breaking news Νέο

Iστορικό 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης

  • Iστορικό 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης
  • Iστορικό 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης
  • Iστορικό 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης
  • Iστορικό 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης
  • Iστορικό 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης
  • Iστορικό 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργάνωσε το φετινό 36ο Αντάμωμα στην Νάουσα μαζί με τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας  ύστερα από έγκριση του αιτήματος στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας, με ξεχωριστό πάθος κι αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στον Βλαχόφωνο Ελληνισμό όσο και στην κοινωνία της πόλης του  ανταποκρίθηκε άριστα  στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.

Συνεργάστηκε με τη Δημοτική Αρχή της πόλης, την Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή ενότητα Ημαθίας και με φορείς όπως ο όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες», το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, επιβεβαιώνοντας έτσι και τη θερμή απήχηση που έχει το Αντάμωμα στην κοινή γνώμη αλλά  και την στήριξη της Πολιτείας στις εκδηλώσεις μας.

Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε όλους.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την Παρασκευή 8-7-2022 στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας όπου πλήθος Ναουσαίων παραβρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης παλαιών φωτογραφιών με σκηνές από τον βίο των Βλάχων της περιοχής και παρακολούθησε το πρόγραμμα που ακολούθησε.

Τους παρευρισκόμενους  καλωσόρισε η πρόεδρος του οικοδεσπότη  Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας κα. Αρχοντούλα Τζιμουλίκου και ακολούθησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, από τον Δήμαρχο της Νάουσας κ. Νικόλαο Καρανικόλα, τον Βουλευτή του Νομού Ημαθίας κ. Μπαρτζώκα και φιλοξενούμενους εκπροσώπους Συλλόγων Βλάχων της Διασποράς: από τον πρόεδρο του Συλλόγου Βλάχων Κρουσόβου κ. Βασίλη Αμπατζή, από τον Πρόεδρο Συλλόγου  Βλάχων Βελιγραδίου κ. Αριστοτέλη Μαρτίνοβιτς, και από την κα. Στέλλα Πατσίλη Αντιπρόεδρο Συλλόγου Βλάχων Κορυτσάς.

Ακολούθησαν οι θεαματικές παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί, τα δρώμενα που είχε ετοιμάσει ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας και στο τέλος  σειρά πήρε ο χορός και το  τραγούδι από τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, τον Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας.

Το Σάββατο 9-7-2022 και ώρα 11:00 το πρωί υπό βροχή, σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων σε μια συγκινητική τελετή στο Χώρο Θυσίας, στον καταρράκτη της Αράπιτσας   τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τις 13 ηρωίδες  Γυναίκες  που θυσιάστηκαν με τα παιδιά τους  για να μην πέσουν ζωντανές στα χέρια των Οθωμανών  και κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της Πολιτείας , της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Νάουσας, της Π.Ο.Π.Σ.Β., του Λαογραφικού Συλλόγου Νάουσας και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Μοναστήρι.

Το Σάββατο έβρεχε όλη την ημέρα, μπορεί ο καιρός να χάλασε τα σχέδια για μια μεγάλη εκδήλωση στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Πάρκου με θεαματική παρέλαση του Ιππικού Ομίλου, αλλά αυτό που συνέβη στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας ήταν μοναδικό.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης των Χορευτικών σε σύντομη ομιλία τους είπαν:

-ο Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων μετέφερε τους χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος του είχε ζητήσει να έχει βλαχόφωνο ιερέα μαζί του ώστε να μιλήσει και στα βλάχικα πράγμα που το έκανε την πρώτη ημέρα

-ο Πρόεδρος ΠΟΠΣ Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη θερμά τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, και ιδιαίτερα την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,  για την άρτια διοργάνωση, αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό γεγονός που τιμούμε και  επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ΠΟΠΣΒ  για τα βλάχικα και την προπαγάνδα τονίζοντας ότι «η ΠΟΠΣΒ είναι αντίθετη στην ομογενοποίηση – τυποποίηση και ουσιαστικά δημιουργία μιας νέας γλώσσας, μιας  βλάχικης  γλώσσας κατασκευασμένης  σε  Εργαστήριο,  αυτό  που   θέλουν τα μακεδοναρμανικά κελεύσματα από το Βουκουρέστι της  Ρουμανίας  για επινόηση και κατασκευή «κοινής βλάχικης γλώσσας και έθνους»  η οποία ουσιαστικά δεν έχει σχέση ούτε με την ιστορική αλλά και ούτε με τη ζώσα σημερινή πραγματικότητα των βλάχικων» και κατέληξε τονίζοντας ότι:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΔΕΝ ΕΤΕΡΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ  ΠΑΤΡΙΔΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΑΝ, Ο ΤΟΠΟΣ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΤΟΥ 

ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΝΟΜΟΣ. ΑΓΡΑΦΟΣ και ΑΙΩΝΙΟΣ.

Σφραγισμένος από τους διαχρονικούς αγώνες μας ΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ.

 ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλαος Καρανικόλας, ευχαρίστησε την Π.Ο.Π.Σ.Β. για την επιλογή της Νάουσας για το Αντάμωμα του 2022 και έδωσε την ευκαιρία να γιορταστεί από κοινού η επέτειος των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας του 1822 ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που τιμούν την πόλη της Νάουσας.

-η Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας κα Αρχοντούλα Τζιμουλίκου, καλωσόρισε όσους ήρθαν από μακριά για να τιμήσουν την πόλη της Νάουσας, ευχαρίστησε  το Δ.Σ. της ΠΟΠΣΒ για την αποδοχή του αιτήματος να πραγματοποιηθεί το 36ο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα ώστε να τιμηθεί η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1822 στην οποία ασφαλώς και έλαβαν μέρος και Βλάχοι, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο στην διοργάνωση, τον Δήμαρχο Νάουσας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους εθελοντές και τους χορηγούς.

-ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος, καταγόμενος από την Ημαθία, επαίνεσε την εκδήλωση-θεσμό του Ανταμώματος των Βλάχων και την απόφαση για φέτος να γίνει στην Νάουσα τονίζοντας ότι οι Σύλλογοι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων του λαού μας και στην μνήμη της Ιστορίας.

ο Βουλευτής Ημαθίας Ν.Δ. κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας, τόνισε την σημασία της διοργάνωσης του φετινού Ανταμώματος στη Νάουσα και συνεχάρη τους διοργανωτές για την άρτια διοργάνωση.

-ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Βλάχος και ο ίδιος, επαίνεσε την πρωτοβουλία της ΠΟΠΣΒ να αφιερώσει το φετινό Αντάμωμα στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας   και τόνισε το πόσο συνυφασμένη είναι η πορεία των Βλάχων με την Ιστορία και γενικά την πορεία του Ελληνισμού μέσα στους  αιώνες και στα εύκολα και στα δύσκολα.

-ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Βλάχος επίσης, έφερε τον χαιρετισμό από την Ήπειρο και την πατρίδα του, το Μέτσοβο, πατρίδα πολλών Φιλικών και μεγάλων αγωνιστών του 1821, όπως ο Δημήτριος Ύπατρος που χάθηκε στην Νάουσα .

-ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρία  για την πρόσκληση, συνεχάρη τον Δήμαρχο Νάουσας για την άριστη συνεργασία του με την ΠΟΠΣΒ και τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας η οποία έδωσε ένα άρτιο αποτέλεσμα στην διοργάνωση. Στην εποχή της διαδικτυακής τεχνολογίας θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ΠΟΠΣΒ και κάθε Σύλλογος χωριστά παράγουν πολιτισμό διότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ρίζες μας και συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλη Μαγειρία για όλη αυτή την επιτυχημένη επιστημονική «πορεία» που ακολούθησε για το βλάχικο ζήτημα.

Ανήγγειλε δε επισήμως ότι ο ίδιος ως Πρύτανης αλλά  και το Α.Π.Θ. με όλες τις επιστημονικές του εκφάνσεις θα είναι δίπλα στην ΠΟΠΣΒ στην διοργάνωση του μεγάλου Επιστημονικού Συνεδρίου που θα γίνει το Φθινόπωρο έτσι ώστε επιστημονικά και τεκμηριωμένα ν’ αποδειχτούν όλα όσα η Ομοσπονδία  προβάλλει και υποστηρίζει.

Μετά την λήξη των χαιρετισμών τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο του Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων κ. Μιχάλη Μαγειρία στον Δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλα Καρανικόλα και στην Πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας κα Αρχοντούλα Τζιμουλίκου και εκ μέρους του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων  Νάουσας η κ. Τζιμουλίκου απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Μαγειρία μαζί  με ένα παραδοσιακό βλάχικο «φτασμίτικο ψωμί».

Μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Άγγελος Τόλκας, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κορυτσάς κα Στέλλα Πατσίλη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου Lunjina κ. Αριστοτέλης Μαρτίνοβιτς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κρουσόβου κ. Βασίλης Αμπατζής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Φιέρι Αλβανίας κ. Στέφας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι κ. Αλέξανδρος Βιδούρης, η κα Ολυμπία Αποστόλου, μέλος του Πολιτικού  Συμβουλίου Πασόκ-Κίνημα Αλλαγής και ο κ. Φώτης Κιλιπίρης, Πρόεδρος του Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας -Θράκης.

Και μετά έφτασε η ώρα που Βλάχοι χορευτές απ’ όλη την Ελλάδα σε μια ανεπανάληπτη σε κέφι εκδήλωση χόρεψαν στην κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου  διασκεδάζοντας τον κόσμο που χειροκρότησε θερμά ενθουσιασμένο από το κέφι που επικράτησε.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μπροστάρη τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, ένα μέρος χορευτών  στην σκηνή του Θεάτρου και οι υπόλοιποι μαζί με τα μικρά παιδιά τους μέσα στους διαδρόμους της κατάμεστης αίθουσας σκορπώντας τον ενθουσιασμό!

Ήταν πραγματικά μια ανεπανάληπτη σκηνή σε πείσμα του καιρού που δεν επέτρεψε την εκδήλωση στο πλακόστρωτο του Πάρκου.

Τη Κυριακή 10-7-2022 το πρωϊ, αφού εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος, τα μέλη των Συλλόγων, οι Χορευτές και οι φίλοι που είχαν έρθει  για το Αντάμωμα διασχίζοντας την πόλη με την Σημαία της Ομοσπονδίας μας  στην αρχή της πορείας κατευθύνθηκαν στο Δημοτικό Πάρκο όπου κατά το έθιμο όλοι μαζί ξεκίνησαν τον Μεγάλο Χορό, Κόρλου Μάρε, τον γενικό χορό όπου όλοι μαζί χαρούμενοι που αντάμωσαν χορεύουν και τραγουδούν και έτσι έκλεισαν οι εκδηλώσεις του 36ου Ανταμώματος στη Νάουσα με την ευχή να ξανανταμώσουν του χρόνου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής