breaking news Νέο

Ημερίδα για τις στρατηγικές ανάπτυξης Αστικού Τουρισμού στο Δήμο Βέροιας

Ημερίδα για τις στρατηγικές ανάπτυξης Αστικού Τουρισμού στο Δήμο Βέροιας

Η καμπάνια τουριστικής προβολής «Urban Centers Greece», με θέμα την προώθηση του Δήμου Βέροιας ως προορισμό αστικού τουρισμού, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Τμήμα Τουρισμού δήμου Βέροιας, από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Λάζαρο Ασλανίδη και τη Σύμβουλο Τουριστικού Marketing Σοφία Μπουρνατζή, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.

Στόχος της διοργάνωσης αυτής ήταν η πληροφόρηση των τοπικών φορέων σε ζητήματα που αφορούν το στρατηγικό τουριστικό σχεδιασμό του Δήμου και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων, που συμβάλουν στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της περιοχής και συνδιαμορφώνουν την ταυτότητά ενός τόπου.

Η περιοχή που διεκδικεί δυναμικό ρόλο στα τουριστικά δρώμενα της χώρας και χωρίς αμφιβολία έχει να προσφέρει πολλές ομορφιές στον επισκέπτη, εντάσσει στο σχεδιασμό της ποδηλατικά και περιπατητικά μονοπάτια στον ορεινό όγκο του Βερμίου και των Πιερίων, μήκους 311 χλμ. και 180 χλμ. αντίστοιχα και για το λόγο αυτό έχει κατατεθεί μελέτη σε πρόγραμμα, από το Δήμο Βέροιας, για την διασφάλιση κονδυλίων, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν, όπως ανακοίνωσε στον πρόλογό του ο κ. Ασλανίδης.

Τα συγκριτικά τουριστικά πλεονεκτήματα της περιοχής και οι τρόποι αξιοποίησής τους αναλύθηκαν στη συνέχεια από τη Σύμβουλο Τουριστικού Marketing Σοφία Μπουρνατζή, η οποία παρουσίασε την καμπάνια και τις δράσεις που πραγματοποιούνται για την τουριστική προβολή του Δήμου Βέροιας και επικεντρώθηκε  στη φιλοσοφία του «Τουρισμού Πόλεων», μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά, όπου ο επισκέπτης όπως τόνισε: «Έρχεται να δει "μέσα από την κλειδαρότρυπα", πώς ζούνε οι άνθρωποι της πόλης» επισημαίνοντας πως: «Mε τον πληθυσμό που διαθέτει η Βέροια, μπορεί να γίνει ένας καλός αστικός προορισμός». Ανέλυσε στη συνέχεια τις 10 τάσεις τουρισμού στα αστικά κέντρα που είναι: οικισμοί, αξιοθέατα, γαστρονομία, πολιτισμός, παράδοση, ιστορία, αναψυχή, αειφορία, αγορά και φυσικό περιβάλλον, λέγοντας πως πρέπει να δίνονται στον επισκέπτη όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα, ώστε να έχει περισσότερες αναμνήσεις, τις οποίες όμως πρέπει να ζήσει, καθώς ο αστικός τουρισμός είναι θέμα πολλαπλών εμπειριών και παρουσίασε επιγραμματικά τα 10 τουριστικά πλεονεκτήματα της Βέροιας και συγκαταλέγονται οι παραδοσιακές γειτονιές της, η γκάμα των καταλυμάτων, τα εστιατόρια με την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα  και τα προϊόντα της, η αγορά - επαγγελματική δραστηριότητα- , το Μνημείο Αποστόλου Παύλου, οι Βυζαντινές εκκλησίες, τα μοναστήρια, το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών - Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας, ο Αλιάκμονας, ο Τριπόταμος, οι Ροδακινιές, το Σέλι - Βέρμιο και Πιέρια.

Αναφέρθηκε επίσης στη χρησιμότητα των τουριστικών ψηφιακών οδηγών (Self Guided Tours -SGT), που προτείνουν διαδρομές και κατατοπίζουν τον επισκέπτη, που δεν ακολουθεί οργανωμένο πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι SGT όπως και να χρησιμοποιηθούν, αποτελούν 100% ένα μέσο προβολής. Παρουσίασε την πρώτη περιπατητική διαδρομή της Βέροιας - μία κυκλική πορεία στην πόλη -, 5 χλμ. και διάρκειας περίπου 7 ωρών, συμπεριλαμβανομένων και τις στάσεις και η οποία θα παρουσιαστεί στην διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε και σε μία δεύτερη που ετοιμάζεται με αυτοκίνητο, όπου θα περιλαμβάνει μοναστήρια και χωριά του δήμου Βέροιας.

Τέλος, παρουσίασε τους τρόπους προβολής και προώθησης των επιχειρήσεων, τονίζοντας πως ο τουρισμός είναι ευαίσθητος κλάδος και σε μεγάλο βαθμό συγκυριακός, καθώς επηρεάζεται από τα πάντα, προτρέποντας τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, να υιοθετούν κοινές στρατηγικές απέναντι στους επισκέπτες.

Το παρών επίσης στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρης Πυρινός και οι δημοτικοί σύμβουλοι Λεωνίδας Ακριβόπουλος και Δημήτρης Τσανακτσίδης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής