breaking news Νέο

Στο απυρόβλητο το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων και υποκλοπών - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Στο απυρόβλητο το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων και υποκλοπών - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Το μέχρι τώρα περιεχόμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ γύρω από το ζήτημα των παρακολουθήσεων και υποκλοπών πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και ΕΕ, που ευθύνεται για τον βούρκο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, το «γράμμα του νόμου» που κάνει φύλλο και φτερό τα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο των επικοινωνιών, με στόχο τον «εχθρό λαό», προφυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, που αναλώνονται σε σκιαμαχίες μακριά από την ουσία.

Η βάση των «νόμιμων» συνακροάσεων, όπως ονομάζουν τις παρακολουθήσεις, βασίζεται στην επίκληση της «εθνικής ασφάλειας», μια έννοια λάστιχο που ξεκινάει από το ίδιο το Σύνταγμα και προβλέπεται σε ευρωενωσιακές οδηγίες που εξειδικεύτηκαν με νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. 

Συγκεκριμένα, η εκάστοτε δικαστική αρχή (στην προκειμένη περίπτωση η εισαγγελέας) που υποτίθεται ότι ελέγχει τη «νομιμότητα» της δράσης της ΕΥΠ μπορεί να περιορίζεται σε τυπικές εγκρίσεις των αιτημάτων για υποκλοπές και παρακολουθήσεις, ερμηνεύοντας διασταλτικά την έννοια της «εθνικής ασφάλειας». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό αίτημα για παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτικό να γράφεται ούτε ο λόγος για τον οποίο κάποιος επιλέχθηκε ως στόχος! Ενώ με νόμο που ψηφίστηκε από τη ΝΔ, δεν είναι απαραίτητο να ενημερωθεί εκ των υστέρων αυτός που παρακολουθείται από τις μυστικές ή άλλες κρατικές υπηρεσίες. 

Οι λεγόμενες «νόμιμες παρακολουθήσεις», για τις οποίες μιλά η κυβέρνηση και βέβαια υπήρχαν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται σε νόμο που υπάρχει από το 1994, δηλαδή εδώ και 28 χρόνια, τον νόμο 2225. Και συνεχίζουν να υπάρχουν με όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τότε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, κατά καιρούς εμπλουτίζονται από κάθε νέα κυβέρνηση και έτσι έχουμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, όπου -με βάση τα επίσημα στοιχεία- έχουν εγκριθεί πάνω από 100.000 στόχοι σε μια δεκαετία.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η νεότερη συνταγματική πρόβλεψη για ίδρυση και λειτουργία της ΑΔΑΕ, υποτίθεται για την προστασία από τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, αποτέλεσε έναν σύγχρονο «φερετζέ», όπως επιβεβαιώνει άλλωστε η εξέλιξη των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

Εκτός βέβαια από τις λεγόμενες «νόμιμες συνακροάσεις», αυτές δηλαδή που κάνει η ΕΥΠ με την κάλυψη εισαγγελικής εντολής, υπάρχουν και υποκλοπές που γίνονται έξω από το σύστημα των επισυνδέσεων, με προηγμένα λογισμικά υποκλοπής που παγιδεύουν τα τηλέφωνα, όπως το «Predator» για το οποίο γίνεται λόγος. 

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να σκιαμαχούν για το ποιος κάνει τις πιο «νόμιμες» υποκλοπές, ας απαντήσουν σε ορισμένα καίρια ερωτήματα:

Είχε δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ η αγορά ενός νέου συστήματος με λογισμικό που παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες, ιδιαίτερα για τις παρακολουθήσεις δημοφιλών εφαρμογών όπως Viber, Messenger, WhatsApp κ.λπ., για τις «ανάγκες» της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.;

Είχε εξετάσει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την εφαρμογή τέτοιου λογισμικού στην Αγγλία και στην Ιταλία, όπως και την προμήθεια ειδικού λογισμικού από το Ισραήλ; Ηταν στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η προμήθεια ακόμα και του συστήματος «Predator»;


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής