breaking news Νέο

Με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ανακοινώθηκαν  από το υπουργείο Παιδείας στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και το σύστημα του sms τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα των ΑΕΙ, ενώ για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) άφησε εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιους κι αντίστοιχα άφησε χιλιάδες κενές θέσεις στα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, φέτος, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.305 (81.686 από τα ΓΕΛ και 17.619 από τα ΕΠΑΛ). Από αυτούς πέρασαν στα ΑΕΙ και τις υπόλοιπες σχολές (στρατιωτικές, εκκλησιαστικές κ.λπ.) 61.682 υποψήφιοι. Δηλαδή ένα ποσοστό 62,11%, αντίστοιχο του περσινού (ήταν 61,12%), κατά 15 περίπου ποσοστιαίες μονάδες λιγότεροι από τα ποσοστά εισαγωγής που είχαμε πριν εφαρμοστεί ο «κόφτης» της ΕΒΕ (ήταν πάνω από 77%). Πέρσι, ο συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 103.468 και από αυτούς είχαν περάσει οι 63.239.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης για τα αποτελέσματα της ΕΒΕ ότι για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ μένουν κενές πάνω από 10.000 θέσεις στα ΑΕΙ.

Φυσικά η κυβερνητική προπαγάνδα πηγαίνει τη συζήτηση αλλού. Ως γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 60 χρόνια, παρουσιάστηκε η ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση στα τέλη Ιούλη αντί για τον Αύγουστο.

Και πίσω από αυτήν την «επιτυχία» της κυβέρνησης, λες και ήταν δύσκολο αυτό να γίνεται κάθε χρόνο πάει να κρυφτεί ο Γολγοθάς των σπουδών για μια εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Ετσι, και επίσημα από σήμερα, μαζί με τη χαρά για χιλιάδες εισακτέους ξεκινάει και η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης με τις φοιτητικές εστίες να καλύπτουν ελάχιστο ποσοστό και τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί μέχρι και 26% σε σχέση με πέρυσι, διαμορφώνοντας απαγορευτικές τιμές ακόμη και για μια γκαρσονιέρα.

Οσοι θα συνεχίσουν μάλιστα στα ΙΕΚ, θα αντιμετωπίσουν την απλήρωτη πρακτική πολλές φορές σε άλλο αντικείμενο, το κυνήγι πιστοποιήσεων, την υποχρηματοδότηση κ.ά. Οι απόφοιτοι μαθητές έδωσαν πολλές μάχες τα προηγούμενα χρόνια με το κεφάλι ψηλά και υπερασπιζόμενοι τα όνειρά τους, για να εντυπωσιαστούν τώρα από απλά μια έγκαιρη ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την κυβέρνηση. Γνωρίζουν πως μόνο μέσα από τον αγώνα τους μπορούν να βελτιώσουν τους όρους σπουδών και της ζωής τους απέναντι σε όσους έχουν βάλει τη νεολαία και τον λαό στο στόχαστρο.

Τα συγχαρητήρια μας στους «επιτυχόντες» και καλή δύναμη για να συνεχίσουν την προσπάθεια στους «αποτυχόντες» Και για τους δύο όμως καθώς και στους αγώνες, καλούς αγώνες από αύριο γιατί «για να γυρίσει ο ήλιος/θέλει δουλειά πολύ!»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής