breaking news Νέο

Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Α.Σ.«Μαρίνος Αντύπας» : «Πάμε για βίαιο ξεκλήρισμα»

Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Α.Σ.«Μαρίνος Αντύπας» : «Πάμε για βίαιο ξεκλήρισμα»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

Αναφερόμενος στα αγροτικά προβλήματα τόνισε : «Η κατάσταση φέτος στους αγρότες είναι δραματική. Δεν είναι βέβαια η πρώτη χρονιά που βιώνουμε προβλήματα. Από το 2014 είχε ξεκινήσει μία κατάσταση τραγική. Με το εμπάργκο της Ε.Ε στη Ρωσία, είχαμε κατακόρυφη πτώση των τιμών, είχαμε και τις άκαιρες βροχοπτώσεις τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό το αγροτικό εισόδημα. Έχουμε το υπέρογκο κόστος παραγωγής, πανάκριβη ενέργεια, πανάκριβα φυτοφάρμακα, μέσα και εφόδια. Πάμε για ξεκλήρισμα και μάλιστα βίαιο. Επικρατούν οι ανοικτές τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Είχαμε και το φαινόμενο των στοκ στη βιομηχανία με το συμπύρηνο, με αποτέλεσμα πολλές ποσότητες να μείνουν πάνω στα δένδρα. Ήρθε και η βροχόπτωση, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής. Δίνουμε τα προϊόντα μας σε ανοικτές τιμές, δεν ξέρουμε πότε και πόσο θα πληρωθούμε από τους εμπόρους, βιομηχάνους, μεταποιητές. Και φυσικά οι τιμές στο ράφι είναι απλησίαστες για τους καταναλωτές. ‘Εχουμε και την εμπλοκή ολοένα και βαθύτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε τον άδικο και αναχρονιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει απ΄ όλα τα φυσικά φαινόμενα π.χ τις άκαιρες βροχοπτώσεις, αν και προβλέπεται από τον Κανονισμό.  Οι αποζημιώσεις πετσοκομμένες, δεν δίνονται στο 100% της ζημιάς και δίνονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Έχουμε ακόμη στην ύπαιθρο απαράδεκτη κατάσταση με την απουσία γιατρών και κέντρων υγείας».

Σχετικά με την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Ημαθία και τη σύσκεψη για τα αγροτικά προβλήματα υπογράμμισε : «Δεν υπήρχε καμία σαφής δέσμευση του υπουργού για ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Εισπράξαμε για μία ακόμη φορά λόγια παρηγοράς. Ότι δήθεν η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα αιτήματα των αγροτών, ότι έχουμε δίκιο σε πολλά ζητήματα, υψηλό κόστος παραγωγής, ότι υπάρχει ζημιά από τις βροχοπτώσεις, όμως δεν αποζημιώνονται. Πως είναι ενήμερος για τις ανοικτές τιμές, με τα προβλήματα με το ρώσικο εμπάργκο κ. α. Εμείς ζητήσαμε να υπάρχει κάλυψη από την κυβέρνηση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, γιατί χάθηκαν αγορές λόγω εμπάργκο. Τονίσαμε ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη και άρα αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής, λόγω χαμηλών τιμών και πετσοκομμένων συντάξεων, το υπέρογκο κόστος ζωής.  Ο υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο καλυπτόμενος με το γνωστό επιχείρημα για τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας. Βέβαια οι ίδιες οι συνθήκες επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μπουκώνει με δις μία χούφτα επιχειρηματίες. Είπε ότι θα δει τη δυνατότητα για de minimis, εφόσον ανανεωθεί το ποσό για τη χώρα από το νέο έτος. Εμείς τονίσαμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα από τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.  Ότι υπάρχουν χρήματα, αλλά είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, εάν θα στηρίξει τον πρωτοβάθμιο τομέα ή θα τα δώσει πάλι στους επιχειρηματίες. Δόθηκαν 50 εκατ. ευρώ από το de minimis, για να καλυφτεί το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα. Δηλαδή με τα χρήματα που είναι δεσμευμένα για τους αγρότες στηρίχτηκαν οι επιχειρηματίες, πάροχοι ενέργειας για την κερδοφορία τους. Δεν υπήρχε δέσμευση ότι θα δοθεί δεύτερη δόση για την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο. Μας προέτρεψε ο κ. Βεσυρόπουλος να συμμετέχουμε στα συνεργατικά σχήματα ως λύση, για να μπορέσουμε να μπούμε στα μεγάλα σουπερ μαρκετ της Ευρώπης. Όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια του αγροδιατροφικού τομέα, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους, ο βιοπαλαιστής ή και μεγαλύτερος αγρότης δεν θα πάψει να συνθλίβεται από τον ανταγωνισμό της κερδοφορίες είτε μόνος, είτε ως ομάδα παραγωγών, είτε ως συνεταιρισμός.  Γιατί και αυτές συνθλίβονται αν δεν γίνουν Α.Ε
Και κατέληξε : «Από εδώ και πέρα δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη, καμία προσδοκία. Γι’ αυτό το επόμενο αγωνιστικό βήμα είναι η συγκέντρωση στην πλατεία στη ΧΑΝΘ σήμερα 10/9 και μετά προγραμματίζουμε 22/9 σύσκεψη στη Βέροια αγροτικών συλλόγων, για να συναποφασίσουμε τα επόμενά μας βήματα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής