breaking news Νέο

Η Παναγία του Νόστου, η Μικρασιάτισσα - Γράφει ο Γιώργος Κοτζαερίδης

  • Η Παναγία του Νόστου, η Μικρασιάτισσα - Γράφει ο Γιώργος Κοτζαερίδης
  • Η Παναγία του Νόστου, η Μικρασιάτισσα - Γράφει ο Γιώργος Κοτζαερίδης
  • Η Παναγία του Νόστου, η Μικρασιάτισσα - Γράφει ο Γιώργος Κοτζαερίδης

Η Παναγία του Νόστου, ξεριζωμένη και αυτή από τις προγονικές  εστίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, πεταμένη στη θάλασσα για να διασωθεί από τα βέβηλα χέρια των εικονομάχων, λεηλατηθείσα από τους αδίστακτους και αιμοδιψείς Σταυροφόρους  της Δύσης και τέλος φορτωμένη στις πλάτες των δυστυχισμένων προσφύγων του 1922, που προσπάθησαν να διασώσουν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, την Παναγιά τους, έφθασε στην Ελλάδα και σήμερα στολίζει με την παρουσία της τους ναούς των προσφυγικών χωριών, πόλεων και μοναστηριών, χαρίζοντάς τους προστασία και ευημερία.

Είναι η Παναγιά μας, Παναγιά της Ελπίδας, της Προσδοκίας και της Νοσταλγίας, που η Παρουσία της διατηρεί στις μνήμες μας τις αδικοχαμένες Πατρίδες.

Είναι η Παναγία του Νόστου.

Παναγία Νικοποιός Βενετίας

 

Η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας Νικοποιού  βρίσκεται στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας και στάλθηκε εκεί σαν λάφυρο από τον Erico Dandolo το 1204, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους.

Αναφέρει συγκεκριμένα  ο Βιλαρδουίνος ….. Με την βοήθεια του θεού νικήθηκε ο αυτοκράτορας Μούρτζουφλος  και λίγο έλειψε να τον πιάσουν αιχμάλωτο.

Έχασε το αυτοκρατορικό του  λάβαρο και μία εικόνα που σε δύσκολες στιγμές  την έπαιρνε μπροστά του και προσεύχονταν ζητώντας την βοήθειά της.

Πίστευε ότι η Παναγία τον  βοηθούσε να βγει νικητής στις διάφορες μάχες που έδινε κατά των βαρβάρων γι΄ αυτόν τον λόγο την είχε ονομάσει Νικοποιό. Η εικόνα  υπήρξε αργότερα   η προστάτις της Βενετίας.

 

Παναγία Μαχαιριώτισσα

Μονής Μαχαιρά Κύπρου

                   

Η θαυματουργή εικόνα της  Παναγίας Μαχαιριώτισσας βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Μαχαιρά στην Κύπρο και θεωρείται μια από τις 70 εικόνες της Παναγίας που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς.

Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα βρίσκονταν πάνω από την Αγία Σορό, δηλαδή την Αγία Έσθητα (φόρεμα )  και την Αγία Ζώνη  της Θεοτόκου, στον ναό της Παναγίας στις Βλαχέρνες στην Κωνσταντινούπολη.   Αυτό φαίνεται και από την επιγραφή «Αγιοσορίτισσα» η οποία βρίσκεται πάνω στην εικόνα. Αργότερα όταν η εικόνα  μεταφέρθηκε στην  Κύπρο στην μονή του Μαχαιρά, μετονομάστηκε σε Μαχαιριώτισσα.  Την περίοδο των Εικονομαχιών (716-843 μ.Χ) ένας  ασκητής για να διασώσει την εικόνα της Παναγίας Αγιοσορίτισσας  από τους εικονομάχους, την μετέφερε στην Κύπρο και την εγκατέστησε σε μία σπηλιά, στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι.  Όταν πέθανε ο ασκητής βάτοι κάλυψαν την σπηλιά όπου ήταν το ασκηταριό του και η πολύτιμη εικόνα ξεχάστηκε. Τον 12ο αιώνα η Παναγία έδωσε με θαυματουργό τρόπο ένα μαχαίρι στους ασκητές Νεόφυτο και Ιγνάτιο και τους οδήγησε στην είσοδο της σπηλιάς όπου βρίσκονταν η θαυματουργή εικόνα.

Έτσι οι ασκητές με το μαχαίρι καθάρισαν την είσοδο και βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Όταν πέθανε ο Νεόφυτος δίπλα στον Ιγνάτιο ήρθε ένας άλλος μοναχός ο Προκόπιος και οι δύο έχτισαν ένα μοναστήρι όπου τοποθέτησαν την εικόνα την οποία ονόμασαν Παναγία Μαχαιριώτισσα.

Το μοναστήρι σε ανάμνηση του μαχαιριού της Παναγιάς χάρη στο οποίο καθάρισαν τα βάτα και βρήκαν την  σπηλιά, έδωσαν το όνομα Μαχαιρά. Η μονή Μαχαιρά  έγινε τόπος προσκύνησης και πολλοί πιστοί από την Κύπρο έρχονται για να προσκυνήσουν την Παναγία Μαχαιριώτισσα και να ζητήσουν την Χάρη της.

 

Παναγία Μεσοπαντήτισσα Βενετίας

 

 

 Η ιερή εικόνα της Παναγίας Μεσοπαντήτισσας μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη για να σωθεί από την μανία των εικονομάχων. Λέγεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας  στην Κρήτη, φυλάσσονταν στον ναό του Αγίου Αποστόλου Τίτου στο Ηράκλειο και λιτανεύονταν  κάθε τρίτη από τους χριστιανούς. Όταν οι Αγαρηνοί κατέλαβαν το Ηράκλειο, οι Ενετοί πήραν την εικόνα και την μετέφεραν στην Βενετία, όπου την εναπόθεσαν στον ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου των Χαιρετισμών, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Αντίγραφο της εικόνας βρίσκεται στον ναό του Αποστόλου Τίτου στο Ηράκλειο.


ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΧΑΙΡΙΩΤΙΣΣΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΣΟΠΑΝΤΗΤΙΣΣΑ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής