breaking news Νέο

Λουκέτο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Λουκέτο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Το τοπίο, όσον αφορά την Γ' Εθνική και τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο αντίστοιχο πρωτάθλημα, ύστερα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και παλινδρομίες των αρμοδίων, που οδήγησαν σε αφάνταστη ταλαιπωρία τις ομάδες, την περασμένη Τρίτη, με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στην προσφυγή του Μ. Αλεξάνδρου Τρικάλων, επιτέλους ξεκαθάρισε.

Ποιός όμως μπορεί να πει, δίχως τον κίνδυνο αργότερα να διαψευσθεί, αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σέντρα των ερασιτεχνικών πρωταθλήματων;

Ηδη την περασμένη Παρασκευή, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ οι Ποδοσφαιρικές Ενώσεις και οι 14 ΠΑΕ της Super League 1, που έχουν δικαίωμα ψήφου, με συντριπτική πλειοψηφία, 57 ναι, 4 λευκά και 4 όχι, αποφάσισαν την επ' αόριστο διακοπή τους!!

Αιτία της αντίδρασης των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων, αλλά όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο που ψήφισαν και των ΠΑΕ της SuperLeague 1, η εμμονή του υφυπουργού Αθλητισμού στην εγγραφή των ερασιτεχνικών ομάδων στο Μητρώο της ΓΓΑ. Μια διαδικασία, όπως υποστηρίζουν οι ομάδες που την ακολούθησαν, πολύπλοκη και πολυέξοδη για τα οικονομικά δεδομένα μιας ομάδας που αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα και κυρίως για όσες προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές και που για να λειτουργήσουν, ψάχνουν με το κερί κάθε καλοκαίρι τον άνθρωπο που θα βάλει το χέρι στην τσέπη, αφού έσοδα δεν υπάρχουν από τότε που η πολιτεία, εδώ και 12 χρόνια, σταμάτησε την επιχορήγηση στα ερασιτεχνικά σωματεία.

Παρά την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΕΠΣ και κατ' επέκταση των ερασιτεχνικών ομάδων, αλλά, όπως αποδείχθηκε από την προχθεσινή ψηφοφορία και των ΠΑΕ της SuperLeague 1, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εμμένει στην απόφασή του για την εγγραφή στο Μητρώο της ΓΓΑ και τις κυρώσεις (δεν τις παρέχονται τα γήπεδα και συνεπώς δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα) σε όσες ομάδες δεν εγγραφούν, επειδή όπως υποστηρίζει θέλει να βάλει τάξη στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο!!!

Όμως ποιά επιπλέον τάξη μπαίνει με την εγγραφή στο Μητρώο της ΓΓΑ;

Οι ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, οποιασδήποτε κατηγορίας, έχουν αναγνωριστεί από το Πρωτοδικείο της περιοχής τους. Είναι η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η υπόλοιπη διαδικασία. Στην συνέχεια εγγράφονται στο Μητρώο της Περιφέρειας (παλαιότερα Νομαρχίας). Ακολουθεί η εγγραφή στο Μητρώο της ΕΠΟ και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εγγραφή στο Μητρώο της οικείας ΕΠΣ, για να πάρει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Τι παραπάνω λοιπόν θα δώσει η εγγραφή στο Μητρώο της ΓΓΑ; Το ποδόσφαιρο εξ' άλλου αυτοδιοικείται. Η πολιτεία δεν έχει δικαίωμα να επέμβει σε εσωτερικά του θέματα. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή μια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όπως η ΕΠΟ, στις διεθνείς Συνομοσπονδίες, την UEFA και την FIFA και να συμμετάσχουν οι ομάδες της, σε Συλλογικό, αλλά και Εθνικό επίπεδο στις διεθνείς διοργανώσεις.

Η μόνη δικαιολογία που θα μπορούσε ίσως να προβάλλει για να δικαιολογήσει την εμμονή του στην εγγραφή του Μητρώου της ΓΓΑ, ο υφυπουργος Αθλητισμού, είναι ο αριθμός των ομάδων, που είναι εγγεγραμμένες στα Μητρώα της Περιφέρειας, της ΕΠΟ και των ΕΠΣ και εξακολουθούν να είναι ενεργές, αφού είναι γνωστό ότι πολλά Σωματεία στο πέρασμα του χρόνου αναστέλουν την λειτουργία τους.

Όμως πάλι, ποιός εγγυάται ότι οι ομάδες που σήμερα θα εγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ, ύστερα από ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν και να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα; Μήπως λοιπόν οι ερασιτεχνικές ομάδες στο εξής και πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων τους, εκτός όλων των άλλων διαδικασιών, θα πρέπει να υποβάλλονται και σε μια νέα ταλαιπωρία, για να ενημερώνουν την πολιτεία ότι παραμένουν ενεργές;

Και οι ΕΠΣ, οι Ποδοσφαιρικές Ενώσεις, γιατί υπάρχουν; Αυτές γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσες και ποιές από τις ομάδες της δύναμής τους είναι ενεργές και συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους.

Μια απλή επικοινωνία λοιπόν του υφυπουργείου Αθλητισμού ή της ΓΓΑ, με της 56 ΕΠΣ και το πρόβλημα, αν βέβαια είναι ο ακριβής αριθμός των ενεργεία ομάδων, λύθηκε. Γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται άσκοπα ο άνθρωπος που ξοδεύει χρόνο και χρήμα για να υπάρχει ποδοσφαιρική ομάδα στο χωριό του;

 

• Του Νίκου Καμπούρη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής