breaking news Νέο

Συμπύρηνο ροδάκινο: Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργοστασίων έφερε χαμηλότερες τιμές πώλησης της κομπόστας σε σχέση με πέρυσι

Συμπύρηνο ροδάκινο: Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργοστασίων έφερε χαμηλότερες τιμές πώλησης της κομπόστας σε σχέση με πέρυσι

Προβληματικά εξελίσσεται η φετινή καμπάνια στο συμπύρηνο ροδάκινο, καθώς στο γνωστό ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών που δυσχεραίνει τόσο τη συλλογή του προϊόντος στο χωράφι όσο και την επεξεργασία του στο εργοστάσιο, φαίνεται ότι ήρθε να προστεθεί και η τακτική κάποιων βιομηχανιών να βγουν στο εξωτερικό με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πώλησης της κομπόστας, προκειμένου να «κερδίσουν» πελάτες, αλλά και μερίδια αγοράς.

Το μάρμαρο αυτής της επιλογής καλούνται επί της ουσίας να πληρώσουν τώρα οι αγρότες, καθώς μερίδα των βιομηχανιών φέρεται να έχει διαμηνύσει στους συνεταιρισμούς να τιμολογήσουν τις παραλαβές Ιουλίου στα 31 λεπτά/κιλό, αρκετά κάτω δηλαδή από τα 33-35 λεπτά τα οποία προσδιόρισε προ μηνών ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΕ ως μια δίκαιη τιμή παραγωγού για τα ποιοτικά ροδάκινα.

Όλα αυτά, σε μια σεζόν που οι παραγωγοί, πέρα από τις καιρικές αβαρίες, είχαν να αντιμετωπίσουν και δυσβάσταχτα κόστη, ενώ η χώρα μας παίζει ουσιαστικά… μόνη της στις διεθνείς αγορές, δεδομένης της πολύ χαμηλής παραγωγής των Ισπανών, της αντίστοιχης αδυναμίας που παρουσιάζουν η Λατινική Αμερική (Χιλή) και οι ΗΠΑ (Καλιφόρνια) και των προβλημάτων τόσο με την περιορισμένη παραγωγή, όσο και με τους δασμούς (ΗΠΑ) που έχει να αντιμετωπίσει η Κίνα.

 

Δύο μπλοκ στις επιχειρήσεις

Το κλίμα άρχισε να στραβώνει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν, καθώς οδεύαμε στα τελειώματα των κοπών της Κατερίνας και των υπόλοιπων πρώιμων ποικιλιών, τα περισσότερα εργοστάσια ανέστειλαν τις παραλαβές, δηλώνοντας αδυναμία να απορροφήσουν τις προβλεπόμενες ποσότητες. Η κίνηση αυτή εκλήφθηκε ως μια έμμεση προσπάθεια να πιεστούν οι τιμές παραγωγού, καθώς το ούτως ή άλλως ευαίσθητο προϊόν κατευθύνεται στη συνέχεια για χυμό.

Στις έντονες αντιδράσεις μεμονωμένων παραγωγών, αλλά και αγροτικών οργανώσεων, προστέθηκε και η παραδοχή κάποιων μεταποιητικών επιχειρήσεων ότι οι τιμές που έλαβαν φέτος από τη διεθνή αγορά ήταν χαμηλότερες των περσινών κάτι που, σε συνδυασμό με τα δικά τους αυξημένα κόστη, πιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους. Η ίδια δικαιολογία μεταφέρθηκε και στον υφυπουργό Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος είχε μέσα στην εβδομάδα επαφές με εκπροσώπους του κλάδου.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι έχουν διαμορφωθεί εντός της βιομηχανίας δύο μπλοκ: Το πρώτο, με το οποίο συντάσσονται οι συνεταιριστικές κονσερβοποιίες και ορισμένες ιδιωτικές, όπως και αυτές που δραστηριοποιούνται στο κατεψυγμένο προϊόν, προτίθεται να τηρήσει τη γραμμή των 33 λεπτών/κιλό ακόμα και για τις πρώιμες ποικιλίες.

Το δεύτερο μπλοκ, στο οποίο «ανήκουν» οι υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις, φαίνεται να επιμένει στα 31 λεπτά για τα πρώιμα ροδάκινα, αφήνοντας ωστόσο περιθώριο για αύξηση στα 33 λεπτά, ενδεχομένως και

υψηλότερα για τις ποικιλίες που ακολουθούν (π.χ. Άνδρος), οπότε και εικάζεται ότι θα εξομαλυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης.

 

Χρ. Γιαννακάκης: «Να αναρτώνται τα συμφωνητικά στο διαδίκτυο»

«Υπάρχει πράγματι μια αντικειμενική δυσκολία να δουλέψουν τα εργοστάσια στην πλήρη δυναμικότητά τους λόγω μειωμένου εργατικού δυναμικού, κάτι που οφείλεται τόσο στις ελλείψεις εργατών, όσο και στα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. Αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα μειωμένης απορροφητικότητας σε σχέση με το αναμενόμενο», δηλώνει  ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων και αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης.

«Όμως, εξίσου αληθές είναι ότι αυτή η αδυναμία χρησιμοποιείται από κάποιους ώστε να υποκύψει ο αγροτικός κόσμος σε πιέσεις για μείωση της τιμής. Το ότι δεν προλαβαίνουν να απορροφήσουν στον ρυθμό που θέλουν κάποιες επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταστρατηγηθεί η ουσιαστική δέσμευση της βιομηχανίας για τιμή από 33 έως 35 λεπτά/κιλό», προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι φέτος έχουν πουληθεί από εργοστάσια κομπόστες κάτω από την περσινή τιμή. «Και δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αυτό, όταν οι αποθήκες φέτος είναι άδειες και δεν υπάρχει ανταγωνισμός για να μας επιβάλει να πουλήσουμε φτηνότερα.

Είναι σαν να έχουμε άδεια την εστία του αντιπάλου κι εμείς, αντί να σκοράρουμε, να βάζουμε αυτογκόλ», περιγράφει γλαφυρά. «Είναι ανήθικο να επιχειρεί μια βιομηχανία να αποσπάσει από την άλλη κατεβάζοντας τις τιμές και να επιχειρεί να περάσει αυτό το κόστος στον αγρότη, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι φέτος όλα τα κοστολόγιά του έχουν εκτοξευθεί στα ύψη», συμπληρώνει.

Ο κ. Γιαννακάκης καταθέτει και μια πρόταση η οποία, όπως τονίζει, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μπει τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα. «Η πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει ώστε λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή να αναρτώνται στο Taxis τα συμφωνητικά μεταξύ βιομηχανιών και συνεταιρισμών με κλειδωμένες τις τιμές, για να γνωρίζουν όλοι το κόστος της πρώτης ύλης και να μην διαμορφώνεται αυτό ανάλογα με τα εκάστοτε εμπορικά παιχνίδια. Είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει από την επόμενη κιόλας σεζόν», υπογραμμίζει.

 

K. Aποστόλου: «Φράκαραν οι μονάδες»

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, παραδέχεται ότι κάθε βιομηχανία κινείται με βάση τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της στρατηγικές και δεν αρνείται ότι ο ανταγωνισμός συνετέλεσε ώστε γενικά οι τιμές της

κομπόστας να μην είναι φέτος ικανοποιητικές. «Είναι γεγονός ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρυσι, όχι βέβαια σε μεγάλο βαθμό και αυτό πρέπει να το συνδυάσουμε με τα αυξημένα μας κόστη. Τα σούπερ μάρκετ όντως πιέζουν, επικαλούμενα τον πληθωρισμό, και η διαπραγμάτευση γίνεται με την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, όχι μέσω ενός συλλογικού φορέα».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αδυναμία απορρόφησης λόγω της έλλειψης εργατών οδήγησε πολλές βιομηχανίες σε αποθεματοποίηση, με χιλιάδες τόνους στα ψυγεία, ώστε τουλάχιστον να μην χαθεί εντελώς το προϊόν: «Φτάσαμε κάποια στιγμή να μην υπάρχουν κλούβες για να μαζευτούν τα ροδάκινα. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε αναστολή παραλαβών σε διαφορετικές ημέρες από τα εργοστάσια. Αυτό παρεξηγήθηκε από κάποιους ως πίεση για πτώση τιμών, λες και υπήρχε περίπτωση η βιομηχανία να μην παραλαμβάνει, ενώ μπορούσε να δουλεύει».

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ εκτιμά ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα, με την Άνδρος και τις υπόλοιπες ποικιλίες που «έρχονται» μαζί της, καθώς θα έχουμε λιγότερες κοπές και πιθανότατα θα αποσυμφορηθούν τα ψυγεία. «Βέβαια, πολλά από αυτά τα ροδάκινα, ενώ παραλήφθηκαν ως πρώτης ποιότητας, αναγκαστικά θα πάνε για χυμό και σε κάθε περίπτωση ο χαρακτηρισμός της ποιότητας είναι θέμα των συναλλασσομένων, δηλαδή της εκάστοτε επιχείρησης και των παραγωγών-προμηθευτών της», σημειώνει. Ωστόσο, τονίζει ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την εκτίμηση που είχε διατυπώσει από τον Δεκέμβριο του 2021 ότι «τα 33-35 λεπτά/κιλό μπορούν να θεωρηθούν μια δίκαιη τιμή για όλα τα ποιοτικά ροδάκινα».

 

Στ. Θεοδουλίδης: «Η Ισπανία φέτος θα εισαγάγει από την Ελλάδα»

Ο Στέλιος Θεοδουλίδης, γενικός διευθυντής της Venus Growers, αφήνει να εννοηθεί ότι η συνεταιριστική επιχείρηση θα τηρήσει τη δέσμευση για τιμολόγηση στα 33-35 λεπτά/κιλό και περιγράφει τους ευνοϊκούς για τη χώρα μας συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά.

«Υπάρχουν δύο αλήθειες, που η κάθε μία έχει τη σημασία της. Από τη μια μεριά έχουμε τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες όντως δημιουργούν ένα θέμα, καθώς οι αγοραστές, επικαλούμενοι τη μείωση της κατανάλωσης, επιθυμούν να πάρουν τα προϊόντα μας πιο φτηνά.

Από την άλλη, όμως, αν δούμε τη συνολική εικόνα, η ελληνική κονσερβοποιία βρίσκεται φέτος σε πλεονεκτική θέση. Μπορεί να κατακτήσει όλες τις αγορές και να διαθέσει όλο το προϊόν, αφού ο ανταγωνισμός είναι

απών ή ανύπαρκτος. Μέχρι και η Ισπανία, η οποία είναι και σημαντικός καταναλωτής, θα κάνει φέτος σημαντικές εισαγωγές από τη χώρα μας», εξηγεί. «Αυτό κάποιοι μεταποιητές δεν το αντιλαμβάνονται ή ενδεχομένως να σκέπτονται άλλα πράγματα», προσθέτει με νόημα.

Αναφορικά με την απορρόφηση, θεωρεί ότι σε ένα δεκαήμερο οι ρυθμοί θα έχουν εξομαλυνθεί. «Υπήρξε μια πίεση, γιατί συνέπεσαν αρκετές ποικιλίες και, επιπρόσθετα, έχουμε το γνωστό πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, στο οποίο έρχεται να προστεθεί και ο κορωνοϊός. Παρά τα μέτρα που λαμβάνουμε στους χώρους του εργοστασίου, υπάρχουν αρκετές προσβολές».

 

Τ. Χαλκίδης: «Να μην μετακυληθεί το πρόβλημα στους αγρότες»

Τον προβληματισμό του εκφράζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. «Κάποια εργοστάσια έχουν φρακάρει. Άλλα σταματάνε με τη λογική ότι πρέπει να κάνουν καθαριότητα. Όμως, εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις κοπές για μια-δυο μέρες γιατί το προϊόν είναι ευαίσθητο», τονίζει. «Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση καθώς, συν τοις άλλοις, είχαμε και τα γνωστά προβλήματα από τη χαλαζόπτωση, για τα οποία οι παραγωγοί έπρεπε να έχουν ήδη πληρωθεί».

Από ποιοτικής άποψης, όπως σημειώνει, η παραγωγή είναι πολύ καλή. «Υπάρχει ένα ποσοστό που είναι μικρόκαρπα, όμως οι αγρότες κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να παραδοθεί σωστά και στις προδιαγραφές που θέλει η βιομηχανία», υπογραμμίζει. Σε επίπεδο αποδόσεων, ωστόσο, αναφέρει ότι «βρισκόμαστε χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά και της αναστάτωσης που προκαλεί στον παραγωγό η αναστολή των παραδόσεων, με αποτέλεσμα να χάνεται προϊόν».

«Κατανοούμε ότι υπάρχει θέμα στη βιομηχανία με την έλλειψη εργατικών χεριών, κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε κι εμείς με τη συγκομιδή. Όμως το πρόβλημα αυτό δεν πρέπει να μετακυληθεί στους αγρότες», δηλώνει από την πλευρά του ο Γιάννης Βράνας, παραγωγός από τη Βέροια. «Μια μέρα να μείνει το προϊόν, την επόμενη έχει μαλακώσει», προσθέτει.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στα τελειώματα της Κατερίνας, έχουν ξεκινήσει η Α37 και η Α39 και μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπαίνουμε στην Άνδρος», σημειώνει, καταλήγοντας: «Ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα 33-35 λεπτά/κιλό που ανέφερε προ μηνών ο πρόεδρος της ΕΚΕ θα τηρηθούν απ’ όλους».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής