breaking news Νέο

Στ.Μουρτζίλας: «Τα παιδιά λογίζονται από το κράτος ως «τεκμήριο», που πρέπει βαρέως να φορολογηθεί»

Στ.Μουρτζίλας: «Τα παιδιά λογίζονται από το κράτος ως «τεκμήριο», που πρέπει βαρέως να φορολογηθεί»

Η ψήφιση τη Δευτέρα στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα, αλλά και οι ισχυρισμοί της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, ότι όσοι έχουν χρήματα, κάνουν... παιδιά, έχουν φέρει τους πολύτεκνους και τρίτεκνους στα κάγκελα!

Βέβαια, στο σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Ημαθίας δεν περίμεναν την ψήφιση του πολυνοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση καταργεί πλέον τα πολυτεκνικά επιδόματα και την παραπάνω δήλωση της υπουργού – στην οποία οι πολύτεκνοι απαντούν με... δικαστήρια και τον πρόεδρο του συλλόγου πολυτέκνων Θεσσαλονίκης «οι Άγιοι Πάντες», Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο, να χαρακτηρίζει ανήθικη και αντισυνταγματική τη δήλωση της κ. Φωτίου – για να αντιδράσουν, αλλά εδώ και χρόνια αγωνίζονται για τα δικαιώματα των πολύτεκνων οικογενειών. Που σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος «οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος».

«Εμείς εδώ και χρόνια έχουμε επιδοθεί σ' έναν αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της πολύτεκνης οικογένειας, σύμφωνα και με το άρθρο 21 παρ. 2 του συντάγματος, πάνω στο οποίο στάθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε πριν από λίγο καιρό με τους πολύτεκνους. Τη στιγμή, δε, που η φυγή των νέων στο εξωτερικό και η υπογεννητικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο για τις αρνητικές επιπτώσεις στην πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας», τόνισε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο πρόεδρος του συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ημαθίας Στέργιος Μουρτζίλας.

Μάλιστα, ο σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Ημαθίας με επιστολή, την οποία και πρόκειται να κοινοποιήσει στους 4 βουλευτές της Περιφερειακής μας Ενότητας, αναφέρει επ' αυτού :

«Εξοχότατοι κ. Βουλευτές,

Σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος, οι Πολύτεκνες Οικογένειες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος». Το χρέος αυτό καθίσταται, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, εξόχως επιτακτικό, ενόψει της αυτονόητης και αναμφίβολης πλέον αλήθειας ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που δεν έχει επέλθει στη Χώρα μας ρήξη του κοινωνικού ιστού, εξαιτίας της μακροχρόνιας, βαθειάς και επώδυνης οικονομικής κρίσης, είναι η Οικογένεια, κυρίως δε η Πολύτεκνη Οικογένεια.

Παράλληλα όμως με την προσφάτως εμφανισθείσα οικονομική κρίση, το δημογραφικό αποτελούσε ήδη από ετών ισχυρή βόμβα στα θεμέλια της Πατρίδας μας, μια βόμβα η οποία πλέον έχει ήδη εκραγεί και οι τραγικές συνέπειές της είναι έκδηλα ορατές στο Ασφαλιστικό.

Ήδη από το 2011 οι γεννήσεις στην Ελλάδα κάθε έτος είναι λιγότερες από τους θανάτους. Όμως, τα στοιχεία των τελευταίων δυο ετών 2015 και 2016, καθώς και τα προσωρινά στοιχεία για το έτος 2017 (συγκεκριμένα μέχρι την 09.10.2017) είναι πράγματι συγκλονιστικά. Από μια διαφορά 4.671 θανάτων περισσότερων από τις γεννήσεις το 2011, φθάσαμε στις 29.365 το 2015, στις 25.894 το 2016 και στις 28.138 μέχρι 09.10.2017 για το 2017.

Η τραγικότητα της κατάστασης ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση των θανάτων στην παρούσα συγκυρία επιδρά διπλά αρνητικά στην επιβίωση του έθνους μας, αφού είναι γνωστό ότι ένας συνταξιούχος συμβάλει ουσιαστικά στη διαβίωση της οικογένειας ενός τουλάχιστον άνεργου παιδιού του.

Δυστυχώς για όλους μας οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, όμως ακόμη χειρότερη και εφιαλτική είναι η ίδια η πραγματικότητα. Ενώ για να υπάρξει στοιχειώδης δημογραφική αναπλήρωση του πληθυσμού απαιτείται ο δείκτης γονιμότητας ανά γυναίκα (για όλη την αναπαραγωγική ηλικία της) να κινείται άνω του 2,1 (παιδιά ανά γυναίκα), εντούτοις ο δείκτης αυτός στην Ελλάδα κινείται κάτω από τη μονάδα, περίπου κοντά στα 0,9 με σαφείς μειούμενες ακόμη περισσότερο προοπτικές.

Ύστερα από όλες αυτές τις απογοητευτικές διαπιστώσεις, θα περίμενε κανείς ότι η Ελληνική Πολιτεία θα φρόντιζε να ενισχύσει το θεσμό της Οικογένειας, ελαφρύνοντας τα βάρη των Πολυτέκνων και θεσπίζοντας ισχυρά κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων. Αντί όμως όλων αυτών των αυτονόητων ενεργειών, με ιδιαίτερη λύπη μας διαπιστώνουμε την  ισχυρή απαξίωση και πολεμική, την οποία υφίσταται ο θεσμός της Οικογένειας (βλ. σύμφωνο συμβίωσης), τα παιδιά να λογίζονται από το Κράτος ως «τεκμήριο», που πρέπει βαρέως να φορολογηθεί, τα δε ελάχιστα «προνόμια» των Πολυτέκνων που κατόρθωσαν να επιβιώσουν στα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας (όπως οι μετεγγραφές φοιτητών και οι κατ' εξαίρεση διορισμοί) να καταργούνται ή να περιορίζονται αισθητά.

Δε θα ήταν συνεπώς υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία αναδεικνύεται σε «μητριά των Πολυτέκνων», που τα τελευταία χρόνια της παντοειδούς κρίσης τείνει να εξελιχθεί σε βάναυσο «εξολοθρευτή» τους.

Επειδή δεν μας αρέσει να περιοριζόμαστε σε λυπηρές διαπιστώσεις, αλλά προσβλέπουμε πάντοτε στο αποτέλεσμα, σας παραθέτουμε, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τις εξής απλές και ανέξοδες λύσεις, οι οποίες άνετα μπορούν να υλοποιηθούν, αν και εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

Ειδικότερα:

α) Να επανέλθει σε ισχύ η ρύθμιση που προέβλεπε την μεταγραφή των φοιτητών - τέκνων πολυτέκνων οικογενειών κοντά στον τόπο διαμονής τους ανεξαρτήτων λοιπών κριτηρίων.

β) Να δοθεί η δυνατότητα σε ένα πολύτεκνο ζευγάρι που απασχολούνται αμφότεροι στο Δημόσιο, να μπορούν να συνυπηρετούν στον ίδιο τόπο (μέσω της απόσπασης του ενός), ώστε να μην διαλύεται η οικογένειά τους και συνάμα να μην αναγκάζονται να συντηρούν περισσότερα σπίτια.

γ) Η προσφάτως ανακοινωθείσα ρύθμιση του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας για κούρεμα των δανείων που λήφθησαν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί ότι αφορά και τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τραπεζικό φορέα με εγγυητή τον ΟΕΚ. Σε κάθε περίπτωση, και αν αυτό είναι δημοσιονομικό δυσχερές, τουλάχιστον να προβλεφθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε αυτό να αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες.

δ) Να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την παραλαβή τροφίμων - φρούτων και του Τ.Ε.Β.Α. για τις πολύτεκνες οικογένειες.

ε) Ορθολογικότερος καθορισμός των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος και του επιδόματος θέρμανσης κατά τέτοιων τρόπο, ώστε να προτάσσονται οι πολύτεκνοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των υπολοίπων κατηγοριών δικαιούχων.

στ) Για πολύτεκνους ή τέκνα πολυτέκνων που κάνουν έναρξη κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας, να προβλεφθεί για την πρώτη πενταετία επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

ζ) Ομοίως για επιτηδευματίες, που προσλαμβάνουν πολύτεκνους ή τέκνα πολυτέκνων, να θεσπιστεί ανάλογη εν μέρει ή ολική επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

η) Η ΔΕΗ να θεσπίσει ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική για πολύτεκνες οικογένειες, που αποδεδειγμένα διαβούν κάτω από τα όρια της φτώχιας, όπως αυτά οριοθετούνται από τους σχετικούς πίνακες, που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

θ) Να μη θεωρείται είδος πολυτελείας η κατοχή πολυμορφικού αυτοκινήτου άνω των 2.000 κ.ε από τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού καλύπτει τις πάγιες ανάγκες μετακίνησής τους.

 

κ. Βουλευτές,

Είναι άδικο και καταφανώς αντισυνταγματικό να εξομοιώνονται οι πολύτεκνοι με τους άτεκνους. Η Πολιτεία έχει ιερή υποχρέωση να λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση του Έθνους μας!

Η ευθύνη σας απέναντι στην Ιστορία είναι ακέραια.

 

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ημαθίας

Στέργιος Μουρτζίλας

Πρόεδρος».

 

Τέλος, χθες το απόγευμα ο σύλλογος Πολυτέκνων της Ημαθίας έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής