχή οι ποικιλίες στα ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν μειωμένες αποδόσεις. Σήμερα η ροή στο εμπόριο γίνεται χωρίς προβλήματα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί από τον Ιούλιο όταν βγουν οι πιο παραγωγικές ποικιλίες και αυξηθούν οι ποσότητες. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και δεν έχουν ακόμη έρθει στα χωράφια οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Ανακοινώθηκαν προσλήψεις αλλά οι γεωπόνοι μέχρι να εκπαιδευτούν να κάνουν σωστές εκτιμήσεις θα περάσει πολύς καιρός και τα φρούτα θα σαπίσουν».

Η υπεύθυνη πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Σούλα Σερδάρη, τονίζει  ότι «οι υπερπρώιμες ποικιλίες είχαν μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτή την εποχή έχουν ξεκινήσει οι συγκομιδές σε πρώιμες και μεσοπρώιμες και το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να μπουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες.

Φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για το εμπόριο ροδάκινων και νεκταρινιών. Να ξεκινήσουμε από τις τιμές παραγωγού που φέτος είναι μεωμένες σε σχέση με πέρσι. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο εισόδημα των παραγωγών λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής που είχαμε φέτος.

Η εγχώρια αγορά μέχρι στιγμής κρατά και υπάρχει ζήτηση. Ουκρανία έχει παγώσει τις εισαγωγές. Αυτή την εποχή η κύρια αγορά στην ανατολική Ευρώπη για τα ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια είναι η Πολωνία. Αν και η Ισπανία αναφέρει ότι έχει μειωμένη φέτος παραγωγή αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί στις εξαγωγές μας προς τη δυτική Ευρώπη (δηλαδή μια αύξηση των ποσοτήτων που λογικα περιμέναμε).

Από την άλλη το κόστος των μεταφορικών και της συσκευασίας έχει διπλασιαστεί. Δεν βρίσκουμε φορτηγά αλλά ούτε πλοία για να κλείσουμε την μεταφορά των φορτίων μας. Επίσης δεν βρίσκουμε εργάτες για τα συσκευαστήρια αλλά και όσους έχουμε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω Covid».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής