breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών εντός Νοεμβρίου!

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών εντός Νοεμβρίου!

Συνεδρίασε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Στο επίκεντρο της συζήτησης οι χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα στην κεντρική Μακεδονία και ο  νέος εκλογικός νόμος. Αναλυτικά όσα συζητήθηκαν :

 

-K. Βοργιαζίδης :  «Όποιος ήθελε να συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις, το έκανε…»

Το σεβασμό του στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξέφρασε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης. Στις αιτιάσεις για τη διενέργεια του δημοτικού συμβουλίου την ημέρα της απεργίας, 9η Νοεμβρίου, ο κ. Βοργιαζίδης είπε : «Όποιος ήθελε, μπορούσε να συμμετάσχει, όπως κάναμε και εμείς στην πλατεία δημαρχείου.

Ρωτήσαμε τους εργαζόμενους της συνεδρίασης για τη συμμετοχή τους». Αν κρίνουμε πάντως από τις λίγες εκατοντάδες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, χθες Τετάρτη, μάλλον είχε δίκιο ο δήμαρχος.

 

-Περισσότερα χρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση, του χρόνου!

Περισσότερα θα είναι τα χρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση από τους πόρους που θα παρέχει το κράτος για το 2023, όπως είπε ο Κώστας Βοργιαζίδης στο δημοτικό συμβούλιο. «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Του χρόνου όμως  θα πάρουμε περισσότερα χρήματα. Δεν είναι βέβαια αυτά που θα θέλαμε». Εκλογική χρονιά του...χρόνου, με τις βουλευτικές εκλογές να προηγούνται των αυτοδιοικητικών, οπότε οι αυξήσεις είναι ante portas!

 

-Ενημέρωση για τον απολογισμό της οικονομικής επιτροπής του δήμου Βέροιας

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, πριν της τακτικής, στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης 9ης Νοεμβρίου. Η συνεδρίαση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα για τα πεπραγμένα της οικονομικής επιτροπής, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Oικονομικών και πρόεδρο της επιτροπής, Στέλιο Ασλάνογλου, να τονίζει ότι οι συνεδριάσεις έγιναν ανοικτά και χωρίς να φιμωθεί κανένα μέλος της. «Εμείς λογοδοτούμε καθημερινά στον κόσμο. Λαϊκές συνελεύσεις κάνουμε συνεχώς στις κοινότητές μας, με την παρουσία μας», προσέθεσε ο δήμαρχος.

 

-Δήμος Βέροιας :  Υποχρεωτικά...101 υποψήφιοι σύμβουλοι στο κεντρικό ψηφοδέλτιο!

Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας η προ ημερησίας διάταξης τοποθέτηση του Κώστα Βοργιαζίδη. Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν και ο ισχύων εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση. «Δεν υπήρχε καταγεγραμμένος ο τρόπος εκλογής προέδρου στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων. Συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος, αλλά σύμβουλοι. Ζητήσαμε επίσης να μη μειωθεί ο  αριθμός των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων (στη Βέροια είναι σήμερα 41, ενώ με το νέο νόμο θα είναι 35).. 41 σύμβουλοι σήμερα στη Βέροια. Εκφράσαμε την  απορία μας, γιατί πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους, αφού μάλιστα δεν πληρώνονται. Πρέπει να υπάρχει πλουραλισμός στην έκφραση. Πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα των εκλογών του  2019. Είναι  οξύμωρο το ότι μειώνονται οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και από την άλλοι αυξάνονται οι υποψήφιοι. Το 2014 και το 2019 πολλαπλασιάζονταν  επί   1,5 των εκλεγόμενων, ενώ με το νέο νόμο τώρα επί 2,5. Τότε θέλαμε 63 υποψηφίους, τώρα 101. Υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που ενδιαφέρονται για τα κοινά και δεν μπορούμε να τον βρούμε;», είπε ο κ. Βοργιαζίδης.

 

-Αντιπλημμυρικά έργα : Κεντρική Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη!

Πάσχει η αντιπλημμυρική προστασία σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, πλην Θεσσαλονίκης, ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης. «Παλιά λέγαμε Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Το αντίστοιχο τώρα, Κεντρική Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Ακούμε μόνο για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλονίκη.

Θα επισκεφθούμε άμεσα τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη της ΠΚΜ για τη μελέτη του Τριποτάμου», τόνισε.

 

-Το ανέκδοτο με το λύκο και το βοσκό

Για τρομοκρατία της τηλεόρασης  και του 112 το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο λόγος του Κώστα Βοργιαζίδη. Τα όσα ακούστηκαν για τη «συντέλεια του κόσμου» από την EVA, προφανώς και ήταν άστοχα. Με το δήμαρχο να κάνει αναφορά στο ανέκδοτο με το βοσκό και το λύκο!

 

-Π. Παυλίδης : «Να γίνει συνέδριο προς τιμή του Μανώλη Ανδρόνικου»

Να γίνει συνέδριο στη μνήμη του Μανώλη Ανδρόνικου ζήτησε από τη δημοτική αρχή ο Παύλος Παυλίδης, με το Νοέμβριο να είναι ο μήνας της σπουδαίας ανακάλυψης των βασιλικών τάφων στις Αιγές. Ο κ. Παυλίδης το συνδύασε με τα επικείμενα εγκαίνια του μουσείου των Αιγών, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή στα τοπικά κοινά τόνισε ότι δεν είναι το μόνο κριτήριο η μη πληρωμή των συμβούλων. Ακόμη είπε ότι υπάρχει μεγάλη μείωση του πληθυσμού στις κοινότητες, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει αύξηση των τοπικών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές.

 

-Αποχώρησε η παράταξη Μαρκούλη, παρέμεινε η ΛΑ.Σ

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση η παράταξη Μαρκούλη, καταγγέλλοντας τη μέρα της συνεδρίασης, που έγινε την αντίστοιχη των πανελλαδικών απεργιών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Γιώργου Μελιόπουλου, επικεφαλής της ΛΑ.Σ, η παράταξη του οποίου όμως παρέμεινε στην αίθουσα.

 

-Απέχουν οι νέοι από τα δημοτικά κοινά…

Στην αποχή των νέων από τα κοινά η αναφορά της Συρμούλας Τζήμα. Η αντιδήμαρχος Παιδείας τόνισε ότι χωρίς τους νέους ανθρώπους και ειδικά τις γυναίκες, δεν μπορεί να υπάρξουν δημοτικά ψηφοδέλτια και ενασχόληση με τα πολιτικά δρώμενα.

 

-Εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών εντός Νοεμβρίου!

 Είδηση έβγαλε η τοποθέτηση του επί του Τουρισμού αντιδημάρχου Λάζαρου Ασλανίδη, για την προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας να πραγματοποιηθούν  τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών εντός του Νοεμβρίου, ώστε να συμπέσουν με το μήνα της ανακάλυψης των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές από το Μανώλη Ανδρόνικο, το 1978. Προφανώς και δεν κατέστη δυνατό να γίνουν τη μέρα της ανακάλυψης, την 8η Νοεμβρίου, αλλά έστω και εντός του μηνός η Βέροια και η Ημαθία θα «φορέσουν τα καλά τους», για να υποδεχτούν ένα μοναδικό έργο, στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά η τότε νεαρή φοιτήτρια και συνεργάτης του Ανδρόνικου, Αγγελική Κοτταρίδη.

 

-Ρεβανί και οίνος στη «Φιλοξένια»

Ο κ. Ασλανίδης αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του δήμου Βέροιας στη «Φιλοξένια» της Θεσσαλονίκης, με την προσφορά ρεβανιού και τοπικού οίνου στους επισκέπτες της, 18 με 20 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο του τριημέρου, οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε!

 

-Στο ερχόμενο συμβούλιο οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει το συνολικό πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Βέροια, με την ορθολογική όμως χρήση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης και των κοινοτήτων αυτή την περίοδο. Η αναφορά από τον πρόεδρο της ΚΕΠΑ, Κώστα Ρίζο.

 

-Ψήφισμα ενάντια στο κλείσιμο της «Πειραιώς» στη Βενιζέλου

Ψήφισμα για τη συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων της «Πειραιώς» έφερε ο Μιχάλης Ωρολογάς, μέλος της σωματείου της τράπεζας. Ο κ. Ωρολογάς τόνισε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η παραμονή των 11 εργαζομένων του καταστήματος της Βενιζέλου, το οποίο κλείνει στις 28 Νοεμβρίου, ζητώντας παράλληλα από το δημοτικό συμβούλιο, πέραν του ψηφίσματος,  να υπάρξουν ενέργειες συμπαράστασης ενάντια σε αυτή την πράξη. Αυτονόητα χαρακτήρισε τα όσα γράφονται στο ψήφισμα ο Κώστας Βοργιαζίδης, λέγοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στην εξυπηρέτηση των δημοτών της Βέροιας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής