breaking news Νέο

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Τα σενάρια των τελευταίων εβδομάδων που βλέπουν κάλπες μέσα στο χειμώνα επιβεβαίωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι οσμίζεται εκλογές. «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές και δικαιολογημένα θα έλεγα, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Καλλιθέα Αττικής.

Λίγη ώρα αργότερα μάλιστα έδωσε και τηλεοπτικό παρών στην ψυχαγωγική εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού («Καλύτερα δε γίνεται»), στο πλαίσιο μιας εμφάνισης σαν εκείνες που συνηθίζονται μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, με στόχο την προσέγγιση ευρύτερων στρωμάτων του κοινού, κυρίως νέους και γυναίκες. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του αλλά και τις περιοδείες του στην πρωτεύουσα και στην επαρχία, δίνοντας την αίσθηση ότι προετοιμάζεται και για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Ειδικότερα, λόγω της εντεινόμενης φθοράς της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για το σκάνδαλο των υποκλοπών και κυρίως την ακρίβεια που «ισοπεδώνει» τα ελληνικά νοικοκυριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να πάει στις κάλπες μέσα στο χειμώνα.

Όσοι εισηγούνται αυτό το σενάριο, πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακοινώσει τις εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία πάντα ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και ως εκ τούτου οι κάλπες να στηθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο δεύτερο σενάριο, έντονα ακούγεται ως πιθανός χρόνος διεξαγωγής των εκλογών την Άνοιξη και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.

Τις εκλογές μέσα στο χειμώνα δεν τις αποκλείουν ούτε στην Κουμουνδούρου και έχουν θέσει το ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Στην τελική ευθεία μπαίνει και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος με ημερομηνία-κλειδί για τις ανακοινώσεις τα μέσα Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου.

Έντονο άρωμα ανανέωσης θα έχουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς αυτός ήταν και εξαρχής ο βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα. Οι εκκρεμότητες κλείνουν σιγά-σιγά και εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων θα γίνουν και οι πρώτες στοχευμένες διαρροές ονομάτων υποψηφίων βουλευτών.

Το κρίσιμο ζητούμενο είναι αυτά τα νέα πρόσωπα, άφθαρτα τα περισσότερα, με παρουσία στις τοπικές κοινωνίες, και άλλα προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με καθαρή διαδρομή να μπορέσουν να εκλεγούν, ώστε να ανανεωθεί και η Κ.Ο. του κόμματος.

Μέχρι τώρα η τριμελής επιτροπή που χειρίζεται τα ψηφοδέλτια, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου, έχουν καταφέρει να κρατήσουν επτασφράγιστο μυστικό τις επιλογές του κόμματος, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «κλειδώσει» σε ποσοστό άνω του 80%.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των νέων ψηφοδελτίων είναι πως θα υπάρχει ποσόστωση 50-50 ανδρών και γυναικών υποψηφίων.

Στην τοπικά τεκταινόμενα της Ημαθίας, βασικός στόχος της Κουμουνδούρου είναι να κατακτήσει δύο βουλευτικές έδρες την πρώτη Κυριακή των εκλογών, που θα ισχύει το αναλογικό σύστημα -εφόσον φυσικά θα είναι πρώτο κόμμα- και αν υπάρξει αδυναμία για τη συγκρότηση κυβέρνησης και προκηρυχθούν πάλι εκλογές, να κατακτήσει ακόμα και τρεις βουλευτικές έδρες τη δεύτερη Κυριακή.

Να υπενθυμίσουμε πως στις εθνικές εκλογές της 8ης Ιουλίου του 2019, οι έξι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για το νομό Ημαθίας ήταν: 1)Aντωνίου Χρήστος (οικονομολόγος), 2)Καλπάκης Στέργιος (εκπαιδευτικός), 3)Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (επιχειρηματίας), 4)Ουρσουζίδης Γεώργιος (πολιτικός μηχανικός), 5)Παπαγιαννούλη Εύη (πολιτικός μηχανικός) και 6)Τόλκας Άγγελος (δικηγόρος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο Ιούλιο κατατέθηκαν οι προτάσεις για τις υποψηφιότητες όσον αφορά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το νομό Ημαθίας.

Έτσι, πέρα των προτάσεων για νέες υποψηφιότητες του νυν βουλευτή Άγγελου Τόλκα και της πρώην βουλευτίνας Φρόσως Καρασαρλίδου, προτάθηκαν και οι: Φανή Γιωτάκη (δικηγόρος), Βαρβάρα Σαράντη (εκπαιδευτικός- πρόεδρος ΕΛΜΕ Ημαθίας), Αντώνης Μαρκούλης (δικηγόρος- επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Βέροιας «Προτεραιότητα στον Πολίτη», Πέτρος Τσαπαρόπουλος (ιατρός-καρδιολόγος) και Βασίλης Κωνσταντινόπουλος (εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Βέροιας).

Τους επόμενους μήνες υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλους υποψήφιους (άνδρες και γυναίκες) να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν φαίνεται πλέον να έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Κατά τα ανωτέρω λεχθέντα και αν ληφθεί υπόψιν η ποσόστωση των 50-50 ανδρών και γυναικών υποψηφίων, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία φαίνεται να διαμορφώνεται -με τυχαία σειρά- ως εξής:

1)Φρόσω Καρασαρλίδου

2)Φανή Γιωτάκη

3) Βαρβάρα Σαράντη

4)Άγγελος Τόλκας

5)Αντώνης Μαρκούλης

6) Πέτρος Τσαπαρόπουλος

Με τα τωρινά πολιτικά δεδομένα, ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος φαίνεται να είναι το «αουτσάιντερ», αλλά δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη στο τέλος και να πάρει το «χρίσμα», καθώς και δραστήριος είναι και συμπαθής στην τοπική κοινωνία της Ημαθίας.

 

Θάνος Κάλλης

Email:evadros35@gmail.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής