breaking news Νέο

Κληρώνει για νέα, ταχεία και δίκαιη ενίσχυση στα ροδάκινα

  • Κληρώνει για νέα, ταχεία και δίκαιη ενίσχυση στα ροδάκινα
  • Κληρώνει για νέα, ταχεία και δίκαιη ενίσχυση στα ροδάκινα

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα με τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, αλλά και τα βερίκοκα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου στην Αθήνα, παρουσία των έξι κυβερνητικών βουλευτών από τις ροδακινοπαραγωγικές περιφέρειες Ημαθίας και Πέλλας.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη έλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής νομού Ημαθίας της ΝΔ, κ. Απόστολος Βσυρόπουλος, αλλά και το ΥπΑΑΤ, έπειτα από τις πιέσεις παραγωγών και φορέων από τις ροδακινοπαραγωγικές ζώνες.

Στη σύσκεψη τέθηκαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, όλα τα τρέχοντα ζητήματα, που απασχολούν τους παραγωγούς της χώρας, προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διακίνηση, τις χαμηλές τιμές, αλλά και τις ζημιές από τις άκαιρες βροχοπτώσεις.

Το στίγμα με τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, έδωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας, ζητώντας εκτός των άλλων, τα εξής :

1) Να καταγραφούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ, όλες οι ζημίες τις οποίες υπέστησαν οι καλλιέργειες ανά είδος, ποικιλία και περιοχή, από τις βροχοπτώσεις (καρπόπτωση, ποιοτική υποβάθμιση κ.λπ.) να συνταχθεί και να υποβληθεί η σχετική έκθεση στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2) Να δοθεί εισοδηματική ενίσχυση από το de minimis, των ειδών και των ποικιλιών που επλήγησαν από τις ανωτέρω αιτίες, με βάση την εν λόγω έκθεση του ΕΛΓΑ  και σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών.

3) Να γίνει άμεση καταγραφή των ποσοτήτων που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία των Συνεταιρισμών περισσότερο από  10 ημέρες, έχουν υποβαθμιστεί από μονίλιες λόγω των βροχοπτώσεων και δεν μπορούν να προωθηθούν στην αγορά. Στη συνέχεια να προωθηθούν για κομποστοποίηση – λιπασματοποίηση σε αδειοδοτημένες εταιρείες.

4) Να αποζημιωθούν οι κομποστοποιημένες – λιπασματοποιημένες ποσότητες, από τα κονδύλια των του de minimis των εταιρειών, με βάση τις τιμές που καθορίζονται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.

5) Να επιλυθεί το πρόβλημα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στην Αίγυπτο που προέκυψε.

 

-Δήλωση του Απ. Βεσυρόπουλου

«Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζο και τους βουλευτές της Ημαθίας και της Πέλλας, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τους ροδακινοπαραγωγούς. Στόχος μας, η διαρκής και ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου».

 

-Δίκαιες αποζημιώσεις και όχι ημίμετρα ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας

Στα προβλήματα που ανέκυψαν από τις άκαιρες βροχοπτώσεις από την αρχή της συγκομιδής αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, κ. Χρήστος Βοργιάδης σημειώνοντας πως τα προβλήματα αφορούν τόσο τα ροδάκινα, όσο τα βερίκοκα, αλλά και τα νεκταρίνια. Σύμφωνα με τον κ. Βοργιάδη, αποζημιώσεις για ζημιές από τις βροχοπτώσεις προβλέπει στα πυρηνόκαρπα το άρθρο 5 παράγραφος 4 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όμως η πολιτεία, επειδή είναι πολλά τα ροδάκινα, επιμένει κάθε φορά να δίνει ψίχουλα στους παραγωγούς μέσω de minimis. Κάτι τέτοιο, υπενθυμίζει ο ίδιος ότι έγινε και επί Αποστόλου στο ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα τρεις φορές από το 2018 για βροχές και μία για το εμπάργκο επί Βορίδη. Ο κ. Βοργιάδης ζητά κανονικές αποζημιώσεις και όχι απαραίτητα de minimis, σημειώνοντας ότι εν ανάγκη πρέπει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει και κάποιο άλλο ενδεχομένως χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να δοθούν επιτέλους δίκαιες αποζημιώσεις και όχι ψίχουλα.


Σύσκεψη Γεωργαντά, Λυκουρέντζου, Τριαντόπουλου με τους έξι κυβερνητικούς βουλευτές Ημαθίας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής