breaking news Νέο

Αυτά στην Ολλανδία. Εμείς εδώ; - Του Παύλου Τουτουντζίδη

Αυτά στην Ολλανδία. Εμείς εδώ; - Του Παύλου Τουτουντζίδη

Δεν χωρά αμφιβολία (αυτό δα έλειπε τώρα...) ότι η Ευρώπη (για να είμαστε ακριβείς, ΕΕ και Βρετανία) έχει μπει σε μια περίοδο, στην οποία βιώνει καταστροφικά αποτελέσματα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Κι όλα αυτά, βέβαια, απόρροια των επιλογών διακυβέρνησης των Βρυξελλών, των λοκντάουν που επιβλήθηκαν και αποδείχθηκαν εγκληματικά, όπως ενίοτε και των τραγικών συνεπειών των κυρώσεων στη Ρωσία και των αντικυρώσεων της τελευταίας (με πρόσφατο μέτρο τη μείωση προσώπων των διπλωματικών αποστολών μη φιλικών χωρών στο έδαφός της και μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) διέλυσαν τα πάντα : οικονομία και κοινωνία.

Χώρες, όπως η Γερμανία, η αποκαλούμενη ατμομηχανή της Ευρώπης, έρχεται πλέον κατάφατσα μ' έναν εφιάλτη, τον ενεργειακό, τον προσεχή χειμώνα και με τη βιομηχανική παραγωγική της να τίθεται σε μέγα κίνδυνο. Συγχρόνως, όμως, έχουμε (και γίνονται ολοένα και περισσότερες) διαμαρτυρίες των αγροτών σε χώρες της ΕΕ, τις οποίες βέβαια τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια αποφεύγουν να δείξουν - άραγε γιατί; που έχουν να κάνουν με οικονομικές δραστηριότητες αρχαιοτάτων χρόνων. Και πιο συγκεκριμένα, με την κτηνοτροφία των βοοειδών, με πρόσχημα την κλιματική αλλαγη.

Ας πάρουμε παράδειγμα την Ολλανδία, μία χώρα 18 εκατομμυρίων ανθρώπων, με έκταση λίγο περισσότερο από την Πελοπόννησο και διασχίζοντάς την από τη μια άκρη στην άλλη μέσα σε 4 ώρες (!), η οικονομία της οποίας βρίσκεται, όπως είναι γνωστό, σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τη δική μας (160 δις ευρώ ο κύκλος εξαγωγών το χρόνο σε αγροτικά προϊόντα σε σχέση με τα 15-20 δις ευρώ της Ελλάδας!), όπου οι αγρότες αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης του φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε για τον περιορισμό στη χρήση λιπασμάτων και των κοπαδιών, με την αστυνομία ακόμα να κάνει χρήση και του οπλισμού της. Οι δε αστυνομικοί επιχειρούν να διώξουν τους αγρότες από τους δρόμους, απειλώντας με πιστόλια, ενώ την ίδια στιγμή τα ράφια στα σουπερ μάρκετ έχουν αδειάσει!

Βέβαια, ο λόγος που επικαλείται η ολλανδική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική ρύπανση, από το γεγονός ότι η χώρα της αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και πρώτο φυσικά στην Ευρώπη, η οποία και είναι ακόμα μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη - και ιδιαιτέρως του αζώτου.

Υποτίθεται πως η κλιματική αλλαγή οφείλεται εν μέρει στη μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή. Η πραγματικότητα, ωστόσο, έχει να κάνει με άλλα πράγματα. Για τον απλούστατο λόγο ότι κρύβονται οι αντιρωσικές κυρώσεις, αφού η Ολλανδία δεν έχει πρόσβαση στα ρωσικά λιπάσματα. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν μπορεί να το ανακοινώσει στους πολίτες της, γιατί έτσι θα πρέπει να λογοδοτήσει για την επιλογή της να στραφεί κατά της Ρωσίας και έτσι εφηύρε το αφήγημα για την κλιματική αλλαγή. Και είναι να αναρωτιέται κανείς, όταν γίνεται τόσος λόγος για την επισιτιστική κρίση, η ολλανδική κυβέρνηση να επιλέγει τη μείωση της παραγωγής τροφής μέσω της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για το... περιβάλλον. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Ολλανδία, τι να σκεφθεί κανείς για τη χώρα μας για ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα. Που από αυτάρκης χώρα σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα πριν τη μετεξέλιξη της σε ΕΕ, βρέθηκε να μην παράγει και να εισάγει μόνο!!

Το θέμα, βέβαια, είναι το κατά πόσο η παρούσα κυβέρνηση, κόμματα και εν γένει το πολιτικό σύστημα δύναται να αντιληφθεί όσο εγκαίρως μπορεί την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα μέσα από ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας κι όχι να ‘χαμε να λέγαμε, βάζοντάς το σε εφαρμογή. Γιατί η μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο είναι η πείνα, όπως έλεγε και ο μεγάλος Ινδός πρωθυπουργός Μαχάτμα Γκάντι (και για όσους τον αγνοούν είναι αυτός που με το λόγο του, αν και υπέστη τιμωρίες και φυλακίσεις, έδιωξε τους Βρετανούς αποικιοκράτες από τη χώρα του!).


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής