breaking news Νέο

Δ. Σταμπουλής : "Παράνομα φάρμακα, εξαιρετικά επικίνδυνα, διακινούνται μέσω ιστοσελίδων"

Δ. Σταμπουλής :

Μέσα σ' όλα με την τεχνολογική εξέλιξη, προστίθεται και η διαδικτυακή απάτη που έχει στηθεί με τα φάρμακα, η οποία και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ερευνήθηκαν συνολικά 7.910 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 3.584 απενεργοποιήθηκαν, ενώ απενεργοποιήθηκαν και πάνω από 3.000 διαδικτυακές διαφημίσεις.

Επίσης, συνελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο 400 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 25.000.000 παράνομα σκευάσματα, αξίας περίπου 50.000.000 δολλαρίων.

«Η αγορά τέτοιων φαρμακευτικών σκευασμάτων καθίσταται πολύ επικίνδυνο πράγμα, οπότε και τα άτομα που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν «φάρμακα» από ιστοσελίδες, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, ώστε να μην πέσουν «θύματα» μιας αγοράς σαν και αυτήν. Καλό, λοιπόν, θα είναι τα άτομα αυτά, πριν προβούν σε αγορά τέτοιων φαρμάκων, να απευθύνονται σε επιστήμονες (ιατρούς, φαρμακοποιούς), οι οποίοι και θα τους παρέχουν μία εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από το εν λόγω θέμα», τονίζει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Διονύσης Σταμπουλής, Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας (ΦΣΗ), ο οποίος επιπροσθέτως επισημαίνει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των φαρμακοποιών απέναντι στο συγκεκριμένο φαινόμενο. «Εμείς οι φαρμακοποιοί μέσα από τα σεμινάρια που κάνουμε, είμαστε αυτοί που θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε άτομα να προβούν σε αγορά αυτού του είδους φαρμάκων. Πολύ περισσότερο, δε, επειδή γνωρίζουμε το ιστορικό των «πελατών» - ασθενών μας, να τους παρέχουμε τα κατάλληλα σκευάσματα για την ίαση των εκάστοτε ασθενειών τους. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, παράνομα φάρμακα και σκευάσματα είναι αμφιβόλου ποιότητας και εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία, που διακινούνται στην Ελλάδα μέσω ιστοσελίδων».

-Η διεθνής επιχείρηση Pangea Χ κατά της τεράστιας απάτης – μπίζνας στο διαδίκτυο με ψευδεπίγραφα – αναβολικά – αφροδισιακά

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ρίχτηκε στη μάχη για τον εντοπισμό των πολυεθνικών κυκλωμάτων, που εξαπατούν χιλιάδες άτομα, πουλώντας τους παράνομα φάρμακα, ενισχυτικά, αφροδισιακά και αναβολικά.

Οι Έλληνες αστυνομικοί, αξιοποιώντας στοιχεία από την Interpol, κατάφεραν να εντοπίσουν τους «αντιπροσώπους» στη χώρα μας. Μάλιστα, τα στελέχη της δίωξης έβαλαν στο χέρι τους διαχειριστές 16 ιστοσελίδων, που προωθούσαν σκευάσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Αρχές, δε, είχαν ενημερωθεί ότι λειτουργούν στην Ελλάδα 16 σελίδες, για την κατοχύρωση των οποίων διαμεσολάβησε ελληνικός πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου – φιλοξενίας (hosting). Οι αστυνομικοί συνεργάστηκαν παράλληλα με τον ΕΟΦ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα φάρμακα ήταν στο σύνολό τους εν δυνάμει ψευδεπίγραφα, αγνώστου προελεύσεως, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και άρα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Ο δρόμος για τους αστυνομικούς ήταν πλέον ανοιχτός και άρχισε η προσπάθεια εντοπισμού των διαχειριστών μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του διαδικτύου. Από την ψηφιακή έρευνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών αλλοδαπών, από Βρετανία, Πολωνία και Ουκρανία, που ήταν οι διαχειριστές πίσω από τις 16 επίμαχες ιστοσελίδες.

Οι Έλληνες αστυνομικοί, που συμμετείχαν στη διεθνή επιχείρηση Pangea X, είχαν δώσει το πρώτο χτύπημα στα κυκλώματα τον περασμένο Οκτώβριο, με τη σύλληψη Έλληνα, ο οποίος, μέσω προσωπικής ιστοσελίδας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέθετε χιλιάδες χάπια τύπου Viagra, σκευάσματα για σεξουαλική υποβοήθηση και αναβολικά.

Τέλος να σημειωθεί ότι η επιχείρηση Pangea X πραγματοποιήθηκε από το συντονισμό της Interpol και σε συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως η Europol, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων, η Υπηρεσία Τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κ.α., ενώ συμμετείχαν 196 υπηρεσίες από 123 χώρες.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής