breaking news Νέο

Αυστηρή κριτική στην πολιτική και τα πεπραγμένα Βοργιαζίδη από τον Π. Παυλίδη: «Οδεύουμε πλέον προς αλλαγή της Δημοτικής Αρχής»

Αυστηρή κριτική στην πολιτική και τα πεπραγμένα Βοργιαζίδη από τον Π. Παυλίδη: «Οδεύουμε πλέον προς αλλαγή της Δημοτικής Αρχής»

Η πολιτική και τα πεπραγμένα της θητείας του δημάρχου Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη, υπέστησαν αυστηρή κριτική από τον επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», Παύλο Παυλίδη, σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, όπου και αποκάλυψε ότι θα διεκδικήσει ξανά το Δήμο Βέροιας στις δημοτικές εκλογές του 2023.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο καφέ «Άρωμα Πόλης», που κάλυψε όλα τα πεδία της επικαιρότητας του Δήμου και  ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για το δημαρχιακό αξίωμα, με ανανεωμένο  - όπως είπε - ψηφοδέλτιο. Μάλιστα, στόχος του είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε πως πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία του συνέντευξή και κρίνοντας απαραίτητη την ενημέρωση των πολιτών, μίλησε με σκληρή γλώσσα για την πορεία και τα πεπραγμένα της σημερινής Δημοτικής Αρχής, χαρακτηρίζοντάς την ως μία Δημοτική Αρχή με έλλειψη πολιτικής πρότασης και ανθρώπινης αντιμετώπισης των προβλημάτων του πολίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως : «Είναι ένας Δήμος ανοχύρωτος κι ανοργάνωτος απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα και τις κρίσεις».

Ο Παύλος Παυλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου από το δήμαρχο αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Σώματος, Άρη Λαζαρίδη και υποστήριξε πως η Διοίκηση δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθεί επιτέλους ότι εξελέγη για να συνομιλήσει, να διαβουλευτεί, να ακούσει απόψεις και να πράξει. Κατά τα άλλα αναφέρθηκε σε θέματα που είχε μιλήσει και στο παρελθόν, όπως για τη μέθοδο επεξεργασίας στο βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΒ, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά πού βρίσκονται οι 30.000 τόνοι της λάσπης, ειδικά μετά την παραδοχή και του εργολάβου ότι δεν εξαφανίζεται στο 100%, όπως αρχικά ισχυριζόταν. Στο αποτυχημένο κυκλοφοριακό της Γέφυρας Κούσιου, καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με τους πέριξ δρόμους και τη γενικότερη αξιοποίησή της. Στο κακό οδικό δίκτυο, που ταλαιπωρεί τους πολίτες, όχι μόνο στην πόλη της Βέροιας, αλλά και στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τόνισε ότι τα έργα καθυστερούν και άλλα βρίσκονται απλά στα …χαρτιά, υπογραμμίζοντας πως τη δημοτική διοίκηση τη διακρίνει έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και στόχων. Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κακή διοίκηση και τακτοποίηση των οικονομικών του Δήμου, παραθέτοντας λίγα ενδεικτικά στοιχεία του οικονομικού ελέγχου που έγινε και όπου διαπιστώνεται σοβαρή υστέρηση είσπραξης των εσόδων.

Μίλησε για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως και στις ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων της παράταξης Βοργιαζίδη - Μπατσαρά, που - όπως είπε-  η κάθε μία σηματοδοτεί και μια δυσλειτουργία της Δημοτικής Αρχής. Άσκησε σκληρή κριτική στη σημερινή διοίκηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η ίδια αδράνεια επί εποχής covid, η ίδια και τώρα στο ενεργειακό πρόβλημα! Έγινε καμία ημερίδα, να παρουσιαστούν οι επιλογές καταπολέμησης της αύξησης του ενεργειακού κόστους στο Δήμο μας;; Δεν πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να παρέμβει, για να μειώσει τις επιπτώσεις στους πολίτες, στο περιβάλλον, αλλά και στο δημοτικό προϋπολογισμό ;;;; Μόνο να λέμε ότι η περιοχή μας διασχίζεται από τρία ποτάμια;;; Δεν πρέπει να ψάξουμε ποιο μοντέλο εκμετάλλευσης είναι το πιο ωφέλιμο κι αποδοτικό;; Μπορεί να είναι κάποιο μοντέλο ενεργειακής κοινότητας». Είπε ότι η δημοτική αρχή δεν εισάκουσε τις προτάσεις των άλλων παρατάξεων για τις γιορτές των Χριστουγέννων και δημιούργησε ένα πρόγραμμα που χρέωνε το δήμο. Ακόμα άσκησε κριτική στον αντιδήμαρχο Αγροτικών, γιατί δεν έκανε καμία ενημέρωση στους αγρότες για την ευφυή γεωργία. Μίλησε για την προσπάθεια που κατέβαλε η παράταξή του όλα αυτά τα χρόνια με τα σημαντικά θέματα που έβαζε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέροντας ενδεικτικά την αξιοποίηση του Τριποτάμου, το Ρολόι στην πλατεία Ωρολογίου, την αξιοποίηση της περιοχής από το Βήμα Αποστόλου Παύλου έως τα Παπάκια, την αξιοποίηση της πρότασης του πρώην Ταξίαρχου κ. Κούγκα Διονύση για τη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στη Σχολή της Αστυνομίας, τις προτάσεις για τις εφαρμογές της Έξυπνης Πόλης. Τη λύση στο πρόβλημα ιδιοκτησίας των Ριζωμάτων, προτείνοντας από την αρχή τη συνεργασία με τους φορείς που μπορούσαν να δώσουν τη λύση και δόθηκε τελικά με την τροπολογία Βεσυρόπουλου. Τις προτεραιότητες και τα προβλήματα που πρέπει άμεσα ο δήμος να δώσει λύση, ενώ ο ίδιος έβαλε ψηλά τον εκλογικό πήχη κ.α.

 

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξή του:

Α. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης.

 Μετά από αγώνα ετών από την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός της συμμετέχουσας στην Διοίκηση κας. Μπατσαρά που τα έβρισκε όλα κανονικά, ήλθε η ομολογία του ίδιου του εργολάβου, ότι τελικά είναι αληθές ότι δεν υπάρχει μέθοδος εξαφάνισης της ύλης και ότι ένα ποσοστό γύρω στο 30% απομένει!  Μετά την ομολογία αυτή τίθενται λογικά τα παρακάτω ερωτήματα:

α. Εφόσον ένα ποσοστό γύρω στο 30% απομένει και με δεδομένο ότι ο βιολογικός επεξεργάστηκε περί τους 100.000 τόνους, θα πρέπει κάπου να βρίσκονται τουλάχιστον 30.000 τόνοι! Που είναι?

β. Κάλεσε ο Δήμαρχος τα μέλη της Διοίκησης και τους υψηλόβαθμους και καλά αμειβόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες, Γενικό Διευθυντή κ. Αχτσή, Τεχνικό Διευθυντή κ. Δάσκαλο και τον έχοντα εκφράσει τις ενστάσεις του είναι αλήθεια, υπεύθυνο επιτήρησης της πορείας των εργασιών κ. Μπίσμπα να ρωτήσει τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια;

γ. Δεν νιώθει άσχημα που εξαπατήθηκε στην καλύτερη των περιπτώσεων και επαναλάμβανε και αυτός δημοσίως ότι με την εφαρμοζόμενη μέθοδο εξαφανίζεται ύλη; Να σας θυμίσω ότι κάλεσε και δημοσιογράφους και το δημοτικό Συμβούλιο ολόκληρο να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την παγκόσμια ανακάλυψη!!!

δ. Η κ. Μπατσαρά δεν νιώθει το ελάχιστο εξαπατημένη να ζητήσει δημόσια εξηγήσεις για τον εμπαιγμό;

ε. Σήμερα και μετά την ομολογία, ποιοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι ερευνώνται για αμέλεια το λιγότερο? 

Σημειώστε ότι έφτασε σε τέτοιο βαθμό η πολιτική τους αμετροέπεια, που δεν ένιωσαν την ανάγκη έναντι των πολιτών να κάνουν το ελάχιστο. Να ζητήσουν μια συγνώμη για την επί έξι και πλέον χρόνια λαθεμένη επιλογή των ισχυρισμών τους περί μηδενικών υπολειμμάτων. Και φυσικά για τις άθλιες δηλώσεις περί πιστοποίησης, που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ένα ψέμα παραπλάνησης. Αυτοί νομίζουν ακόμα ότι μπορούν να μοιράζουν καθρεφτάκια για «ιθαγενείς».

 

 Β. Σχεδιασμός και υλοποίηση μεγάλων έργων.

Έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ανεκδότου και πλέον μπαίνουν και στοιχήματα με τα ποσά που ανακοινώνονται κάθε έτος, ως ποσά που θα διατεθούν για έργα!!! Κάθε χρόνο ποσά άνω των 50.000.000 ευρώ ανακοινώνονται ότι δήθεν είναι εξασφαλισμένα και θα διατεθούν για έργα!!! Την ίδια εποχή που έρχονται, στη φαντασία τελικά, τα ποσά αυτά, η πόλη έχει ένα οδικό σύστημα κατεστραμμένο, η περιφέρεια (τα χωριά μας) έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού, έργο που να φαίνεται δεν υπάρχει στον ορίζοντα... Για την χρονιά που διανύουμε ανακοινώθηκαν πομπωδώς πάλι  έργα ύψους άνω των 50.000.000 ευρώ...Κρατήστε το να τα μετρήσουμε στο τέλος αυτής της χρονιάς... Έγινε το σταθερό ετήσιο ανέκδοτο...

 

Γ. Ένα σημαντικό θέμα που δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε γιατί δεν θέλαμε αντιπαλότητα αλλά συναίνεση. Εμπαιγμός στα παιδάκια με ειδικές δεξιότητες.

Αναφέρω αυτό ειδικά και επιλεκτικά στην κατηγορία των έργων διότι είναι τραγικό. Ακόμη και το ζωικό βασίλειο έχει μια ευαισθησία στα μέλη της ομάδας που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα και χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης φροντίδας. Εμείς εδώ έχουμε παιδάκια που ζήτησαν εδώ και ενάμιση χρόνο μια παιδική χαρά για να περνούν την ώρα τους. Υπάρχει σχετική επιστολή. Παιδική χαρά με παιχνίδια ανάλογων προσαρμογών. Επί ενάμιση χρόνο το αίτημα παραμένει στα συρτάρια και επιχειρείται ο κατευνασμός, με υποσχέσεις και υπεκφυγές. Απευθύνθηκαν στην Αντιπεριφέρεια και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης προθυμοποιήθηκε να συνδράμει, αρκεί να του αποσταλεί αίτημα από τον Δήμο. Ακόμη περιμένει το αίτημα... Εάν τίθεται θέμα χρημάτων,  υποδείξαμε τον τρόπο. Εάν το ποσό που διατίθεται για την κοπή των χόρτων ετησίως κινείται γύρω στις 100.000 ευρώ και δεν δοθεί με απευθείας ανάθεση όπως γίνεται μέχρι σήμερα, η έκπτωση που θα προκύψει από έναν δημόσιο διαγωνισμό, θα καλύψει το ποσό που απαιτείται για μια παιδική χαρά. Είναι μομφή για τον Δήμο μας τέτοια αντιμετώπιση... Είναι ντροπή για την κοινωνία μας... Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας!

 

Δ. Αγορά κτιρίου Τσαλέρα για να λειτουργήσει ως νέο σχολείο!!

Είχαμε την απόφαση εξαγοράς του οικοπέδου Τσαλέρα, σε τιμή περίπου 450.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο επιλέχτηκε για σχολείο και για να διευκολύνει την ανταλλαγή του 3ου Δημοτικού με την Μητρόπολη, αν θυμάστε. 

Τονίσαμε και τότε αλλά δεν εισακουστήκαμε, ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες απαραίτητες ενέργειες για να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για το κτίριο και την προοπτική.

Αρχικά θα έπρεπε να επισκεφτούμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι τον χώρο για να έχουμε εικόνα. Δεν έγινε.

Ζητήσαμε να κληθούν οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στον χώρο αυτό πριν κλείσει και να μας μεταφέρουν την δική τους εμπειρία. Δεν έγινε.

Ζητήσαμε να γίνει υποτυπώδης μελέτη για τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να στεγαστούν και αν τελικά εξυπηρετεί σε κάτι. Δεν έγινε.

Ζητήσαμε να μάθουμε από υπαλλήλους επιστήμονες του Δήμου μας το ποσό που θα χρειαστεί για να γίνει σχολείο ή μήπως τελικά χρειάζεται κατεδάφιση και αγοράζουμε απλώς οικόπεδο. Δεν έγινε.

Χωρίς αυτά η Διοίκηση προχώρησε στην αγορά του κτιρίου, με προοπτική να γίνει σχολική μονάδα. Έχετε ακούσει κάτι από την ημέρα εκείνη? 

Σημειώστε ότι θέση μας είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος και το ευρισκόμενο κτίριο είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν ως σχολείο. Διότι, αφενός το κτίριο είναι για κατεδάφιση, αφετέρου ο χώρος είναι ακατάλληλος διότι το σχολείο του μέλλοντος απαιτεί έκταση πολλαπλάσια για ένα σύγχρονο σχολείο με αίθουσες αξιοπρεπείς, εστιατόριο, χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, αίθουσες παραστάσεων και λοιπά. Σημειώστε επιπλέον ότι δεν έχουμε στα χέρια μας καν μια καταγραφή των αναγκών του Δήμου μας για τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και να χαράξουμε πορεία επιλογών. Η υπογεννητικότητα έχει αλλάξει τα δεδομένα και οφείλουμε να είμαστε  ρεαλιστές. Δεν υπάρχουν χρήματα για σπατάλες. Η παρούσα Δημοτική Αρχή μάλλον επιχείρησε να αγοράσει πολιτική συμπάθεια και λίγες ψήφους παρά είχε στο μυαλό τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Θόδωρος Θεοδωρίδης: Είναι γνωστή η ευαισθησία του με το περιβάλλον και η συνεχής ενασχόληση με την καταγραφή και επίλυση προβλημάτων αυτού του είδους. Προκειμένου να μην στεναχωρήσει μέλος της βασικής ομάδας των συνεργατών του ο κ.Δήμαρχος, συγκεκριμένα τον κ.Παπαδόπουλο, έφτασε στο σημείο, όπως ισχυρίστηκε δημόσια και αποδέχτηκε ο Δήμαρχος, να του προτείνει μέρος της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας!!! Πρακτικές πρωτόγνωρες! Δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής στελεχών. Υπάρχουν οι βασικοί του κλειστού πυρήνα που θα πρέπει να "τακτοποιηθούν" κατά προτεραιότητα και αν κάποιος είναι απαιτητικός, να του δίνεται ένα μέρος, ποσοστό αρμοδιοτήτων!!! Θα το γράψει η ιστορία! Στη Βέροια προτάθηκε σε Δημοτικό Σύμβουλο να αποδεχτεί Αντιδημαρχία με το 20% των αρμοδιοτήτων που έχει συνήθως!!!

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Δοβρά Χρήστος Τσιούντας. Μάλιστα του αφαιρέθηκε με την πρώτη ευκαιρία και το "χαρτοφυλάκιο" της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Όχι γιατί απέτυχε, μάλλον το αντίθετο. Με την παρατηρητικότητά του και τη συστηματική δουλειά έφερε στον Δήμο ετησίως ένα ποσό άνω των 200.000 ευρώ που εδικαιούτο και δεν έπαιρνε εκ παραδρομής. Απομακρύνθηκε μάλλον για συνετισμό.

Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Στάθης Κελεσίδης κατά έναν περίεργο τρόπο. Διαφώνησε και κατήγγειλε την επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κ. Μπατσαρά και βρήκε θαλπωρή στην φιλόξενη αγκαλιά της παράταξης Βοργιαζίδη. Έκτοτε παραμένει χωρίς να αναγνωρίζει την επικεφαλής του ψηφοδελτίου με το οποίο εξελέγη, χωρίς να γίνεται ανεξάρτητος!!! Νέα ήθη...

Επειδή διατείνονται ότι κάνουν χρηστή διοίκηση και τακτοποίησαν τα οικονομικά του Δήμου, ας δούμε κάποια λίγα ενδεικτικά στοιχεία του οικονομικού ελέγχου που έγινε, για να αντιληφτείτε και τα παραμύθια τους

Είναι μέρος των  αποτελεσμάτων ελέγχου που διενήργησαν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και αφορά στα οικονομικά του 2017.  Ο έλεγχος κράτησε ως το 2020. Κοινοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και τα αντανακλαστικά της Διοίκησης λειτούργησαν ένα χρόνο μετά. Στις 31/3/2022 έφεραν θέμα και ψηφίσαμε Υπεύθυνο Εσωτερικού Ελέγχου. Για τον λόγο αυτό έχουμε τόσο αργά την αναφορά μας.

 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Παυλίδης τόνισε πως : «Πρέπει να ανατάξουμε τον τόπο μας. Το μήνυμα της κοινωνίας του Δήμου μας είναι σαφές. Μετά από τα 8 χρόνια της δημοτικής αρχής και για ορισμένους 12 χρόνια σε υπεύθυνες θέσεις διοίκησης, ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Οδεύουμε πλέον προς αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, προς την επόμενη μέρα. Έχουμε αστείρευτες δυνάμεις και προσπαθώ να σας παρουσιάσω ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους δυναμικούς, με ανθρώπους δημιουργικούς, που αξίζουν την ευκαιρία τους. Θα είναι μια δυναμική ομάδα που θα συνθέτει, θα συνεργάζεται και θα έχει στόχους και όραμα. Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό που ζούμε. Δεν μας αξίζει. Είναι ένας Δήμος ανοχύρωτος κι ανοργάνωτος απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα και τις κρίσεις. Καλώ όλους, από όλα τα μετερίζια, να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια. Δεν αρκεί να φύγει μόνο αυτή η Δημοτική Αρχή, αλλά πρέπει να αγκαλιαστεί η προσπάθεια των επόμενων χρόνων. Μας περιμένουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλαγές για βελτίωση της καθημερινότητας, νέες προκλήσεις. Δεν γίνεται η κοινωνία να είναι πιο μπροστά από τον Δήμο μας, την στιγμή που το Κράτος αλλάζει». Ενώ όσον αφορά τις επόμενες Δημοτικές εκλογές, επεσήμανε πως σύντομα θα αρχίσει η παράταξή του να παρουσιάζει πρόσωπα, που θα ολοκληρωθεί το αργότερα μέχρι τα Χριστούγεννα  και αυτή η τελική της μορφή θα παρουσιαστεί σε όλους τους φορείς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, ώστε να έχουν μια εικόνα των προθέσεων της παράταξης.

 

Ε.Β.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής