breaking news Νέο

Έναρξη νέας εποχής για την αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού

Έναρξη νέας εποχής για την αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού

Το συνέδριο άνοιξε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε σε προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση και ακολούθησε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης απηύθυνε χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για τις Περιφέρειες και στις προσλήψεις που θα προχωρήσουν το 2023, για να τον διαδεχθεί στο βήμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας.

Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου (διαδικτυακά), ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Μαραβέλιας, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ενώ η κεντρική εισήγηση έγινε από τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να αναφέρεται στα βήματα εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, στον μηχανισμό κατανομής αρμοδιοτήτων και στο σύνολο των μέτρων και αποφάσεων που έχει υλοποιήσει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού.

Το απόγευμα συζητείται η πρώτη θεματική ενότητα: «Η μετάβαση των Περιφερειών στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση» και αύριο Παρασκευή, θα συζητηθούν οι ενότητες: «Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη» και «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Χρηματοδοτικά εργαλεία». Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα.

 

Με εξαιρετικά θερμά λόγια μίλησε για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα από τον τρόπο με τον οποίο ξεκινάει σήμερα. Η επιλογή μας να πραγματοποιήσουμε το ετήσιο συνέδριό μας στη Ρόδο, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρώτα απ’ όλα, διότι θέλουμε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα: ότι όλες οι Περιφέρειες της χώρας, όλοι οι Έλληνες, δεν ξεχνούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν περιοχές νησιωτικές, ακριτικές, όπως είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το μήνυμα, σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία, έχει πολλούς αποδέκτες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επιλέξαμε μια από τις καλύτερες Περιφέρειες της χώρας. Μια Περιφέρεια που πρωταγωνιστεί στη χώρα μας, που κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε απορρόφηση κονδυλίων  και σε αποτελεσματικότητα έργου, πανευρωπαϊκά. Κι αυτό δεν αναγνωρίζεται μόνο εντός Ελλάδος, αλλά σας διαβεβαιώ, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε και σε ένα Δήμο, τον Δήμο Ρόδου, ο οποίος λειτουργεί με έναν σύγχρονο και υποδειγματικό τρόπο, δίνοντας την κατεύθυνση του πώς πρέπει να λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση του Α΄και Β΄Βαθμού. Θα έλεγα λοιπόν ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου βρίσκονται αναμφίβολα σε καλά χέρια. Σήμερα, βρισκόμαστε όλοι εδώ για να συμβολίσουμε μια νέα αποχή για την Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την διεξαγωγή ενός έκτακτου κοινού συνεδρίου της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, το οποίο θα εκφράσει την ανάγκη οι βαθμοί Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν με τρόπο ενιαίο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής