breaking news Νέο

Ο λαός δεν είναι…Αλ Καπόνε! -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ο λαός δεν είναι…Αλ Καπόνε!  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Σε διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που εντάσσεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ μπορούν να κάνουν εφόδους στα σπίτια των οφειλετών του Δημοσίου, προκειμένου να κατασχέσουν κινητά αντικείμενα τους.

Με τα άρθρα 11-14 του Νόμου 4978/2022 απογειώνεται ο εκβιασμός προς τα λαϊκά νοικοκυριά, τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες εργαζόμενους και επαγγελματίες με χρέη άνω των 500€. Δεν πρόκειται βέβαια για... το κυνήγι του Αλ Καπόνε, αλλά για τους εκατοντάδες χιλιάδες «οφειλέτες» εργαζόμενους και επαγγελματίες, που έχουν χρέη στην εφορία πάνω από 500 ευρώ και βρίσκονται αντιμέτωποι με «αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», ως αποτέλεσμα της απογείωσης της φοροληστείας και συνολικά της πολιτικής που τους στραγγαλίζει οικονομικά.

Στο σύνολο του ο νόμος στοχεύει στο πώς το κράτος θα γίνει πιο αποτελεσματικό και γρήγορο στη φοροληστεία, με την αξιοποίηση των ψηφιακών ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και των «αρπακτικών» των εισπρακτικών εταιρειών, που έχουν αποδείξει τη δεινότητά τους στο να σφίγγουν τη «θηλιά στον λαιμό» του λαού.

Σε όλους αυτούς το νομοσχέδιο δίνει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών να τα κάνουν «φύλλο και φτερό» (περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις κ.λπ.), για να είναι πιο «αποτελεσματικός» ο εκβιασμός σε αυτούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Λες κι αν κάποιος διαθέτει ένα χωραφάκι, ή και κάνα χαμόσπιτο στο χωριό, σημαίνει κι ότι του περισσεύουν λεφτά να πληρώσει την εφορία!

Είναι η ίδια πολιτική, που αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι εξαφανίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μεγάλες ανώνυμες εταιρείες με διάφορους άλλους ενδιάμεσους - φαντομάδες, offshore, ανώνυμους μετόχους που μένουν στο σκοτάδι. Που απολαμβάνουν μόνιμη φοροασυλία, στις διάφορες «νόμιμες» φοροαπαλλαγές που νομοθέτησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, για να βρίσκουν «εύφορο έδαφος» οι καπιταλιστικές επενδύσεις. Τα στοιχεία άλλωστε μιλάνε από μόνα τους……

Αν το Υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της ΑΑΔΕ νοιάζονταν, όπως ισχυρίζονται, για τα κρατικά έσοδα, τότε θα στόχευαν στα 90 δις ληξιπρόθεσμων χρεών (το 80% τους συνόλου των 112,6δις) που χρωστάει το 0,2% των οφειλετών, δηλαδή 8.825 «μεγαλοσχήμονες» καπιταλιστές, με πάνω από 1 εκατομμύριο χρέη ο καθένας, που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Αντί για αυτό, βάζουν στο στόχαστρο τα χρέη του 53,4% των «οφειλετών», που δεν ξεπερνάνε τα 500 ευρώ! Γι' αυτά τα 2 εκατομμύρια φορολογουμένων, ο «πέλεκυς» πέφτει βαρύς, με προειδοποιήσεις και ραβασάκια για κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, κι ενώ ήδη έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα σε 1.378.297 φορολογούμενους. Από αυτά τα μέτρα εκβιασμών, κατασχέσεων και πλειστηριασμών παίρνουν αισιοδοξία τα κυβερνητικά επιτελεία για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», πατώντας γερά στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όχι μόνο θεσμοθέτησε να βγαίνουν στο σφυρί λαϊκά σπίτια με το πάτημα ενός κουμπιού και νομοθέτησε την παραχώρηση «κόκκινων» δανείων σε funds, αλλά απογείωσε και την καταστολή, χαρακτηρίζοντας «ιδιώνυμο αδίκημα» τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών.

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη διάταξη για τις εισβολές στα σπίτια των φορολογουμένων!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής