breaking news Νέο

Τέλος της επόμενης βδομάδας καταβάλλονται 4 εκ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς

Τέλος της επόμενης βδομάδας καταβάλλονται 4 εκ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πιστωθούν 4 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς 2.500 τευτλοπαραγωγών, ως μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από την παράδοση τεύτλων το 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας, Παναγιώτης Αλεξάκης, σημειώνοντας ότι η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας Πειραιώς έχει ήδη εγκρίνει το αίτημα για την εκταμίευση των χρημάτων.

Το σύνολο των οφειλών προς τους παραγωγούς ανέρχεται σε 10,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 40%, δηλαδή τα 4 εκατ. που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στο τέλος της εβδομάδας, προέρχονται από μερίσματα του 2013 της θυγατρικής της ΕΒΖ στη Σερβία. Για το υπόλοιπο 60% ο κ. Αλεξάκης, σε ανοιχτή ακρόαση με τους παραγωγούς, επισήμανε ότι θα εξοφληθεί το συντομότερο δυνατόν.

Επιπλέον, ο ίδιος επισήμανε ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση με τους εργαζομένους στην ΕΒΖ, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί, αν όχι ολόκληρο, τουλάχιστον σημαντικό μέρος του σχεδίου βιωσιμότητας και λειτουργίας σε επίπεδο ομίλου, που ετοιμάζει η διοίκηση.

Εξάλλου, στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν χθες τευτλοκαλλιεργητές από την Ημαθίας, τη Θεσσαλία, τις Σέρρες και την Ορεστιάδα.

«Κάθε μέρα που περνά είναι για εμάς μαρτύριο, δεν μπορούμε να κινηθούμε κι αν εφαρμόσουμε τις συμβουλές της εισαγγελέως, όπου πήγαμε χτες, τότε η ΕΒΖ θα ΄χει μεγάλα προβλήματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών νομού Σερρών, Χρήστος Βαρούτης. Ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κ. Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε αφελείς, μη γελιέστε, θέλουμε να εξοφληθούμε». Μάλιστα, στο σύνολό τους, οι εκπρόσωποι των παραγωγών αμφισβήτησαν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ και τη διατήρηση του μέλλοντος της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παναγιώτης Καραχάλιος, διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι το χρέος της εταιρείας απέναντί τους θα πληρωθεί στο ακέραιο.

 

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ζητούν πληροφορίες για το τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΕΒΖ, υπενθυμίζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί πραγματοποίησης όλων των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε η βιομηχανία να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η λειτουργία της.

«Δυστυχώς, η ΕΒΖ τελειώνει. Οι καλλιεργητές μέχρι και σήμερα είναι απλήρωτοι. Αυτό συνεπάγεται ότι τη χρονιά που διανύουμε, θα υπάρξουν ελάχιστες καλλιεργούμενες εκτάσεις, με συνέπεια την ελάχιστη παραγωγή ζάχαρης», επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στην επιστολή, σύμφωνα με την οποία «αυτά που προκύπτουν από τα συμφραζόμενα της διοίκησης είναι ότι οδηγούμαστε στη λειτουργία ενός εργοστασίου ή και κανενός, με ελάχιστη έως μηδενική παραγωγή ζάχαρης».

Τέλος, τη στήριξή τους στους 2.500 τευτλοπαραγωγούς, που προμηθεύουν με τεύτλα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ και παραμένουν απλήρωτοι για την ποσότητα που παρέδωσαν το 2017, εκφράζουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλος Βαρκάκης. «Είμαστε στο πλευρό τους. Θα τους στηρίξουμε σε όποια κίνηση αποφασίσουν να κάνουν, προκειμένου να πάρουν τα οφειλόμενά τους από τη Βιομηχανία, συνολικού ύψους 10,2 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρκάκης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής