breaking news Νέο

Την άνοιξη φυσικό αέριο στη Βέροια!

  • Την άνοιξη φυσικό αέριο στη Βέροια!
  • Την άνοιξη φυσικό αέριο στη Βέροια!

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας, η ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Ημαθίας με τη Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), με θέμα την ενημέρωση επιχειρηματιών και επαγγελματικών σωματείων, σχετικά με τις υφιστάμενες εργασίες επέκτασης του φυσικού αερίου στην πόλη της Βέροιας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνδεθούν.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και επαγγελματίες του κλάδου του φυσικού αερίου και συγκεκριμένα το παρών έδωσαν : Ο κ. Μάρτος Δημήτριος - πρόεδρος του συνδέσμου θερμοϋδραυλικών Ν. Ημαθίας, ο κ. Χερίδης Αναστάσιος - πρόεδρος των εργοληπτών-ηλεκτρολόγων Βεροίας, ο κ. Φραγκότσης Χρήστος-  πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας, ο κ. Παπαοικονόμου Κώστας - μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ημαθίας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ημαθίας, ο κ. Παπουτσίδης Κων/νος - μηχανολόγος - μηχανικός, εκπρόσωπος της ΔΕΔΑ και ο κ. Κόγιας Δημήτριος - πρόεδρος αρτοποιών Βέροιας.

Στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αναστάσιος Γιάγκογλου, σημείωσε πως στόχος της εκδήλωσης είναι να πάρουμε τις πληρέστερες πληροφορίες που απαιτούνται σε αυτό το κύριο ζήτημα της επέκτασης του φυσικού αερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Πολλοί θα πουν πως η εποχή δεν ενδείκνυται, όμως ο θυμόσοφος λαός λέει πως τα στερνά έρχονται πρώτα και αυτό που λέμε τώρα είναι ακριβό, μπορεί σε λίγο διάστημα να είναι φθηνό και μπορεί να είναι ακόμη πιο πρακτικό, δεν είναι όμως κακό να παρουσιαστεί κάτι που αφορά όλους μας».

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Καραγιάννη Μαρία, εκπρόσωπος επικοινωνίας της ΔΕΔΑ, δίνοντας το λόγο πρώτα στον προϊστάμενο οικιακών, εμπορικών πελατών και ελέγχου καταστημάτων, Μακρομάλλη Θεόφιλο.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΑ κ. Μακρομάλλης, προχώρησε στην παρουσίαση του έργου και της εμπορικής πολιτικής της ΔΕΔΑ. Όπως ανέφερε: «Από το 2020 τέθηκε σε εφαρμογή το πλάνο ανάπτυξης για τα έτη 2021-2025, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 400 εκ. για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε 34 πόλεις. Στόχος της εταιρίας είναι η δημιουργία υποδομών κομβικής σημασίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το εν λόγω πρόγραμμα θα αλλάξει το ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και της Βέροιας. Στα δίκτυα αυτά σε βάθος 5ετίας εκτιμάται ότι θα συνδεθούνε περίπου 20.900 εμπορικοί πελάτες στο σύνολο της Περιφέρειας. Στη Βέροια με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί θα κατασκευαστούν 40 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και θα πραγματοποιηθούν συνδέσεις όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών). Αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη του φυσικού αερίου όπως, ότι παρά τις δύσκολες εποχές παραμένει το πιο φθηνό και πιο οικονομικό, στην ακρίβεια της μέτρησης, το μειωμένο κόστος συντήρησης, το ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ως εναλλακτική μορφή ενέργειας, παρουσιάζοντας παράλληλα σλάιτς για εμπορικούς πελάτες, αναφερόμενος με παραδείγματα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στο κόστος σύνδεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τέλος του 2023 τα τέλη σύνδεσης θα είναι μηδενικά για οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 1.800 ευρώ. Αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και όλα τα έγγραφα (π.χ. αίτηση σύνδεσης, δικαιολογητικά) τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ (www.deda.gr), ενώ από την 1 Ιανουαρίου 2023, θα λειτουργήσει γραφείο της εταιρίας στη Βέροια, αποτελούμενο από 4 άτομα, 2 διοικητικοί και δύο μηχανικοί πωλήσεων, για να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για τη διαδικασία της σύνδεσης.

Τέλος η αρμόδια μηχανικός και διευθύντρια έργων Περιφέρειας Κεντρικης Μακεδονίας, Νίκη Κούβαλη, παρουσίασε το πλάνο ανάπτυξης του δικτύου στην πόλη της Βέροιας. Το έργο, όπως ανέφερε, ξεκίνησε από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, στην περιοχή του οικισμού Άμμου, όπου έχει εγκατασταθεί η μονάδα αποσυμπίεσης του φυσικού αερίου και από εκεί στη συνέχεια θα γίνεται η τροφοδότηση της πόλης, εκτιμώντας πως την άνοιξη του 2023 θα μπορούν να συνδεθούν οι πρώτοι πελάτες. Προτεραιότητα θα δοθεί στο Νοσοκομείο Βέροιας, το Αθλητικό Κέντρο Νηρέα, τα στρατόπεδα και κατόπιν στις οικίες ανά γειτονιές, αναλόγως των αιτήσεων που θα συγκεντρωθούν, ώστε να δοθεί η ανάλογη προτεραιότητα, γι' αυτό όσοι επιθυμούν να κάνουν αιτήσεις. Από τον αριθμό των αιτήσεων θα καθοριστεί και η επέκταση του δικτύου σύνδεσης.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση και σειρά ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής