breaking news Νέο

Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Ρ. Αλβανού στη Βέροια

  • Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Ρ. Αλβανού στη Βέροια
  • Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Ρ. Αλβανού στη Βέροια

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 8/11 η παρουσίαση των βιβλίων του Ραϋμόνδου Αλβανού στη Βέροια. Τα δύο του βιβλία ήταν: «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες - Κράτος και Πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου» και «Ο Ελληνικός εμφύλιος - Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εται­ρεία Με­λε­τών Ιστο­ρί­ας και Πο­λι­τι­σμού Ν. Ημα­θί­ας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Βέ­ροι­ας και οι εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο.

Στην αρχή της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό έκαναν η Ευγενία Καβαλλάρη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολογων Ν. Ημαθίας και Μανώλης Ξυνάδας, πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ.

Η Ανα­στα­σία Τα­νά­μπα­ση, Δρ. Ιστο­ρί­ας της Εκ­παί­δευ­σης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συντόνισε τη βιβλιοπαρουσίαση.

Για το βιβλίο μίλησαν:

Ο εκπρόσωπος της ΕΜΙΠΗ Δη­μή­τρης Πυ­ρι­νός, Δρ Ιστο­ρί­ας, Δι­ευ­θυ­ντής Σχο­λι­κής Μο­νά­δας, που τόνισε ανάμεσα στ’ άλλα :«Πρόκειται για δύο ενδιαφέροντα βιβλία, που, ξεκινώντας εισαγωγικά από τις αρχές του περασμένου αιώνα, περιλαμβάνουν διαφωτιστικά γεγονότα και ψύχραιμες νηφάλιες αναλύσεις για το Μεσοπόλεμο και τον Εμφύλιο… Το πρώτο βιβλίο «Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες, Κράτος και Πολιτικές Ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου 1922- 1940», ακολουθεί τις κλασσικές προδιαγραφές της επιστημονικής συγγραφής, ενώ το δεύτερο, «Ο Ελληνικός Εμφύλιος» διαφοροποιείται ως προς την παρουσίαση του, αποτελεί στην ουσία μια ιστορική ξενάγηση, αλλά με έναν εκπληκτικά αποτελεσματικό τρόπο, όπου το κείμενο ρέει αβίαστα, βλέποντας τα πράγματα και από τις δύο ιδεολογικές και πολιτικές πλευρές, χωρίς ποτέ ωστόσο να χάνει την επιστημονικότατά του». Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για το κάθε βιβλίο ξεχωριστά και διάβασε απόσπασμά του, που αφορούσε την Ημαθία».

Ακολούθησε η ομιλία της Δρ. Ιστο­ρί­ας της Εκ­παί­δευ­σης Αντω­νίας Χα­ρί­ση, η οποία αναφέρθηκε στο βιβλίο «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες. Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου», τονίζοντας : «Το συγκεκριμένο βιβλίο μου προξένησε προσωπικό ενδιαφέρον να το διαβάσω, καθώς συνυπάρχουμε και σχετιζόμαστε καθημερινά και φιλικά με συνανθρώπους μας και συγχωριανούς, που ανήκουν σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες και δεν έχουμε συγκροτημένη εικόνα για το πώς αυτοί οι ίδιοι διαμόρφωσαν την ταυτότητά τους αυτή, από μόνοι τους ή σε αλληλεπίδραση με όλους εμάς».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δη­μο­σι­ο­γρά­φος - συγ­γρα­φέ­ας Αλέ­κος Χα­τζη­κώ­στας, ο οποίος μίλησε για το βιβλίο «Ο Ελληνικός Εμφύλιος» .

«Το βιβλίο διατηρεί έναν χαρακτήρα «προφορικότητας» στην αφήγηση και φυσικά δεν αποτελεί μία απόπειρα συγγραφής της Ιστορίας με παραπομπές και επιστημονικό λόγο, αλλά ασφαλώς μια στρωτή διήγηση, που απευθύνεται σε όλους και κυρίως στους μη σε βάθος γνώστες της. Ουσιαστικά είναι η αντίληψη που έχει ο συγγραφέας για τη δεκαετία του '40».. Συνέχισε, κάνοντας αναλυτική τοποθέτηση και παρουσίασε τις διαφορετικές του απόψεις για το βιβλίο και ις απόψεις του συγγραφέα τόσο για την ιστορική επιστήμη και για την ιστορία «που έχει ως κινητήρα της την ταξική πάλη» και απάντησε αναλυτικά σε μια σειρά σημεία του βιβλίου για τη δεκαετία του ’40, υπογραμμίζοντας : «Οι γενικές ερμηνείες, οι σχετικές με τη δεκαετία του '40 κινούνται ολοένα και πιο πολύ σε ένα επίπεδο πλαστογράφησης και στρέβλωσης. Πρόκειται για ένα ανεπίσημο "πόλεμο" από την πλευρά της αστικής τάξης και των πολύμορφων απολογητών της, έναν πόλεμο κατά της επιστήμης. Δεν είναι απλά «πόλεμος μνήμης», αλλά κάτι βαθύτερο.» Και κατέληξε : 

"Μπορεί ο ήχος από τα τραγούδια και τα κροταλίσματα των πολυβόλων του ΔΣΕ να έχει θαφτεί πια μέσα στην πέτρα των βουνών. Μπορεί οι κυβερνώντες να δημιουργούν στο Γράμμο «πάρκα εθνικής συμφιλίωσης», προσπαθώντας να αποκρύψουν ότι ακόμα και στις πιο «ήσυχες» περιόδους η ταξική πάλη συνεχίζεται και ότι τελικά οι εκμεταλλευόμενοι δεν μπορούν να «συμφιλιωθούν» με τους εκμεταλλευτές τους. Μπορεί το μνημείο του Βαν Φλιτ να στέκει όρθιο στην Καστοριά, εδώ και δεκάδες χρόνια, σύμβολο δουλικότητας των αστικών κυβερνήσεων απέναντι στους επικυρίαρχους ιμπεριαλιστές. Μπορεί ο ιμπεριαλισμός να φαίνεται παντοδύναμος. Δεν είναι όμως. «Το καραβάνι προχωράει κι ας αλυχτάνε οι σκύλοι»...

Στο τέλος το λόγο πήρε ο συγ­γρα­φέ­ας των βι­βλίων Ρα­ϋ­μόν­δος Αλ­βα­νός, Δι­δά­σκων στο ΜΠΣ «Δη­μό­σια Ιστο­ρία» του ΕΑΠ. Που τόνισε ότι δεν είναι κλασικά βιβλία ιστορίας. Το βιβλίο «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες - Κράτος και Πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου» είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης και μακρόχρονης έρευνας. Το βιβλίο «Ο Ελληνικός εμφύλιος - Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» ρέει εύκολα, διαβάζεται ακόμη και σε μια μέρα. «Δεν θα μάθετε καινούργια πράγματα. Δεν είναι ακόμη ένα βιβλίο για τον Εμφύλιο, αλλά πάνω απ΄ όλα ένα βιβλίο για το σήμερα… Όλο το βιβλίο είναι πως δημιουργούμε την αντίληψη για τον εαυτό, για το που θέλουμε να πάμε, η έννοια της ταυτότητας μας κάνει να επιλέξουμε…». Ακολούθησε πλούσια και πολύωρη συζήτηση με το κοινό και στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής