breaking news Νέο

Με τη συμμετοχή Αρχιερέων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών η εκδήλωση «Εις μνήμην των Φαρασιωτών προσφύγων» στο Πλατύ

  • Με τη συμμετοχή Αρχιερέων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών η εκδήλωση «Εις μνήμην των Φαρασιωτών προσφύγων» στο Πλατύ
  • Με τη συμμετοχή Αρχιερέων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών η εκδήλωση «Εις μνήμην των Φαρασιωτών προσφύγων» στο Πλατύ

Το Σάββατο 25 Ιουνίου το απόγευμα, στο Πλατύ Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ΚΗ’ Παυλείων, η εκδήλωση «Εις μνήμην των Φαρασιωτών προσφύγων», σε συνεργασία με το Σύλλογο Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός», με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, Αρχιερείς των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, που αφίχθηκαν στην Αποστολική Μητρόπολη της Βεροίας, προκειμένου να συμμετάσχουν τις επόμενες ημέρες στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των ΚΗ' Παυλείων και στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, Αποστόλου των Εθνών Παύλου. 

Κατά την άφιξη τους στο Πλατύ, οι Αρχιερείς και η συνοδεία τους, είχαν την ευκαιρία να επιστεφτούν και να προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου και του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, τον οποίο εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων το έτος 2019. 

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το «Σπίτι του Εποικισμού», ένα από τα λίγα εναπομείναντα προσφυγικά σπίτια, όπου εγκαταστάθηκαν οι Φαρασιώτες πρόσφυγες το 1924 με την έλευση τους στο Πλατύ και εκτίθενται σήμερα σπουδαία εκθέματα.  

Έπειτα, στην πλατεία του πρώην Δημαρχείου, έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους ιδρυτές του Πλατέος, το οποίο κατασκευάστηκε με ευθύνη και μέριμνα του Συλλόγου Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός» ως φόρο τιμής σε όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και εγκαταστάθηκαν σε μια νέα πατρίδα, σε έναν τόπο μακρινό, στο Πλατύ της Ημαθίας. 

Στην αρχή τελέστηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των αδίκως εκριζωθέντων Φαρασιωτών προσφύγων. 

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, τον Υφυπουργό Οικονομικών και Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίιας κ. ΚωνσταντίνοΚαλαϊτζίδη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων κ. Ισαακίδη Θεοφάνη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Καππαδοκών Πλατέος κ. Χρήστο Γεωργιάδη. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δίφωνη μικτή χορωδία ενηλίκων Πλατέος και Μελίκης, η οποία παρουσίασε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση της κ. Αικατερίνης Σωτηρίου. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ (Εκκλησία Βουλγαρίας) και Ζουγκντίντι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Εκκλησία Γεωργίας), οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σιναΐας κ. Ιερώνυμος (Εκκλησία Ρουμανίας) και Αμαθούντος κ. Νικόλαος (Εκκλησία Κύπρου), ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμ. Ραφαήλ Γρίβας, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αν. Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής