breaking news Νέο

Λ. Χατζηιωαννίδης : «Οι ιατροί της Ημαθίας να επιστρέψουν κοντά στο Σύλλογο και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα σοβαρά προβλήματα και όλα τα ανοικτά μέτωπα στο χώρο της Υγείας»

  • Λ. Χατζηιωαννίδης : «Οι ιατροί της Ημαθίας να επιστρέψουν κοντά στο Σύλλογο και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα σοβαρά προβλήματα και όλα τα ανοικτά μέτωπα στο χώρο της Υγείας»
  • Λ. Χατζηιωαννίδης : «Οι ιατροί της Ημαθίας να επιστρέψουν κοντά στο Σύλλογο και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα σοβαρά προβλήματα και όλα τα ανοικτά μέτωπα στο χώρο της Υγείας»
  • Λ. Χατζηιωαννίδης : «Οι ιατροί της Ημαθίας να επιστρέψουν κοντά στο Σύλλογο και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα σοβαρά προβλήματα και όλα τα ανοικτά μέτωπα στο χώρο της Υγείας»
  • Λ. Χατζηιωαννίδης : «Οι ιατροί της Ημαθίας να επιστρέψουν κοντά στο Σύλλογο και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα σοβαρά προβλήματα και όλα τα ανοικτά μέτωπα στο χώρο της Υγείας»

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 οι γιατροί της Ημαθίας, για να εκλέξουν νέα διοίκηση στον Ιατρικό Σύλλογο. Ο επικεφαλής της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, Λάζαρος Χατζηιωαννίδης, παθολόγος-διαβητολόγος, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ». Αναλυτικά όσα μας είπε:

 

-Τέσσερα ψηφοδέλτια στις εκλογές του ΙΣΗ την Κυριακή. Γιατί οι συνάδελφοι σας να ψηφίσουν το δικό σας;

Θεωρώ ότι ο συνδυασμός μας ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ είναι ο καλύτερος και πληρέστερος όλων όσων συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές και ο πιο αντιπροσωπευτικός. Στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν καταξιωμένοι συνάδελφοι, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, γνωστοί στην τοπική κοινωνία, με πολύπλευρη κοινωνική δραστηριότητα και αδιαμφησβήτητο ήθος. Οι υποψήφιοι μας έχουν όλοι τον απαραίτητο ζήλο και την επιθυμία να προσφέρουν στο Σύλλογο με όλες τους τις δυνάμεις, έτσι ώστε ο ίδιος ο Σύλλογος να αναβαθμιστεί, η επιστημονική και κοινωνική του υπόσταση να ισχυροποιηθεί και η παρέμβασή του για τα υγειονομικά ζητήματα στην περιοχή μας να είναι περισσότερο ουσιώδης και ενεργητική σε σχέση με το παρελθόν. Θέλουμε οι ιατροί της Ημαθίας να επιστρέψουν κοντά στο Σύλλογο και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα σοβαρά προβλήματα και όλα τα ανοικτά μέτωπα στον χώρο της Υγείας .

 

-Προσωπικός γιατρός. Μια ακόμη, ανεφάρμοστη, προσδοκία για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας;

Αυτό που πρέπει να αναφέρω και το δηλώνω απερίφραστα είναι ότι υπάρχει ανάγκη ενός αποτελεσματικού συστήματος πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας, απόλυτα προσβάσιμου στον πολίτη, που θα προσφέρει και το τονίζω αυτό, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Τα συστήματα υγείας δεν είναι κάτι που πρέπει απλά να τα δημιουργούμε για υφίστανται, πρέπει να είναι αποδοτικά και να παρέχουν στους πολίτες τις υπηρεσίες υγείας που όλοι μας αξίζουμε χωρίς καμιά έκπτωση στην ποιότητα. Υπάρχουν όμως και κάποιες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού. Πρώτον, άρτιο σύστημα υγείας χωρίς επαρκή χρηματοδότηση δεν υφίσταται. Επιπλέον, για να επιτύχει ένα σύστημα πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας απαιτεί το Υπουργείο Υγείας να έχει συμμάχους του τους ιατρούς. Δεν μπορεί με εκβιαστικό τρόπο, με απειλές αποκλεισμού από την συνταγογράφηση και με απαράδεκτους όρους στις συμβάσεις των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπου μονομερώς οι ιατροί έχουν μόνο υποχρεώσεις και ουσιαστική κρατικοποίηση των ιατρείων τους, να οικοδομηθεί ένας νέος θεσμός, όπως ο Π.Ι. Για εμάς η απελευθέρωση της συνταγογράφησης που αποτελεί κατάκτηση που αποκτήθηκε μετά από πολλούς αγώνες πριν από μια δεκαετία περίπου, είναι αδιαπραγμάτευτη και οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της αποτελεί κόκκινη γραμμή. Πρέπει επιτέλους να γίνει ουσιαστικός διάλογος των εκπροσώπων μας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να ακουστούν επιτέλους οι προτάσεις των ιατρών, που γνωρίζουν τα θέματα καλύτερα και όχι των τεχνοκρατών που βασίζονται μόνο σε λογιστικά πρότυπα.

 

-ΕΣΥ. Είναι δυνατόν να επιζητά κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες η πολιτεία με “φιλοδωρήματα” ως μισθό;

Δεν μπορεί να εννοηθεί, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή, επιτυχημένο σύστημα υγείας χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Η ανάγκη διάθεσης επαρκών πόρων αφορά τόσο την υλικοτεχνική υποδομή όσο και το ανθρώπινο δυναμικό. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ., αδιαμφησβήτητα σήκωσαν το βαρύ φορτίο αντιμετώπισης της πανδημίας με αυταπάρνηση και με όλους τους τις δυνάμεις. Δυστυχώς όμως, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από το Υπουργείο Υγείας, τόσο όσον αφορά θέματα επιστημονικής εξέλιξης και επιμόρφωσης, όσο και μισθολογικά με υποπολλαπλάσιες αποδοχείς συγκρινόμενες με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα είναι η μαζική φυγή ιατρών από το Ε.Σ.Υ., οι οποίοι αποχωρούν παραιτούμενοι και οδηγούνται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό, όπου μισθοί αλλά και συνθήκες εργασίας είναι αξιοπρεπείς. Διερωτώμαι, γιατί να επιστρέψει στην Ελλάδα ένας ιατρός από το εξωτερικό, έχοντας τόσο διαφορετικές και άνισες συνθήκες εργασίας ; Ιδιαίτερα για κρίσιμες ειδικότητες όπως π.χ. η Αναισθησιολογία πρέπει το Υπουργείο να δώσει ισχυρά κίνητρα, έτσι ώστε οι πολλαπλές κενές θέσεις να καλυφθούν.

 

-Η πανδημία θα επιστρέψει ή θα την έχουμε ξεχάσει;

Διανύουμε τον τρίτο χρόνο από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19. Βρισκόμαστε σίγουρα σε πολύ καλύτερο σημείο από αυτό από το οποίο ξεκίνησε. Σήμερα διαθέτουμε και μεγαλύτερη κλινική εμπειρία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα τα οποία δείχνουν να λειτουργούν αποδοτικά. Επίσης, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει νοσήσει τουλάχιστο μια φορά, ορισμένοι και περισσότερες φορές. Ο ιός δείχνει να εξασθενεί σε σχέση με τα αρχικά στελέχη λόγω της ανοσοποίησης του πληθυσμού είτε φυσικά με νόσηση είτε μέσω του εμβολιασμού. Αλλά και λόγω της φυσικής πορείας και εξέλιξης  των ιογενών ενδημικών κυμάτων. Δεν αποκλείεται όμως, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν και σε άλλες πανδημίες, η εμφάνιση ενός νέου ισχυρού στελέχους με μεγάλη λοιμογόνο ικανότητα και επιθετική εξάπλωση. Η διαφορά όμως είναι ότι σήμερα είμαστε περισσότερο έτοιμοι από κάθε άποψη για να αντιμετωπίσουμε ένα νέο επιδημικό κύμα, διότι διαθέτουμε και τα μέσα και την εμπειρία και την τεχνογνωσία για αυτό.

 

-Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι δεν μπορεί υγειονομικοί που δεν πιστεύουν στην επιστήμη να υπηρετούν το ΕΣΥ. Προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο. Εσάς;

Πιστεύω ότι δεν μπορεί υγειονομικοί και κυρίως ιατροί να διατυπώνουν απόψεις για θέματα υγείας με τρόπο που να προκαλούν σύγχυση και αμφίσημα μηνύματα προς το κοινό. Κάθε άποψη πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και ως επιστήμονες εμείς οι ιατροί, έχουμε διδαχθεί τόσο την ερευνητική μεθοδολογία όσο και την βιοηθική και τους κανόνες που τις διέπουν. Συνεπώς, επιστήμη και ηθική είναι έννοιες αλληλένδετες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας ιατρός μπορεί να θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την επιστήμη. Με την επιστημονική γνώση προσπαθούμε να θεραπεύσουμε και να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο.

Αλλά για να απαντήσω με ευθύτητα στο ερώτημά σας, υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Νομίζω ότι αντιμετωπίστηκαν με υπερβολική αυστηρότητα και θα τολμούσα να πω και με τιμωρητική διάθεση, όταν σε άλλους εργασιακούς χώρους όπως π.χ. στην εκπαίδευση, στα σώματα ασφαλείας και στο ευρύτερο δημόσιο επανήλθαν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, οι οποίοι βεβαίως ελέγχονται με διαγνωστικά τεστ. Πιστεύω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερηθούμε τις υπηρεσίες κανενός και οι ανάγκες στις υποστελεχωμένες υγειονομικές μονάδες επιβάλλουν μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος από πλευράς Υπουργείου. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των μονάδων υγείας. Και φυσικά να μην ξεχνούμε και την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος διότι πίσω από κάθε εργαζόμενο βρίσκονται οικογένειες με υπαρκτές ανάγκες.

 

-Ως πότε η πολιτεία θα ανέχεται τσαρλατάνους που πουλάνε ανενόχλητοι μέσα από περιφερειακά κανάλια, “βότανα” και “μαντζούνια”, επιστρέφοντας μας στον 19ο αιώνα; Τι θα κάνετε ως πρόεδρος του ΙΣΗ για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα στην περιφερειακή μας ενότητα;

Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι ως πρόεδρος του Ι.Σ.Η. δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ανεχθώ τέτοια φαινόμενα στην περιφερειακή μας ενότητα. Θα αντιμετωπιστούν με την δέουσα σοβαρότητα, θα διερευνηθούν και θα εξεταστούν με αντικειμενικό τρόπο και θα κριθούν με κάθε αυστηρότητα, ιδίως εάν εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις ιατροί από τα πειθαρχικά μας όργανα. Καλώ τους πολίτες, αν αντιληφθούν ανάλογα φαινόμενα να μην διστάσουν να ενημερώσουν τον Ιατρικό Σύλλογο, να καταγγείλουν τους εμπλεκόμενους και να είναι σίγουροι ότι εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν.

 

-Μέσα από την ενασχόληση σας με τα ιατρικά κοινά, πιστεύετε ότι αποκομίσατε εμπειρίες για να βοηθήσετε τους συναδέλφους σας, στον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα;

Έχοντας υπηρετήσει στο δημόσιο τομέα κατά την διάρκεια λήψης ειδικότητας και στον ιδιωτικό τομέα ως ειδικός πλέον ιατρός εξασκώντας την ιατρική συνολικά για περισσότερα από 22 έτη, έχω γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας συνολικά. Κι έτσι πρέπει να βλέπουμε τον χώρο της Υγείας, ως ένα ενιαίο σύνολο. Ένα σύνολο που στηρίζεται σε δυο πόδια, σε  δύο πυλώνες, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό. Δεν μπορεί να στηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας χωρίς έναν ισχυρό, επαρκώς χρηματοδοτούμενο και εκσυγχρονισμένο δημόσιο πυλώνα. Αλλά είναι απαραίτητη και η συμβολή του ιδιωτικού πυλώνα, ο οποίος με ποιοτικά κριτήρια θα λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά ως προς τον δημόσιο. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η επιτυχία ενός συστήματος υγείας σε πρωτοβάθμιο κυρίως επίπεδο.

 

 

-ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ( ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ )

 1) Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος, ΩΡΛ, ιδιώτης Βέροια

 2) Βλαβογελάκης Αντώνιος, Ψυχίατρος, ιδιώτης Βέροια

 3) Γουτσίκας Ιωάννης, Πνευμονολογος – Εντατικολόγος, ιδιώτης Βέροια

 4) Θέμελης Πέτρος, Μικροβιολόγος- Βιοπαθολόγος, ιδιώτης Βέροια

 5) Κονδωνής Αντώνιος, Γενικός Ιατρός, ιδιώτης Βέροια

 6) Κοντοτάσιος Κωνσταντίνος, Παθολόγος, Γ.Ν. Βέροιας

 7) Μανουσάρη Αντωνία, Δερματολόγος, ιδιώτης Βέροια

 8) Μπεκιαρίδης Αριστείδης, Γαστρεντερολόγος ,Γ.Ν. Βέροιας

 9) Μπιλιούρης Ευάγγελος, ειδικ.Γενικής Ιατρικής, Γ.Ν.Βέροιας

10) Ντάπτσεβιτς Ιρένα, Καρδιολόγος, Κ.Υ. Βέροιας

11) Παπαβασιλείου Ελευθέριος, Καρδιολόγος, ιδιώτης Νάουσα

12) Παπαδόπουλος Ραφαήλ, Νεφρολόγος, Γ.Ν. Βέροιας

13) Παπαχαραλάμπους Ευάγγελος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, ιδιώτης Βέροια

14) Ρούσος Κωνσταντίνος, Παθολόγος, Γ.Ν. Νάουσας

15) Τζαφέρης Ηλίας, Γενικός Ιατρός ,Κ.Υ. Βέροιας

16) Χατζηιωαννίδης Λάζαρος, Παθoλόγος-Διαβητολόγος, ιδιώτης Βέροια


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής