breaking news Νέο

Νίκος Ζώκας στο Ράδιο Αιχμή-102,8 : «Μόνο η ανάπτυξη αγώνων μπορεί να επιβάλει άλλες λύσεις»

Νίκος Ζώκας στο Ράδιο Αιχμή-102,8 : «Μόνο η ανάπτυξη αγώνων μπορεί να επιβάλει άλλες λύσεις»

Τηλεφωνική συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕΘ και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Νίκο Ζώκα, είχε ο Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) την Τρίτη 5/7.

Ξεκινώντας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας : «Η Σύνοδος μπορεί να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη πιο σημαντική για τη «Νατοϊκή Συμμαχία» από την ιδρυτική της συμφωνία. Υιοθέτησαν κείμενο, που είναι το δόγμα του ΝΑΤΟ για επόμενα 10 ή 20 χρόνια. Να θυμίσουμε ότι στη Σύνοδο της Λισαβόνας το 2010 η Ρωσία χαρακτηριζόταν ακόμη ως στρατηγικός εταίρος του ΝΑΤΟ, ενώ στη Σύνοδο αυτή ως βασική απειλή. Ενώ μέχρι τώρα στις Συνόδους του ΝΑΤΟ δεν γινόταν καμία αναφορά στην Κίνα, σε αυτή τη Σύνοδο γίνεται ευρύτατη αναφορά στην Κίνα και στην αντιπαράθεση μαζί της. Σήμερα συγκρούονται πολύ ισχυρά συμφέροντα μεταξύ παλιών και νέων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και επειδή οι ΗΠΑ τείνουν να χάσουν την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα από την Κίνα, γίνεται και αυτή η αντιπαράθεση. Αυτή είναι η βάση της αντιπαράθεσης, γι’ αυτό και λέμε ότι αυτή η στρατηγική αντίληψη, που περιγράφει την κάθετη αντιπαράθεση των δύο αυτών μπλοκ, καθόρισε και τις αποφάσεις της Συνόδου αυτής».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους λαούς της Ευρώπης και της χώρας μας; «Αφορά τους λαούς όλης της υφηλίου. Δεν μιλούν μόνο για την περιοχή της Ευρώπης, αλλά και Μέσης Ανατολής, της Αφρικής (Σαχέλ, Μαυριτανία), μίλησε ακόμη για τον Ινδικό Ωκεανό κ.α . Σημαίνει την ανάπτυξη πολύ πιο ισχυρών ετοιμοπόλεμων δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Από 40.000 που ήταν οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης, φτάνουν στις 300.000, δηλαδή γιγαντώνονται. Έτσι αυξάνονται και οι εξοπλισμοί. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο εξοπλιστικό πακέτο. Για το 2022 οι χώρες του ΝΑΤΟ προβλέπεται να δαπανήσουν ένα αστρονομικό ποσό, πάνω από 1 τρις δολάρια και θ΄ αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας με το 3,76% του ΑΕΠ που διαθέτει, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Τα χρήματα αυτά θα προκύψουν από τον περιορισμό των πάντων (π.χ Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια). Για το τι θα σημαίνει για το λαό μας, θα πρέπει να συμπεριλάβει και το εξής : Στο πλαίσιο αυτών των σχηματισμών μάχης, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται ν’ αποστείλει δυνάμεις στο σχηματισμό, που θα σχηματιστεί στη Βουλγαρία. Ήδη έχουμε σε 14 αποστολές εκτός συνόρων ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Πρόσφατα μάλιστα αποφασίστηκε να στείλουμε ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μοζαμβίκη (!), να υπερασπιστούμε τι εκεί;».

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις με τα ελληνοτουρκικά τόνισε : «Θυμόμαστε με τι προσδοκίες πήγε ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη Σύνοδο. Η Τουρκία εκεί, με μία απόφαση για να συναινέσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φιλανδίας, πήρε ό,τι είχε ζητήσει. Πήρε και την υπόσχεση για νέα αεροπλάνα, πήρε τα συγχαρητήρια του Μπάϊντεν για τη συνετή στάση της ενός της Νατοϊκής Συμμαχίας. Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση δεν νομίζω ν’ αποκόμισε κάτι θετικό. Είχαμε προειδοποιήσει πριν τη Σύνοδο, ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι τόσο σημαντικός για το ΝΑΤΟ, ώστε θα κάνουν το κάθε τι, για να εξασφαλίσουν τη σταθερή τους ένταξη στο ΝΑΤΟ και την απομάκρυνσή της «από τη βλαβερή επίδραση και συνεργασία με τη Ρωσία». Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η ελληνική κυβέρνηση. Και αυτές οι πολιτικές προτάσσονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και το κάνουν, για να εξασφαλίσουν καλύτερες θέσεις για το ελληνικό κεφάλαιο. Και από τη στιγμή που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται αυτά τα συμφέροντα, δεν πρόκειται να κρατήσουν άλλη στάση. Για να μπορέσουν π.χ να έχουν οι Έλληνες εφοπλιστές τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, τη μεταφορά του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει εκκλήσεις και προτάσεις για μεταφορά των σιτηρών της Ουκρανίας διαμέσου των Στενών από πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών».

Για τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε : « Και στη Σύνοδο αυτή πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ουκρανία, όπου προβλέπεται το βάθεμα της «βοήθειας», που θα δώσουν ΝΑΤΟ και Ε.Ε στο Κίεβο. Στην Ουκρανία διεξάγεται σήμερα ένας πόλεμος ενταγμένος στο πλαίσιο όλων αυτών που είπαμε προηγουμένως, στο πλαίσιο της «ανάσχεσης» της Ρωσίας και της Κίνας. Ο πόλεμος αυτός προετοιμάστηκε από την επόμενη μέρα της πτώσης της ΕΣΣΔ, όταν αποκόπηκε η Ουκρανία και σχηματίστηκε το ουκρανικό κράτος. Η πηγή της αντιπαράθεσης είναι ξεκάθαρη. Η Ουκρανία είναι από τα πλουσιότερα κράτη και σε υπέδαφος αλλά και σε παραγωγική γη και μία στρατηγική θέση στα σύνορα της Ρωσίας. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η ανατροπή του 2014 της νόμιμης κυβέρνησης και η εγκατάσταση των δυνάμεων που στηρίζονται στο ΝΑΤΟ και πυρήνας τους είναι και τα ναζιστικά τάγματα. Η αντιπαράθεση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Στην τελευταία Σύνοδο τονίστηκε ότι ΝΑΤΟ και Ε.Ε έχουν στρατηγική-εταιρική σχέση.  Άλλωστε η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε είναι και στο ΝΑΤΟ. Η ίδια η Ε.Ε δέχεται ότι το ΝΑΤΟ είναι η ομπρέλα, που εξασφαλίζει την ασφάλεια των χωρών μελών της».

Με βάση όλα αυτά, τι θα πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός και εκλογικά; «Εμείς ως ΕΕΔΥΕ εδώ και 67 χρόνια παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Οι κύριες ευρωατλαντικές δυνάμεις της χώρας, Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα μικρότερα κόμματα είναι στραμμένες πολιτικά σε όλα όσα ανέφερα. Άρα ο λαός ας βάλει στα κριτήρια που πάει για να ψηφίσει, ποια δύναμη είναι αυτή που αντιπαλεύει σταθερά αυτούς τους πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ποια δύναμη του δείχνει έναν άλλο δρόμο. Εκτός από αυτό, επειδή η ζωή μας δεν σταματά στις κάλπες, λέμε ότι μόνο η ανάπτυξη αγώνων μπορεί να επιβάλει άλλες λύσεις. Ανάπτυξη αγώνων στη χώρα μας από τον ελληνικό λαό σε συνεργασία με όλους τους λαούς όλης της περιοχής, για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής