breaking news Νέο

Ξύπνησε μνήμες η παρουσίαση στη Βέροια του βιβλίου του Παύλου Μουρουζίδη «Ήττα και Περηφάνια. Η Ναυμαχία της Σφηκιάς»

  • Ξύπνησε μνήμες η παρουσίαση στη Βέροια του βιβλίου του Παύλου Μουρουζίδη «Ήττα και Περηφάνια. Η Ναυμαχία της Σφηκιάς»
  • Ξύπνησε μνήμες η παρουσίαση στη Βέροια του βιβλίου του Παύλου Μουρουζίδη «Ήττα και Περηφάνια. Η Ναυμαχία της Σφηκιάς»

Ξύπνησε μνήμες και πρόσφερε έντονες συγκινήσεις σε όλους όσους πήραν μέρος, το απόγευμα της Τετάρτης 23/11, στο κατάμεστο καφέ «Εκτός Χάρτη» της Β. Παπατζίκου, η παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Μουρουζίδη «Ήττα και Περηφάνια, Η Ναυμαχία της Σφηκιάς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Τη βιβλιοπαρουσίαση, διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο» σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΓΡΑΦΗΜΑ».

Το παρών έδωσαν κυρίως εργαζόμενοι της ΔΕΗ, που άλλωστε στο δικό τους αγώνα και τις σχετικές μαρτυρίες στηρίχτηκε ιστορικά ο συγγραφέας για το μυθιστόρημα του, που «πατά» σε ένα πραγματικό γεγονός, τη μεγάλη απεργία στη ΔΕΗ το Μάιο του 1988.

Για το βιβλίο μίλησε ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, ο οποίος είπε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους εργάτες, που τότε με τη δύναμη της νιότης, της οργάνωσης και της αποφασιστικότητας, κατέκτησαν με τους αγώνες τους το δικαίωμα για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αναφέρθηκε στη γνωριμία του με το συγγραφέα και την απόφαση του να μιλήσει για το βιβλίο, καθώς μέρος των αληθινών γεγονότων που αναγράφονται σε αυτό, αναφέρονται στην περιοχή μας, τα έχει μάλιστα και ο ίδιος ζήσει.

«Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Παύλου Μουρουσίδη. Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο, που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, όμορφα γραμμένο, αλλά «αντιεμπορικό» για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εποχή μας. Είναι από τα λίγα βιβλία που αναφέρονται σε στιγμές της σύγχρονης ταξικής πάλης, στον αγώνα της εργατικής τάξης και γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον συγγραφέα… Είναι ένα χρήσιμο βιβλίο για όλους, που δείχνει πως οργανώνονται οι αγώνες, γιατί γίνονται οι αγώνες, πως σηκώνουν ψηλά το κεφάλι οι εργαζόμενοι και διεκδικούν αυτά που αξίζουν και τους ανήκουν, με ενωμένους και επίμονους αγώνες… ενώ το πρότεινε για να διαβαστεί πρώτιστα από τους εργαζόμενους, γιατί διδάσκει ότι η κινητήριος δύναμη της κοινωνίας είναι η ταξική πάλη». Στη συνέχεια έκανε αναλυτική αναφορά στα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής αλλά και αναφορές στη στάση των τοπικών ΜΜΕ (άλλωστε και ο ίδιος τότε ήταν εκδότης της 15θημερης εφημερίδας «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»).

Έπειτα το λόγο πήρε ο συγγραφέας Παύλος Μουρουζίδης, εργαζόμενος στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής, υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας, ο οποίος μίλησε με εμφανή συγκίνηση, γιατί αφορά όχι μόνο ένα συνδικαλιστικό ζήτημα, που διημείφθη πριν 35-40 χρόνια, αλλά και γιατί αφορά τη ζωή και τη δράση, τον καθημερινό αγώνα και τον πολιτισμό ανθρώπων, που έζησε από κοντά επί πολλά χρόνια κι έγινε κομμάτι από τη σάρκα τους. Δεν έζησε τα γεγονότα της απεργίας του 1988, αλλά η αφήγηση από παλιούς φίλους και συντρόφους που συμμετείχαν, τον καθήλωσε. Οπότε ένιωσε χρέος του να αποτυπώσει αυτά τα γεγονότα, σε ένα μυθιστόρημα, μια απόπειρα κατά βάση λογοτεχνική. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, στους ήρωες του βιβλίου, καθώς υπάρχει και το ερωτικό στοιχείο, στην ιδέα της νουβέλας και στη διαλεκτική της ήττας και της νίκης, ενώ παράλληλα διάβασε κι αποσπάσματα του βιβλίου.

Στο τέλος συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους, πολλοί από τους οποίους μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής