breaking news Νέο

Εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ στη Βέροια :166,5 εκ. ευρώ για αναδιάρθρωση σε δενδρώδεις καλλιέργειες μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ στη Βέροια :166,5 εκ. ευρώ για αναδιάρθρωση σε δενδρώδεις καλλιέργειες μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Με παράμετρο την κλιματική αλλαγή, η οποία επιβάλλει προσαρμογές στις καλλιέργειες και στους παραγωγούς, έναντι των καταστροφών από τα καιρικά φαινόμενα, και τη βιωσιμότητα των δενδρωδών καλλιεργειών, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΕΘ.Ε.Α.Σ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση στη Βέροια, με θέμα το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών, στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της Αγροτικής Οικονομίας, το απόγευμα της Τετάρτης 21/9, στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ.

Σε μία διεξοδική συζήτηση με συντονιστή το Χρήστο Γιαννακάκη, ως εκπρόσωπο της ΕΘΕΑΣ και ομιλητές τους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Τσιμπούκα, Πέτρο Ρούσσο και Ελευθέριο Νέλλα, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα που έχει αναλάβει τη σύμβαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη σύνταξη της μελέτης, που θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις και θα ορίζει τις δαπάνες και τα κοστολόγια για τις αναδιαρθρώσεις δενδρωδών καλλιεργειών και με την ανταλλαγή απόψεων των παρευρισκόμενων, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, έριξαν …φως στο κομμάτι των δενδρωδών και στις προκλήσεις της καλλιέργειας και της αγοράς.

Η ΕΘΕΑΣ, όπως τόνισε ο Χρήστος Γιαννακάκης, έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μία καμπάνια ενημέρωσης προς τους αγρότες, προσφέροντας έτσι τη βοήθειά της σαν συνεταιριστικό κίνημα, σε όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, στέλνοντας ερωτηματολόγια και διοργανώνοντας συναντήσεις, που δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα των καθηγητών να έρθει σε επαφή απευθείας με τους συνεταιριστές και γενικά με τους αγρότες που καλλιεργούν τα προϊόντα, τα οποία πρόκειται να αναδιαρθρωθούν, για να ακούσουν από πρώτο χέρι τις απόψεις του παραγωγικού τομέα, έτσι ώστε να μη γίνει μία μελέτη συνταγμένη μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες, αλλά να είναι μία μελέτη προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες του πρωτογενή τομέα.

Η μελέτη, όπως δεσμεύτηκαν οι πανεπιστημιακοί, θα κατατεθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, που θα πρέπει να είναι όσο είναι το δυνατόν πληρέστερη, στα ελάχιστα όρια που θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επιθυμεί να ανοίξει το σύστημα στις 20 Οκτωβρίου, για να κατατεθούν τα αιτήματα για τις αναδιαρθρώσεις, χρόνος όχι αρκετός, κατά την εκτίμηση του κ. Γιαννακάκη, λέγοντας πως η ΕΘΕΑΣ θα ζητήσει παράταση, για να έχουν όλοι τον απαραίτητο χρόνο να κάνουν τις μελέτες τους.

Το κονδύλι που διατίθεται από πλευράς επιδοτήσεων είναι γύρω στα 166,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αποτελούν το επιχορηγούμενο κομμάτι και είναι της τάξης του 70% της συλλογικής δαπάνης, η οποία θα προσδιοριστεί.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες, εκτός από τις ελιές και τα αμπέλια που παράγουν σταφύλια για κρασί. Δικαίωμα να ενταχθούν στις αναδιαρθρώσεις, με βάση την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, δεν έχουν οι μεμονωμένοι αγρότες, αλλά μόνο οι συλλογικότητες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες μπορεί να είναι και συνεταιρισμοί, μπορεί να είναι ανώνυμες εταιρίες, σαν αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών ή ομάδες παραγωγών ή ΕΠΕ, καθώς η όποια αναδιάρθρωση πρέπει να έχει μία κατεύθυνση εμπορικού χαρακτήρα και την εμπειρία και υποστήριξη ενός συλλογικού οργάνου.

Με βάση τους κανονισμούς, η μέγιστη επιχορήγηση που δικαιούται κάθε νομικό πρόσωπο που υποβάλει το αίτημα, είναι 500.000 ευρώ και η συνολική δαπάνη με την επιχορήγηση του 70%, θα μπορεί να φτάσει μέχρι 700. 000 ευρώ, που θα μπορεί να αντλήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, τόνισε ο κύριος Γιαννακάκης και έσπευσε να σημειώσει ότι το ποσό αυτό είναι ανεπαρκές. Η ΕΘΕΑΣ,, όπως δήλωσε, θα ζητήσει να αυξηθεί η επιχορήγηση από τις 500.000 ευρώ σε 3 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε μεγάλες οργανώσεις που θέλουν να εντάξουν μεγάλες εκτάσεις, να μπορούν να αντλήσουν περισσότερα κονδύλια, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην αναλωθεί όλο το ποσό των 166,5 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι απαραίτητο για την αναδιάρθρωση.

Στόχος της αναδιάρθρωσης που είναι άκρως αναγκαία, όπως τόνισε ο Χρήστος Γιαννακάκης, είναι να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, τα οποία πλήττουν τελευταία έντονα την παραγωγή μας, ιδιαίτερα μετά το 2017, να βελτιωθεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των οπωρώνων, να αυξηθεί η παραγωγικότητα με καινούργιες ποικιλίες που θα έχουν υψηλή παραγωγικότητα και να εκριζωθούν δέντρα γερασμένα χαμηλής παραγωγικότητας. Ό,τι ενταχθεί, θα είναι μορφής γραμμικής καλλιέργειες (αντιχαλαζικά δίχτυα, πασσάλους, σύρματα, αντιστηρίξεις, γερανούς κ.α.) και θα επιχορηγηθεί γι' αυτό, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και εργατικών χεριών, έτσι ώστε να στραφούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες σε κατευθύνσεις, οι οποίες θα φέρουν αποτελέσματα για τους παραγωγούς και την αγορά.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαϊου του 2025 και η είσπραξη και του τελευταίου ευρώ από τη δικαιούμενη επιχορήγηση, μέχρι τις 31/12 του 2025, καταληκτική ημερομηνία για να ολοκληρωθεί πλήρως το πρόγραμμα. Η έναρξη των πληρωμών μπορεί να γίνει με την υλοποίηση του 10% του προγράμματος και με τη δυνατότητα τραπεζικής εγγυητικής επιστολής, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διασφαλίζοντας έτσι την όλη χρηματοδότηση, για να μπορέσει να «περπατήσει» το όλο πρόγραμμα, κατέληξε ο κύριος Γιαννακάκης.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα υποστηρίξει η μελέτη του προγράμματος, αναλύθηκαν στη συνέχεια από τους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών,και ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, που έδειξε έντονο ενδιαφέρον.

Αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 22/9 στα Γιαννιτσά και θα ακολουθήσει άλλη μία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στη Χρυσούπολη Καβάλας και στο Κιλκίς, στις οποίες καλούνται παραγωγοί και Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος να συμμετέχουν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής