breaking news Νέο

Νέο «χαστούκι"» στον Λευτέρη Αυγενάκη

Νέο «χαστούκι

Η "Δαμόκλειος σπάθη" που αιωρείτο εδώ και ένα περίπου χρόνο απειλητικά πάνω από το κεφάλι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου απενεργοποιείται έστω και προσωρινά.

Ο λόγος για την υποχρεωτική ένταξη των ποδοσφαιρικών ερασιτεχνικών σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ που εχει αποφασίσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Σε διαφορετική περίπτωση τα ερασιτεχνικά σωματεία παύουν να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα) και συνεπώς δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα.

Ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι προς την σωστή κατεύθυνση η εγγραφή των ερασιτεχνικών ομάδων στο μητρώο είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, χρήμα και γνώσεις, για να ολοκληρωθεί. Και οι ερασιτεχνικές ομάδες, κυρίως της περιφέρειας, συνήθως δεν διαθέτουν κανένα από τα τρία. Ούτε τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά ούτε τον χρόνο και κυρίως την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο, για να τρέξει την διαδικασία, που επαναλαμβάνουμε εκτός των άλλων είναι και χρονοβόρα.

Το έχουμε ξαναγράψει θα το επαναλάβουμε και σήμερα. Από την στιγμή που ο κύριος Αυγενάκης αποφάσισε την υποχρεωτική εγγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ θα έπρεπε να αναθέσει την όλη διαδικασία στις ΕΠΣ, αφού βεβαίως προηγουμένως το υφυπουργείο Αθλητισμού, ή ΓΓΑ, ή οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία αναλάμβανε την αμοιβή του δικηγόρου που θα χρειάζονταν να προσλάβουν οι ποδοσφαιρικές ενώσεις για να τρέξουν την διαδικασία της εγγραφής των σωματείων της δύναμης τους στο μητρώο της ΓΓΑ.

Τι αξία μπορεί να έχουν μερικές χιλιάδες ευρώ όταν πρόκειται για την ύπαρξη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, την στιγμή που ο ΟΠΑΠ διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο όταν μάλιστα με τα χρήματα αυτά θα πάρει τέλος η τραγελαφική κατάσταση που εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει δημιουργηθεί στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, επειδή τα σωματεία δεν βρήκαν το χρόνο, ή δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις και την οικονομική δυνατότητα οι παράγοντες τους, να τα εντάξουν στο μητρώο της ΓΓΑ;

Και στο προκείμενο: Μια ημέρα πριν λήξη η προθεσμία που είχε δώσει ο υφυπουργός αθλητισμού για την εγγραφή των ομαδων στο μητρώο (έληγε στις 17 Αυγούστου 2022), η FIFA και η UEFA, που είχαν ενημερωθεί αρμοδίως από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο σχετικά με το θεμα ζήτησαν παράταση από τον υφυπουργό και το αίτημα τους έγινε αποδεκτό. Ετσι για φέτος τουλάχιστον, απενεργοποιείται η "Δαμόκλειος σπάθη" της εγγραφής στο μητρώο της ΓΓΑ που αιωρείτο πάνω από το κεφάλι των ερασιτεχνικών ομάδων.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΠΟ συγκεκριμένα αναφέρει: "Με επιστολή τους προς τον υφυπουργό πολιτισμού και αθλητισμού η οποία κοινοποιήθηκε στην ελληνική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η FIFA και η UEFA ζήτησαν σήμερα μεταξύ άλλων την παράταση της προθεσμίας που λήγει αύριο 17 Αυγούστου 2022 αναφορικά με την ένταξη των ποδοσφαιρικών σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ η οποία έγινε αποδεκτή.

Κατόπιν τούτου οι ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων δύνανται να προχωρήσουν στην έκδοση σχετικών προκηρύξεων και την οργάνωση των τοπικών πρωταθλημάτων τους με την συμμετοχή όλων των σωματείων μελών τους.

Η ΕΠΟ θα συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας που προτείνεται να δημιουργηθεί άμεσα προκειμένου να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που άπτονται των προσφάτων νομοθετημάτων μέσα στο πλούσιο της υποχρέωσης της να διαχειρίζεται ανεξάρτητα της υπόθεσής της".

 

Γράφει ο Νίκος Καμπούρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής