breaking news Νέο

Ειρήνη Βαρδάκη στο Ράδιο Αιχμή-102,8 : «Το βιβλίο στην Ελλάδα είναι ορφανό από κράτος»

Ειρήνη Βαρδάκη στο Ράδιο Αιχμή-102,8 : «Το βιβλίο στην Ελλάδα είναι ορφανό από κράτος»

Τηλεφωνική συνέντευξη με τη συγγραφέα (συνολικά μέχρι τώρα 6 βιβλίων και ετοιμάζει ένα ψυχολογικό θρίλερ) Ειρήνη Βαρδάκη είχε στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) ο Αλέκος Χατζηκώστας, την Παρασκευή 1/7.

Αναφερόμενη στη στροφή της στη Λογοτεχνία τόνισε : «Η Λογοτεχνία ήταν μέσα μου από παιδί. Από πολύ μικρή ηλικία ήξερα ότι θα γίνω συγγραφέας. Πολλά πράγματα, πολλές δουλειές μπορώ ν’ αλλάξω, το κομμάτι όμως της γραφής δεν θα το αλλάξω ποτέ».

Στην ερώτηση γιατί διάλεξε το συγκεκριμένο είδος Λογοτεχνίας, τη στιγμή μάλιστα που ορισμένοι το χαρακτηρίζουν και ως «παραλογοτεχνία», υπογράμμισε : «Έχει πολύ άδικα κατηγορηθεί η αστυνομική Λογοτεχνία ως παραλογοτεχνία. Στον κόσμο που έχει τέτοιες απόψεις, να του θυμίσουμε ότι έχουν γραφτεί αριστουργήματα πάνω στο αστυνομικό είδος. Προσωπικά ανήκω στο ψυχολογικό είδος. Μ’ αρέσει, γιατί είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό, γιατί μελετά το ανθρώπινο μυαλό, τις πιο σκοτεινές πλευρές του, είναι πολύ ανατρεπτικό, έχει φοβερές εκπλήξεις, κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος και του δίνει πτυχές και πλευρές να εξερευνήσει. Έρχεται αντιμέτωπος με πλευρές του εαυτού του, που ίσως να μη θέλει να πολυψάξει. Είναι ένα πολυδιάστατο είδος. Συνδυάζει και το κοινωνικό μυθιστόρημα, έχει μία εσωτερικότητα έχει μία άλλη γοητεία».

Απαντώντας για την ανταπόκριση του κοινού στο είδος αυτό, τόνισε : «Ο κόσμος αγαπά και το αστυνομικό και το ψυχολογικό. Στην Ελλάδα στο ψυχολογικό δεν έχουμε πολλούς εκπροσώπους, στο αστυνομικό έχουμε αρκετούς, ωστόσο ο αναγνώστης παραμένει λίγο επιφυλακτικός με τους Έλληνες εκπροσώπους του είδους, είναι πιο ανοικτός με μία πρόταση που θα έλθει απ’ έξω. Εύχομαι αυτό ν’ αλλάξει, άλλωστε αλλάζουμε και εμείς οι ίδιοι σαν συγγραφείς, έχουμε πιο σύγχρονες, πιο καινοτόμες θεματολογίες. Πιστεύουμε τον κόσμο ν ακολουθήσει. Η Ελλάδα πάντα έδινε σπουδαίες πένες. Είναι η ώρα να καταλάβουν ότι οι καλές πένες δεν έπαψαν να υπάρχουν».

Στην ερώτηση για την πορεία του βιβλίου στη Ελλάδα υποστήριξε : «Το βιβλίο πήγαινε καλύτερα τα τελευταία 3-4 χρόνια. Φέτος είναι μία πολύ κακή χρονιά. Η Άνοιξη – μιλώντας με βιβλιοπώλες- ήταν μία νεκρή περίοδος. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος με τις εξελίξεις. Οι προβλέψεις για το 2023 είναι ακόμη πιο δυσοίωνες σε όλα τα επίπεδα και εύχομαι ν’ αλλάξει κάτι».

Απαντώντας στο πώς θα μπορούσε να βοηθήσει το κράτος, τόνισε : « χει πάρα πολλούς τρόπους, επιλέγει όμως να μη χρησιμοποιήσει κανέναν. Το βιβλίο στην Ελλάδα  είναι ορφανό από κράτος.  Δεν προσπάθησαν ποτέ να προωθήσουν τη δουλειά μας στο εξωτερικό, ακόμη και αν συμβούν κάποιες ενέργειες, είναι βαθιά εσωστρεφείς, κλεισμένα σε συγκεκριμένα λόμπυ. Δεν έχει απελευθερωθεί το βιβλίο στην Ελλάδα. Υπάρχει μία βαθειά, νοσηρή εσωστρέφεια και δεν είναι μόνο το κράτος εδώ, αλλά και οι ίδιοι οι συγγραφείς που το καλλιεργούν. Ενώ έξω γίνεται ένας «χαμός», ο κόσμος μεταφράζει και η Ελλάδα παραμένει το παιδί που δεν καλέστηκε στο πάρτι».

Τέλος, σε ερώτηση για τα δικά της διαβάσματα, τόνισε : «Εκτός από ψυχολογικό θρίλερ, προσπαθώ να διαβάσω τα πάντα. Κυρίως Λογοτεχνία, βιβλία που ακούστηκαν για τη γραφή τους. Δεν μ’ ενδιαφέρει τόσο η πλοκή ενός βιβλίου, όσο η καλή γραφή. Πιο λυρικές, πιο ιδιαίτερες  και βιβλία έξω από τα συνηθισμένα. Εγώ προτιμώ τις περίεργες θεματολογίες και τις πολύ δυνατές γραφές».

Η ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τον κλασσικό χορό και τον αθλητισμό. Εργάζεται στο χώρο της υγείας, ενώ παράλληλα ασχολείται με την εγκληματολογία.

Εργογραφία:

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ εκδόσεις Bell (κυκλοφόρησε το 2017)
ΤΟ Ρ ΤΗΣ ΕΡΩΜΕΝΗΣ εκδόσεις Βell
ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΝ ΕΣΤΙ εκδόσεις Bell
ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ εκδόσεις Bell

Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ (ΜΙΝΩΑΣ)

ΖΩΝΗ 5 (ΜΙΝΩΑΣ) κυκλοφόρησε το 2022

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής