breaking news Νέο

Νοικοκυριά «σκοτώνουν» τις χρυσές λίρες τους!

Νοικοκυριά «σκοτώνουν» τις χρυσές λίρες τους!

Μπροστά στον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφεύγει στην... τακτική των ψευτοεπιδομάτων και ψευτοαυξήσεων, που εξανεμίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, την ακρίβεια των ενεργειακών αγαθών, όπως ενίοτε και όλων των αγαθών, με το 28% των πολιτών της χώρας να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και επιπροσθέτως να επισημάνουμε ότι οι πολίτες έχουν χάσει το 40% της καταναλωτικής δύναμής τους, τα νοικοκυριά πάνω στην απελπισία τους προχωρούν σε ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας, όσα φυσικά δύναται να έχουν στην κατοχή τους!

Κοινώς «σκοτώνουν» τις χρυσές λίρες τους, οι τιμές των οποίων είναι υψηλές και οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Βέβαια, την ίδια στιγμή σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι αγορές χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ο όγκος τους σε κάθε περίπτωση είναι αισθητά μικρότερος των ρευστοποιήσεων. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την τελευταία διετία με την ενεργειακή κρίση, αλλά και ειδικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές του χρυσού έχουν εκτοξευτεί και η χρυσή λίρα στα μέσα του περασμένου Απριλίου ξεπέρασε και τα 500 ευρώ! Στην προσπάθειά μας μάλιστα να γίνουμε ακόμα πιο αναλυτικοί πάνω σ' αυτό το θέμα, δεν μπορεί παρά να προχωρήσουμε στην παράθεση στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία, το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι ιδιώτες πούλησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 43.141 χρυσές λίρες.

Αριθμός που είναι αυξημένος κατά 32% σε σχέση με τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021. Κατά το γ' τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών στη ΤτΕ παρουσίασαν μείωση, καθώς ανήλθαν σε 11.055 τεμάχια από 12.911 τεμάχια που είχαν ρευστοποιηθεί από τα νοικοκυριά το γ' τρίμηνο του 2021. Πάντως παρά τις αυξημένες πωλήσεις χρυσών λιρών, αισθητή αύξηση παρουσίασαν και οι αγορές χρυσών λιρών ιδιωτών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το γ' τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν από την ΤτΕ σε ιδιώτες 2.709 τεμάχια έναντι 1.644 τεμαχίων που είχαν πωληθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Συνολικά λοιπόν, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2022 οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ιδιώτες ανήλθαν σε 8.697 τεμάχια, παρουσιάζοντας αύξηση 89,1% σε σύγκριση με τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής