breaking news Νέο

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Τι γνωρίζουμε κι τι αναμένεται να μάθουμε για τον αρχαίο αυτό αστρονομικό υπολογιστή

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Τι γνωρίζουμε κι τι αναμένεται να μάθουμε για τον αρχαίο αυτό αστρονομικό υπολογιστή

Συνεχίζεται για 18η χρονιά η σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία», που διοργανώνει το Παράρτημα Νάουσας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Το ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ και ώρα 20:00, στην αίθουσα του Πολυχώρου Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ –«ΒΕΤΛΑΝΣ», δίπλα από το νοσοκομείο της Νάουσας, θα έχουμε την τιμή να μας τιμήσει με την παρουσία του ένας από τους πιο ειδικούς στον κόσμο, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, με θέμα : Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ :

Τι γνωρίζουμε κι τι αναμένεται να μάθουμε για τον αρχαίο αυτό αστρονομικό υπολογιστή.

 

Σύντομη περίληψη

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός. Κατασκευαστεί το 150 ‒ 100 π.Χ. και βρέθηκε τυχαίως, το 1900 μ. Χ. Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής με τον οποίο υπολογιζόταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ-ΧΙΟΥ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Τις εγκύκλιες καθώς και τις πανεπιστημιακές σπουδές του (πτυχίο Φυσικής) τις τελείωσε στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του (MSc. και PhD) στην Αστρονομία, έγιναν στo Πανεπιστήμιο του Manchester, Μ. Βρετανία. Έχει εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie (Βόννη), στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Το 1985 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 1995 εξελίχθη στη θέση του Καθηγητή, θέση που κατείχε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, στις 31 Αυγούστου 2015.Το

Δεκέμβριο 2015, με απόφαση της Συγκλήτου, του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου

Καθηγητή του ΑΠΘ.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία μας, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Έχει δημοσιεύσει μόνος του ή σε συνεργασία τρία διδακτικά βιβλία, άλλα βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε Συνέδρια και συνολικά πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές (κυρίως) και άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή τόμους.

Έχει επιβλέψει Διδακτορικές Διατριβές, έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.).

Έχει συμμετάσχει ως μέλος ή Πρόεδρος σε πολλές εθνικές ή διεθνείς επιτροπές ή ερευνητικά προγράμματα. Έχει διατελέσει Γραμματεύς ή Πρόεδρος στην Εθνική Αστρονομική Επιτροπή και στην Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Το 2011 εξελέγη Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ι. Σειραδάκης, είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Από το 2007 και μετά έχει δώσει περισσότερες από 200 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής