breaking news Νέο

Πρωτοβουλία για το Παιδί : «Κουμπαράδες για καλό σκοπό»

  • Πρωτοβουλία για το Παιδί : «Κουμπαράδες για καλό σκοπό»
  • Πρωτοβουλία για το Παιδί : «Κουμπαράδες για καλό σκοπό»
  • Πρωτοβουλία για το Παιδί : «Κουμπαράδες για καλό σκοπό»
  • Πρωτοβουλία για το Παιδί : «Κουμπαράδες για καλό σκοπό»
  • Πρωτοβουλία για το Παιδί : «Κουμπαράδες για καλό σκοπό»

Με μεγάλη κοινωνική προσφορά επί 14 συναπτά έτη, ο σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί» με 24ωρη εξυπηρέτηση από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχιάτρους και με μεγάλη εθελοντική εργασία, αγκαλιάζει, φροντίζει, προστατεύει και θεραπεύει βαριά παιδικά τραύματα παιδιών από δυσλειτουργικές οικογένειες, από το 2018 μέχρι και σήμερα. Με ανεπτυγμένο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να συνεχίσει να στηρίζει κάθε παιδί που κινδυνεύει, βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις και τις δομές διαβίωσης των παιδιών αυτών, η «Πρωτοβουλία» ξεκινά μια μεγάλη ετήσια δράση, που στόχο έχει να γίνουμε όλοι μία μεγάλη αγκαλιά. Με 100 αρχικά κουμπαράδες, για την οικονομική ενίσχυση του έργου τους, που θα τοποθετηθούν σε καταστήματα, υπηρεσίες, συλλόγους κ.α. και σλόγκαν της Δράσης «Ένα (1 ευρώ) απ' τον καθένα»!, ζωντανεύει την ιδέα και υποστηρίζει το έργο της, βάζοντας το μεγάλο στοίχημα της αλληλεγγύης, με τη συμβολή των πολιτών, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τους.

Η νέα δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης, «Ένα (1 ευρώ) απ' τον καθένα»!, παρουσιάστηκε χθες (5/10) σε συνέντευξη τύπου στο cafe Beluga, από τον πρόεδρο του συλλόγου Νικόλαο Καρατόλιο, το διοικητικό δ/ντή Κοσμά Παπαχρήστο και τη Γιάννα Πιλιτσίδου, μέλος της Πρωτοβουλίας και συντονίστρια της δράσης.

 

Nικόλαος Καρατόλιος : «Θεωρούμε αυτοσκοπό και κύριο μέλημά μας να προχωρήσουμε το έργο που χάραξε ο ιδρυτής της Πρωτοβουλίας, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος»

«Το 2022 δεν ξεκίνησε καλά για εμάς. Είχαμε την απώλεια του ιδρυτή και προέδρου του Συλλόγου, Αριστοτέλη Σιδηρόπουλου. Μία απώλεια που μας έχει στιγματίσει όλους. Παρ' όλα αυτά, όλοι εμείς που αγαπάμε την Πρωτοβουλία και έχουμε σταθεί όλα αυτά τα χρόνια δίπλα της, θεωρούμε αυτοσκοπό και κύριο μέλημά μας να προχωρήσουμε το έργο, το οποίο χάραξε ο ιδρυτής και να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε μέσα στα πλαίσια τα οποία έχουμε ορίσει», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου στην εισαγωγή του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πλέγμα των δομών και υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» και εξήγησε πως : «Τα τελευταία χρόνια η Πρωτοβουλία για το Παιδί έχει αναπτύξει όλες τις Δομές που απαιτεί το δύσκολο και πολύπλοκο έργο της (κλειστή και ανοικτή φιλοξενία, κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση, πρόληψη-αντιμετώπιση-τεκμηρίωση της κακομεταχείρισης των παιδιών, θεραπεία του ψυχικού τραύματος). Με την ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ την τριετία Οκτώβριος 2018-Οκτώβριος 2021, καταφέραμε την επέκταση, διεύρυνση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών όλων των Δομών και πλέον η Πρωτοβουλία αποτελεί έναν Οργανισμό πρωταγωνιστή στον τομέα της παιδικής προστασίας της ελληνικής περιφέρειας, με ορισμένες Δομές και οι υπηρεσίες της να είναι πρωτοποριακού χαρακτήρα για την ελληνική πραγματικότητα. Η πορεία αυτή δεν πρέπει να ανακοπεί, αλλά πρέπει να συνεχιστεί ανοδικά. Είναι μία πορεία με πολλά προβλήματα, με συνεχείς αναθεωρήσεις των στόχων προς το καλύτερο, αλλά και με αποτελέσματα ανυπολόγιστης αξίας για τα ωφελούμενα παιδιά και το κοινωνικό σύνολο. Σήμερα βρισκόμαστε στη δυσμενή συγκυρία της αναμονής νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τον περιορισμό των εσόδων μας λόγω της πανδημίας και παράλληλα της αύξησης των δαπανών μας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το 2022 το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας καλύφθηκε από ιδίους πόρους και το ίδιο αναμένεται για το 2023, έως ότου ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ (άγνωστο ακριβώς πότε). Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στα ίδια επίπεδα με σήμερα, ποιοτικά και ποσοτικά και για αυτό αναζητούμε νέους τρόπους για την οικονομική μας ενίσχυση. Έτσι σκεφτήκαμε και τη δράση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα», κατέληξε ο κ. Καρατόλιος.

 

Κοσμάς Παπαχρήστος : «Την τελευταία τριετία καταφέραμε μια σημαντική επέκταση των δομών μας»

Ο διοικητικός διευθυντής Κοσμάς Παπαχρήστου έκανε μία περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης και παρέθεσε συνοπτικά στοιχεία του έργου των Δομών της Πρωτοβουλίας για το Παιδί κατά την τριετία 2018-2021.

Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στη σημαντική επέκταση όλων των Δομών του Συλλόγου, την αύξηση του αριθμού του προσωπικού και κατ’ επέκταση των ωφελούμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαχρήστος, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και στήριξης οικογένειας παρέχει Ανοιχτή φροντίδα σε παιδιά 6-18 ετών που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο, με ταυτόχρονη υποστήριξη και των μελών των οικογενειών τους και ανέφερε πως : «Σκοπός του ΚΗΦ είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί κάποιο παιδί από το οικογενειακό του περιβάλλον προς κάποια κλειστή δομή φιλοξενίας. Πριν το ΕΣΠΑ η δυναμική του Κέντρου ήταν τα 12 παιδιά, ενώ σήμερα τα 40. Μέσα στο 2021, υποστηρίχθηκαν 56 παιδιά και οι οικογένειές τους».

 

ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ

- Στο «Σπίτι της Βεργίνας» μεγαλώνουν σαν οικογένεια παιδιά σε κίνδυνο και των δύο φύλων, από κάθε περιοχή της χώρας. Αυτό το διάστημα φιλοξενούνται 10 παιδιά ενώ από το 2012 που λειτουργεί έχουν φιλοξενηθεί 27 παιδιά. Τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι μέχρι τα 16 τους χρόνια και στη συνέχεια μεταβαίνουν στη Στέγη Ημιαυτόνομης διαβίωσης Νέων (Διαμέρισμα στη Βέροια δυναμικότητας 6 νέων).

- Η Στέγη Ημιαυτόνομης διαβίωσης Νέων φιλοξενεί εφήβους και νέους που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες ή δομές κλειστής φιλοξενίας από τη Βόρεια Ελλάδα, για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την κοινωνική τους ένταξη. Σκοπός της Δομής είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων κοινωνικών δεξιοτήτων για την κατάκτηση της αυτονομίας τους και παράλληλα η εργασιακή τους αποκατάσταση. Από την αρχή της λειτουργίας της, το 2019, έχουν ωφεληθεί 5 παιδιά. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στις Δομές μας πέρα από την βασική φροντίδα που τους παρέχεται, υποστηρίζονται ψυχοκοινωνικά από πλήθος εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (Ψυχολόγους-Ψυχοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Παιδοψυχίατρο) καθώς και πολλούς εθελοντές που καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη τους (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Γιατροί κτλ).

- Το Κέντρο Αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής αναλαμβάνει περιστατικά μετά από αναφορές και καταγγελίες. Λειτουργεί η 24ωρη γραμμή 23310-23700 για αναφορά περιστατικού κακοποίησης/παραμέλησης. Παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτα άτομα από τον γενικό πληθυσμό. Είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια σχετικά με παιδιά όπως σε γονείς ή εκπαιδευτικούς.  Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και δράσεις ενημέρωσης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου, ομάδες γονέων κα.

Μέσα στο 2021, υποστηρίχθηκαν 376 άτομα (ανήλικοι και ενήλικες).

- Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος ασχολείται με την έγκαιρη διάγνωση και την τεκμηρίωση της κακοποίησης (ιδίως σεξουαλικής). Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου γίνεται η Δικανική συνέντευξη κατά την οποία το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, καθοδηγεί το παιδί να μοιραστεί την τραυματική του εμπειρία και αυτό να καταγραφεί. Επίσης προβαίνει στην εντατική ψυχοθεραπεία των παιδιών/θυμάτων που υποστηρίζονται σε όλες τις Δομές μας.

«Αξίζει να αναφερθεί ότι τώρα ενηλικιώνονται τα περισσότερα παιδιά που τα υποστηρίζουμε από μικρή ηλικία και αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του έργου μας», τόνισε ο κ. Παπαχρήστου.

 

Γιάννα Πιλιτσίδου : «Η Πρωτοβουλία για το Παιδί επιδιώκει την έμπρακτη υποστήριξη της πόλη της Βέροιας, προσπαθώντας να συγκεντρώσει  το πιο «ακριβό» και πολύτιμο ένα ΕΥΡΩ …απ΄τον καθένα!»

Η κυρία Πιλιτσίδου από την πλευρά της αναφέρθηκε στο πως γεννήθηκε η ιδέα της μεγάλης ετήσιας δράσης, η οποία θα «τρέχει» μέχρι και το Δεκέμβριο του 2022. Τις πρώτες συναντήσεις που έγιναν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας» προς όλους τους επαγγελματικούς, επιστημονικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς  συλλόγους της πόλης, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Ιδιωτικούς Φορείς, για να αγκαλιάσουν και να προβάλλουν τη νέα δράση. Μάλιστα όπως αποκάλυψε το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν ονόματα καλλιτεχνών με καταγωγή από τη Βέροια, που θα γίνουν Πρεσβευτές της δράσης μας εντός και εκτός Βεροίας.

«Πρόθεσή μας εκτός από την οικονομική ενίσχυση είναι η ενημέρωση του έργου της Πρωτοβουλίας κυρίως στα παιδιά που μπορεί να έχουν την ανάγκη να στραφούν και να ζητήσουν τη βοήθειά μας, το ίδιο ισχύει για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς (που μπορούν να τηλεφωνήσουν στην 24ώρη γραμμή 2331023700 και να ζητήσουν την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού μας). Μην ξεχνάτε ότι η Πρωτοβουλία έχει ξεπεράσει τα 14 χρόνια λειτουργίας και έχει «μεγαλώσει» ήδη μια γενιά παιδιών και οι ανάγκες για υποστήριξη έχουν αλλάξει και αυτές. Σκοπός μας είναι να καθιερώσουμε τη δράση ετησίως το διάστημα Σεπτέμβριος–Δεκέμβριος. Το σλόγκαν της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα» είναι «Το πιο «ακριβό» και πολύτιμο 1 ευρώ σας!» και η συνάντηση με τον καθένα σας χωριστά έχει τη δική της μοναδική αξία και είναι αυτή που ζωντανεύει την ιδέα και υποστηρίζει το έργο μας», ανέφερε η κ. Πιλιτσίδου.

Οι κουμπαράδες της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα!» θα βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία της Βέροιας, ώστε ο κάθε δημότης, εφόσον το επιθυμεί, να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.

 

Ε.Β.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής