breaking news Νέο

Ολυμπία Αποστόλου : «Ε.Σ.Υ. σε κρίση; Αυτό θέλει η Νέα Δημοκρατία»

Ολυμπία Αποστόλου : «Ε.Σ.Υ. σε κρίση; Αυτό θέλει η Νέα Δημοκρατία»

Σήμερα, οι Έλληνες καταβάλλουμε τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη. Όποιος έχει χρειαστεί μια εγχείρηση, γνωρίζει ότι οι αναμονές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, κάτι που επιδεινώθηκε μέσα στην πανδημία. Για το λόγο αυτό, πολλοί απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και αν δυσκολεύονται να αντέξουν το κόστος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να λύσει το πρόβλημα. Επιλέγει να το εκμεταλλευτεί για να παραδώσει ολόκληρη την υγεία στον ιδιωτικό τομέα. Ονομάζει μεταρρύθμιση την επιστροφή σε ένα μοντέλο που η χώρα άφησε πίσω με την ίδρυση του Ε.Σ.Υ. από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στην καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν ο γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό εξασφάλισε στους ασθενείς τη βεβαιότητα ότι στο Νοσοκομείο θα υπάρχει πάντα γιατρός, ότι το πρόβλημά τους δε θα γίνει αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, ότι κανένας δε θα τους κάνει «πάσα» σε κάποια ιδιωτική κλινική για το κέρδος.

Σήμερα, αυτή η ασφάλεια δεν υπάρχει. Η λύση όμως δεν είναι η επιστροφή στο σύστημα που ιστορικά γνωρίζουμε ότι λειτουργούσε σε βάρος της πλειοψηφίας μέχρι το 1983. Η λύση είναι η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Η κάλυψη των κενών με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η αύξηση των αποδοχών ώστε να σταματήσουμε να βλέπουμε τους γιατρούς μας να φεύγουν για το εξωτερικό. Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη νέων και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων υπηρεσιών των Νοσοκομείων. Η δημιουργία σύγχρονων μονάδων περίθαλψης εκτός των νοσοκομείων, όπως δημόσια κέντρα για χρόνια πάσχοντες και για αποκατάσταση.

Η σοσιαλδημοκρατία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν «οικονομικά της υγείας». Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος πρέπει να γίνεται με φειδώ και για την κάλυψη υπαρκτών αναγκών. Δεν αποδέχεται όμως ποτέ το «εμπόριο της υγείας». Ο ανθρώπινος πόνος και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν επιτρέπεται να γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Αυτό ίσχυε το 1983. Ισχύει εξίσου το 2023.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα, συνεχίζει να εμπνέεται από τον αλτρουισμό των πρωτεργατών του Ε.Σ.Υ., όπως ο σπουδαίος γιατρός και πολιτικός Θανάσης Γεωργιάδης που έκλεισε το ιδιωτικό του ιατρείο για να ενταχθεί με πλήρη απασχόληση στο Νοσοκομείο Βέροιας, δωρίζοντας ταυτόχρονα τα υπερσύγχρονα μηχανήματά του. Για αυτούς αλλά και για το μέλλον όλων μας, δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο, πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας που θα υποδέχεται και θα υπηρετεί κάθε πολίτη.

 

Ολυμπία Αποστόλου

Οικονομολόγος - Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής