breaking news Νέο

Ανήφορος δίχως τέλος για τους πολίτες - Του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Ανήφορος δίχως τέλος για τους πολίτες - Του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Στη δίνη της ακρίβειας έχει βυθιστεί η ελληνική κοινωνία εδώ και μήνες, χωρίς να φαίνεται ένα τέλος, καθώς οι πολίτες βρίσκονται απροστάτευτοι. Ήδη, μόνο στο μήνα που διανύουμε, οι χρεώσεις των προμηθευτών ενέργειας ανέρχονται στα 2 δις.

Μιλάμε για ένα πάρτυ που έχει στηθεί στο χώρο της ενέργειας, με τους προμηθευτές να βγάζουν τεράστια κέρδη και κάθε μήνα να εισπράττουν δισεκατομμύρια από τις κρατικές επιδοτήσεις.

Και πάμε τώρα στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία (να θυμίσουμε ότι πωλήθηκε στους ιδιώτες για 2 δις) και ανακοίνωσε πως θα είναι αυξημένα το Σεπτέμβριο κατά 62% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ δεν απέχουν ιδιαίτερα και οι πάροχοι (που επί της ουσίας εμπόριο κάνουν), που έφεραν νέες ανατιμήσεις σε αγαθά, τις οποίες και βιώνουμε πλέον.

Στο σημείο αυτό αρκεί να δούμε τη χρέωση της ΔΕΗ για αυτόν το μήνα, που ξεκινά από τα 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, ενώ τον Αύγουστο, όπως ήταν γνωστό, ήταν 0,486!

Δεν χωρά αμφιβολία πως με όλες αυτές τις αυξήσεις και τη λαίλαπα της ακρίβειας να καλπάζει, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Εξ ου και έχουμε 1,5 εκ. καταναλωτές να αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί 285.000 εντολές για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να ξεπεράσουν τις 400.000!

Και μπροστά στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, (τι ωραία που τα βαφτίσαμε έτσι, επί το σωστότερον μιλάμε για αισχροκέρδεια!), η κυβέρνηση τι κάνει; Τίποτα. Γιατί, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας θα φορολογούνταν με 90% παρακαλώ, εν τούτοις δεν το έκανε πράξη. Και τούτο, διότι οι πάροχοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν, παρά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία και ενσωματώθηκε στην κιλοβατώρα που... τράβηξε μια μεγάλη αύξηση!

Το γαϊτανάκι της ακρίβειας, λοιπόν, συνεχίζεται, με την αύξηση του κόστους παραγωγής να βάζει φωτιές στις τιμές των βασικών προϊόντων και τον οικογενειακό προϋπολογισμό να βγαίνει εκτός πλαισίου.

Κι όσο δεν πρόκειται να σημειωθεί αύξηση των βασικών μισθών, οι πολίτες - μη μπορώντας να κάνουν και διαφορετικά - θα υποχρεώνονται να περικόψουν ό,τι μπορούν, για να τα βγάλουν πέρα, τη στιγμή, πάντως, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν ήδη απώλειες εισοδημάτων που αγγίζουν το 20%, με την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται διαρκώς.

Τούτων δοθέντων: χωρίς αναπλήρωση του μισθού, δίχως άμεσες και ριζικές παρεμβάσεις για πάταξη του καρτέλ του ρεύματος και παράλληλα επαναφορά των ενεργειακών δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο (το έκανε πρώτη η Γαλλία με την επανακρατικοποίηση της δικής της ΔΕΗ και με τη Γερμανία να προχωρά στην κρατικοποίηση της Γιούπινερ!), ο χειμώνας προδιαγράφεται εφιαλτικός. Και δυστυχώς είναι μπροστά μας...


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής