breaking news Νέο

Με αφορμή το θάνατο του Γκορμπατσόφ -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Με αφορμή το θάνατο του Γκορμπατσόφ  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης. Το όνομα του συνδέθηκε με την τελευταία πράξη της αντεπανάστασης στην Σοβιετική Ένωση. Ηγήθηκε της πολιτικής της περεστρόικα που αποτέλεσε ουσιαστικά πολιτική ανατροπής του σοσιαλισμού, που συντελέστηκε «από τα μέσα και από τα πάνω». Ο Γκορμπατσόφ επαινείται από τα αστικά επιτελεία ακριβώς γιατί ηγήθηκε της πολιτικής για την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την πλήρη επικράτηση των αντεπαναστατικών δυνάμεων στη Σοβιετική Ένωση και το ΚΚΣΕ.

Ο ίδιος ο Γκορμπατσόφ, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, περιδιαβαίνοντας σε διάφορα φόρουμ και φιέστες των καπιταλιστών ανά τον κόσμο, περηφανευόταν απροκάλυπτα για αυτήν τη «συμβολή» του. «Ο στόχος ολόκληρης της ζωής μου ήταν η εξολόθρευση του κομμουνισμού, αυτής της ανυπόφορης δικτατορίας κατά των ανθρώπων (...) Ακριβώς για να πετύχω αυτόν το σκοπό, χρησιμοποίησα τη θέση μου στο κόμμα και στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά το 2000, μιλώντας σε σεμινάριο στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η οικουμένη θα φαντάζει πολύ καλύτερη χωρίς τον κομμουνισμό. Μετά το έτος 2000 θα ξεκινήσει μία εποχή της ειρήνης και της γενικής άνθησης»...

Η ανατροπή του σοσιαλισμού βέβαια δεν ήταν απλά θέμα του «στόχου ζωής» του Γκορμπατσόφ. Η ανάδειξη του ίδιου στην ηγεσία του ΚΚΣΕ και της Σοβιετικής Ένωσης, συνολικότερα η ολοκληρωτική επικράτηση των αντεπαναστατικών δυνάμεων και τελικά τα γεγονότα της περιόδου 1989 - 1991 αποτέλεσαν την ολοκλήρωση μιας μακρόχρονης διαδικασίας απώλειας των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚ, ενίσχυσης των αναθεωρητικών - οπορτουνιστικών θέσεων.

Η συμβολή του στην ανατροπή του σοσιαλισμού, εκτιμήθηκε δεόντως από τους ηγέτες της «Δύσης» κάτι που φάνηκε από τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν. Κοινό χαρακτηριστικό τους ότι βρήκαν την ευκαιρία να μοστράρουν ξανά τον αντικομμουνισμό τους και τη συστηματική παραχάραξη της Ιστορίας.

Από το Μπάιντεν και το Μακρόν έως τον Σολτς, τον Τζόνσον και το Στόλτενμπεργκ, με μια φωνή λιβανίζουν την «προσφορά» του Γκορμπατσόφ, με έμφαση στη «συμβολή» του στον «εκδημοκρατισμό», στην «ειρήνη», στην «ελεύθερη Ευρώπη», στον «αναίμακτο τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου» και άλλα παρόμοια.

Τι κι αν όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, με όσα βιώνουν οι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και όλου του κόσμου, 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, στην ολοκλήρωση των οποίων έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Γκορμπατσόφ...

Δεν περνάει βέβαια απαρατήρητη η ...ομοφωνία με την οποία εκφράστηκαν για τον Γκορμπατσόφ τα κόμματα και στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις δηλώσεις του Μητσοτάκη, του Ανδρουλάκη και του Βαρουφάκη, που εκθειάζουν τον ρόλο του στο «τέλος του Ψυχρού Πολέμου» και στον «εκδημοκρατισμό» της ΕΣΣΔ, όπως αποφαίνεται ο τελευταίος.

Στα 30 χρόνια που μεσολάβησαν από την αντεπαναστατική ανατροπή, η... «ειρήνη» στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ ήταν και παραμένει το ξέσπασμα δεκάδων πολεμικών συγκρούσεων για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, μεταξύ λαών που ζούσαν και προόδευαν αδελφωμένοι επί δεκαετίες στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης, με αποκορύφωμα τη σημερινή ευρύτερη ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συνολικότερα, ο... «αναίμακτος τερματισμός του Ψυχρού Πολέμου» είναι η μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον κόσμο, οι πόλεμοι και οι στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε όλο τον πλανήτη.

Ο «εκδημοκρατισμός» και η «απελευθέρωση» των λαών στην ΕΣΣΔ και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες ήταν η παλινόρθωση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της εξουσίας του κεφαλαίου, η αρπαγή του τεράστιου πλούτου που δημιούργησε ο μόχθος των λαών επί δεκαετίες από μια χούφτα καπιταλιστές.

Ήταν το πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα, η «ελευθερία» της ανεργίας, της κατάρρευσης του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν στον δρόμο, η αύξηση της παιδικής θνησιμότητας κ.ο.κ.

Φυσικά ας το έχουν όλη κατά νου, ότι η ιστορία παρά το προσωρινό πισωγύρισμα, θα προχωρήσει. Ο καπιταλισμός δεν είναι το μέλλον της ανθρωπότητας!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής