breaking news Νέο

Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους της Ν. Νικομήδειας τα Θεοφάνεια!

  • Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους της Ν. Νικομήδειας τα Θεοφάνεια!
  • Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους της Ν. Νικομήδειας τα Θεοφάνεια!
  • Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους της Ν. Νικομήδειας τα Θεοφάνεια!
  • Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους της Ν. Νικομήδειας τα Θεοφάνεια!

Πόντιοι τρίτης και τέταρτης γενιάς, από το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Νικομήδειας, βγήκαν στους δρόμους του χωριού το Σάββατο, ανήμερα των Θεοφανείων (μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης), παρουσιάζοντας το δρώμενο των Μωμόγερων. Ένα ποντιακό έθιμο, που εντάσσεται στην παράδοση και στον πολιτισμό, που στις μέρες μας βρίσκει (και αυτό είναι πολύ ευχάριστο και παρήγορο) ολοένα και περισσότερους συνοδοιπόρους, με απώτερο στόχο τη μεταλαμπάδευσή του στις επερχόμενες γενιές.

Οι Μωμόγεροι είναι ένα σατυρικό έθιμο και συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων (από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου), αλλά μερικές φορές μέχρι το μήνα του Φεβρουαρίου. Γινόταν στον Πόντο τα αρχαία χρόνια, λόγω, δε, της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μία μορφή αναγνώρισης της ελληνικής προέλευσής τους και ακόμα ένας τρόπος να ξεχαστεί από την τουρκική δουλεία και τις βίαιες εξισλαμίσεις.

Το έθιμο των Μωμόγερων διατηρείται ζωντανό έως και σήμερα, ιδιαίτερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπου κατοικούν πολλοί Πόντιοι. Τέλος να αναφερθεί ότι τα άτομα που παίρνουν μέρος στην αναβίωση αυτού του ποντιακού εθίμου, ντύνονται με διάφορα κοστούμια, όπου κάθε κοστούμι συμβολίζει ένα μέρος του πολιτισμού και της λαογραφίας των Ποντίων. Έτσι, η αρκούδα συμβολίζει τη δύναμη, η ηλικιωμένη γυναίκα είναι σύμβολο για το παρελθόν, η νύφη για το μέλλον, το άλογο για την ανάπτυξη, ο γιατρός για την υγεία, ο στρατιώτης για την υπεράσπιση, η αίγα (κατσίκα) για τα τρόφιμα και ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει το νέο έτος, στο οποίο μπαίνει η ανθρωπότητα.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής