breaking news Νέο

Η Πλατεία της Μνήμης - Του Διονύση Διαμαντόπουλου*

Η Πλατεία της Μνήμης - Του Διονύση Διαμαντόπουλου*

Την 11 Ιουλίου 1942, στην Πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης, η Γερμανική Κατοχική Διοίκηση με το πρόσχημα της καταγραφής συγκέντρωσε όλους τους άρρενες Ισραηλίτες από 18 έως 45 ετών.

Εκεί, χιλιάδες συμπολίτες μας Εβραίοι υπέστησαν δημόσιους εξευτελισμούς και ταπεινώσεις. Στη συνέχεια, στάλθηκαν σε καταναγκαστικά έργα οδοποιίας,  όπου δεκάδες έχασαν τη ζωή τους.

Η φιλοναζιστική εφημερίδα "Απογευματινή της Θεσσαλονίκης" έγραφε τότε χυδαία: "Η Θεσσαλονίκη επανηγύρισε σήμερον. Χάρις εις την ωραίαν έμπνευσιν των Αρχών Κατοχής, χιλιάδες Ισραηλιτών που ησχολούντο με παρασιτικά επαγγέλματα, θα εργασθούν τώρα. Θα γίνουν παραγωγικοί." Στο ίδιο αντισημιτικό πνεύμα και η εφημερίδα "Νέα Ευρώπη".

Ογδόντα χρόνια μετά, η Πλατεία αυτή έπρεπε να είναι πλατεία Μνήμης και τίποτε άλλο. Αυτό εξάλλου είχε αποφασίσει το 2019 η προηγούμενη Δημοτική Αρχή της πόλης κλείνοντας το υπαίθριο πάρκινγκ ώστε στη θέση του να δημιουργηθεί ένα Πάρκο Μνήμης.

Για όσους δεν γνωρίζουν όμως, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου μετέτρεψε,  από τον Δεκέμβρη του 2021, και πάλι την Πλατεία σε υπαίθριο πάρκινγκ, ως προσωρινή λύση "έως ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την οριστική αξιοποίησή του". Σήμερα, επτά μήνες μετά, η "προσωρινή λύση" του πάρκινγκ παραμένει, χωρίς να υπάρχει κανένα  νεότερο στοιχείο ως προς τον αρχικό σχεδιασμό. Φαίνεται πως η οφειλόμενη τιμή της πόλης στα χιλιάδες θύματα του τυφλού φυλετικού μίσους δεν ανήκει στις προτεραιότητες του Δήμου.

Κι όμως, η πόλη που τότε σιώπησε προκλητικά μπροστά σ' αυτό το έγκλημα, έπρεπε ήδη να έχει κάνει το χρέος της απέναντι στον εαυτό της και στην  Ιστορία.

 

*Ο Διονύσης Διαμαντόπουλος υπηρέτησε την Ημαθία, ως προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής