breaking news Νέο

Γιάννης Σαρακιώτης : «Υπάρχουν τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τα μαγειρεύει, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα»

Γιάννης Σαρακιώτης : «Υπάρχουν τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τα μαγειρεύει, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα»

Τηλεφωνική συνέντευξη έδωσε στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) του Αλέκου Χατζηκώστα, ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας και αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, την Τρίτη 27/9/2022. 

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Βέροια για πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ (σήμερα Τετάρτη 28/9), με την οποία διατηρεί και οικογενειακές σχέσεις, αναφερόμενος στους στόχους της τόνισε :

«Μετά τις εσωκομματικές εκλογές στις 15/5 διευρύνθηκε κατά πολύ  ο αριθμός των μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται συνεχώς εκδηλώσεις για τη γνωριμία με τα νέα μέλη, αλλά και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις θέσεις – προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε στη εκδήλωση μία συζήτηση για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν κάθε ελληνική οικογένεια. Και αναφέρομαι στα ζητήματα της ανάπτυξης, της ενεργειακής κρίσης και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα».

Η κυβέρνηση- με αριθμούς- υποστηρίζει ότι έφερε ανάπτυξη σε ρυθμούς καλύτερους από την Ε.Ε και επενδύσεις από το εξωτερικό. Είναι έτσι τα πράγματα;

«Υπάρχουν τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τα μαγειρεύει, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα. Τα προηγούμενα χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριζόταν η επίτευξη των στόχων ως φοροληστεία και φοροεπιδρομή και πολλές φορές όχι άδικα, θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν ακούω όμως κουβέντα στο δημόσιο διάλογο για το γεγονός ότι το πρώτο 8μηνο του 2022 τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν κατά 7 δις. τον προϋπολογισμό. Η ακρίβεια μπορεί να έχει γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια αλλά στα ταμεία του κράτους έχει λειτουργήσει ευεργετικά. Ο Α. Τσίπρας από το Σεπτέμβρη του 2021 πρότεινε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επίπεδα που ορίζει η Ε.Ε.  Αν έχει εφαρμοστεί από τότε το μέτρο δεν θα είχαμε βιώσει αυτό το μπαράζ των αυξήσεων. Πέραν από το κόστος ενέργειας αυτό που πονά τη επιχειρηματικότητα είναι και το μεταφορικό κόστος. Άρα η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι μία πρόταση που τη επαναφέρουμε. Να πάμε και σε άλλα νούμερα που διαψεύδουν τη κυβέρνηση. Ο αριθμός των οφειλετών προς τη εφορεία αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 740.000. Άρα όταν μια χώρα βιώνει την ανάπτυξη είναι λογικό ότι δεν θα αυξάνονται οι οφειλές προς την ΔΕΗ, την εφορεία. Κάθε νούμερο έχει και μία εξήγηση από πίσω. Όταν οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας παρουσιάζουν αύξηση των κερδών κατά 200% και 300% αυτή είναι η ανάπτυξη. Αυτή όμως η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται και στηρίζει η Ν.Δ έχει ως αποτέλεσμα τη αφαίμαξη της μεσαίας τάξης  και της ελληνικής οικονομίας. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τη ηλεκτρική ενέργεια  στο σπίτι ή στο μαγαζί του και από την άλλη η ΔΕΗ και οι λοιπές επιχειρήσεις παρουσιάζουν αυξήσει εξωπραγματικές στα κέρδη τους».

Είστε αρμόδιος για τους τομείς έρευνας και τεχνολογίας. Και εκεί η κυβέρνηση λέει ότι έκανε άλματα. Είναι έτσι;

«Καταφέραμε εν μέσω μνημονίων το 2018 να ξεπεράσουμε για πρώτη φορά το ποσοστό του 1% του ΑΕΠ για δαπάνες για την έρευνα που δεν το είχαμε ξεπεράσει ούτε τη περίοδο των «παχιών αγελάδων» γιατί υπήρχε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Βλέπουμε ότι από τη μια διατηρούνται οι πρωτοβουλίες που πήραμε π.χ πρόγραμμα ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ, βλέπουμε όμως άλλες πρωτοβουλίες να απαξιώνονται. Δημιουργήθηκε για παράδειγμα το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, αυτή η πρωτοβουλίας απαξιώνεται μέρα με την ημέρα.»

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης και τη σύνδεση με τη έρευνα και τεχνολογία τόνισε: «Ότι στην επιτροπή της βουλής έρευνας και τεχνολογίας ο κ. Αρταβάνης που τοποθετήθηκε από τη Ν.Δ ανέφερε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω πως χρηματοδοτούνται σχέδια στο συγκεκριμένο τομέα τα οποία έχουν σαθρές βάσεις, μας περισσεύουν λεφτά;» Από τη πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας το σχέδιο της Ν.Δ για το Ταμείο Ανάκαμψης καταθέσαμε τις αμφιβολίες και προβληματισμούς μας και την αντίθεσή μας και σήμερα δυστυχώς δικαιωνόμαστε. Διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη αποκαλύπτεται πλήρως το σχέδιο. 450 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο , από την πλευρά των δανείων, δόθηκε σε 13 μόλις επιχειρήσεις  με επιτόκιο 0,7%. Άρα δικαιωνόμαστε όταν λέγαμε ότι το σχέδιο της κυβέρνηση για το Ταμείο είναι για λίγους. Την ίδια άποψη είχαν και οι φορείς, κανείς από τους οποίους δεν συμμετείχε στον διάλογο, ούτε και η τοπική αυτοδιοίκηση για τη αξιοποίησή του. Δεν συμμετείχε η Βουλή. Ένα σχέδιο που συντάχτηκε στου Μαξίμου, δεν δημοσιοποιήθηκε προκειμένου να υπάρχουν προτάσεις και σχόλια. Θα είναι μία χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας καθώς οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι ,οι μεγάλες εταιρείες που ούτως ή άλλως είχαν τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν από τις συστημικές τράπεζες, παίρνουν δάνεια από τα Ταμείο Ανάκαμψης   με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Όσον αφορά την αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες και τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς έχει την ανάγνωση ότι στη μέση οικογένεια μειώνονται οι καταθέσεις στις τράπεζες αλλά αυξάνονται σε πολλές και μεγάλες εταιρείες που έλαβαν πολύ σημαντικές ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης να τις ενισχύσει περαιτέρω».

Για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ενισχύεται, δήλωσε:

«Όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική επαρχία κάνουμε καθημερινά τα γκάλοπ μας στις συζητήσεις που έχουμε με τους συμπολίτες μας. Οι αντιδράσεις που εισπράττω δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, περνά δύσκολες μέρες…Η καθημερινότητα διαψεύδει και το αποτέλεσμα όταν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες να είστε βέβαιος ότι εκεί θα αποτυπωθεί η αγανάκτηση του κόσμου και το τι βιώνει στη πραγματικότητα.»

Τέλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, υπογράμμισε:

« Η άνοδος της ακροδεξιάς συνιστά μία τραγική συνέπεια και της αδυναμίας της Ε.Ε να απαντήσει συντεταγμένα και πειστικά στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας στη ευρωπαϊκή γειτονιά. Όλοι οι ευρωπαίοι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να μείνουμε αταλάντευτα αφοσιωμένοι στα ιδεώδη στα οράματα του ευρωπαϊκού οράματος και να γυρίσουμε την πλάτη σε αυταρχισμό, μισαλλοδοξία και σε όλα όσα πρεσβεύουν ο συνασπισμός των κομμάτων που κέρδισε τις ιταλικές εκλογές.  Αλλά δυστυχώς βλέπουμε το ίδιο να συμβαίνει και σε άλλες χώρες που δεν το περιμέναμε όπως Γαλλία, Σουηδία . Είναι καμπανάκια που οφείλουμε όλοι να ακούσουμε, χτύπησαν τη πόρτα μας κατά το παρελθόν, ενδεχομένως να την χτυπήσουν και στο μέλλον».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής