breaking news Νέο

«Πνίγονται» στα χρέη οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης, πληρώνουν «έναντι» στη ΔΕΗ – Σενάρια για ανατιμήσεις στο νερό

«Πνίγονται» στα χρέη οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης, πληρώνουν «έναντι» στη ΔΕΗ – Σενάρια για ανατιμήσεις στο νερό

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πλέον πολλές δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα, αρκετές βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Oι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης ζητούν κρατική επιδότηση, αλλιώς θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους. Οπως εκτιμούν, η πρόσθετη επιβάρυνση από τον Αύγουστο του 2021 ξεπερνάει τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετοί δήμοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ και πληρώνουν «έναντι» για να μην διακοπεί η παροχή. Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δήμοι που βασίζονται σε γεωτρήσεις ή αντλιοστάσια για τη μεταφορά νερού, καθώς και σε αφαλατώσεις, λόγω των υψηλών ενεργειακών τους απαιτήσεων.

Το ζήτημα αυτό αναδείχτηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία της ΚΕΔΕ, από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοτικών Εταιρειών Υδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη και τον αντιπρόεδρο της ΕΔΕΥΑ, δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι οι αυξήσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 εκτοξεύτηκαν στο 239% για τη χαμηλότερη τάση και στο 406% στη μέση τάση. Το επιπλέον ενεργειακό κόστος και με ισχύ της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν 120 εκατ. ευρώ. Μετά την υποτιθέμενη κατάργησή της από τον Αύγουστο του 2022 και την ενσωμάτωση της στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας – το πρόσθετο κόστος για το σύνολο των ΔΕΥΑ είναι τουλάχιστον οκτώ εκατ. ευρώ τον μήνα. Ενώ οι μέχρι τώρα επιδοτήσεις των ΔΕΥΑ, ύψους 25 εκατ. ευρώ, είναι ανεπαρκέστατες, όπως είπε.

«Η πολιτεία όχι μόνο μας αγνοεί αλλά απουσιάζει και από τον διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Η τιμολόγηση των ΔΕΥΑ είναι άδικη από το βάθος του χρόνου». Παράλληλα, έκανε λόγο για διαφορετική στάση που τηρούν στο θέμα τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας είπε ότι θα δοθούν 20+20 εκατ. ευρώ, ενώ η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη είναι να αυξήσουν τα τιμολόγια. «Όμως οι ΔΕΥΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον, δεν είναι εταιρείες, είναι δήμοι και ζητάμε τη βοήθεια που δικαιούμαστε».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε: «Περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Το ενεργειακό κόστος είναι πέρα από κάθε αντοχή και η βοήθεια από το κράτος ελάχιστη. Πέραν από το βραχυπρόθεσμο μέρος της επιδότησης που είχαμε ήδη προτείνει από την πρώτη στιγμή της κρίσης, πολύ σημαντικό είναι να βρεθεί ο χώρος ώστε να αποκτήσουν οι ΔΕΥΑ ενεργειακή αυτονομία. Θέλουμε βοήθεια σε κάτι που δεν προκαλέσαμε εμείς. Ξέρουμε ότι το δημόσιο πιέζεται, αλλά ας φτιάξουν για την αυτοδιοίκηση, ένα κοινωνικό τιμολόγιο. Το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει στα ύψη».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους, το οποίο στις συνθήκες που επικρατούν δεν μπορεί να μετακυλήσει στους πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ πρέπει να αποσαφηνιστεί και να γίνει γνωστή η δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι ΔΕΥΑ και οι δημοτικές επιχειρήσεις και να σταματήσουν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις, επειδή τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν. Πρώτον, να μην μας στηρίζουν όσο πρέπει, επειδή δεν γνωρίζουν καλά το τι προσφέρουμε, δεύτερον στα πλαίσια ενός συγκεντρωτικού κράτους να θέλουν τον απόλυτο έλεγχο και τρίτον, να υπάρχουν σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Όταν ζητήσαμε βοήθεια από το υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης μας είπε: «Αυξήστε την τιμή του νερού»! Τι έχει τελικά στο μυαλό της η κυβέρνηση; Όχι δεν θα το κάνουμε. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Είναι ανάγκη να αυξηθεί η επιδότηση στη μεγαβατώρα. Έφτασε τα 130 ευρώ αλλά το ποσό αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να ανέβει στα 250 ευρώ».

 

Δ. Παπαστεργίου στην 32η Ετήσια Τακτική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ: «Άμεση στήριξη των ΔΕΥΑ για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεωκοπίας τους»

«Το ενεργειακό κόστος για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα και είναι δεδομένο ότι οι ΔΕΥΑ θα χρεοκοπήσουν αν δεν στηριχθούν άμεσα».

Ο πρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 126  ΔΕΥΑ της χώρας με την εκτίναξη μέχρι σήμερα, του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους κατά 100 εκ. ευρώ επιπλέον, μιλώντας στην 32η Ετήσια Τακτική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα.

Ως άμεση και επείγουσα λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεωκοπίας των ΔΕΥΑ και ό,τι αυτή συνεπάγεται για την παροχή νερού στους πολίτες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προέταξε την άμεση στήριξή τους «για να βγάλουμε τη χρονιά».

«Στο πολύ πετυχημένο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τα πρώτα 20 εκατομμύρια που θα δοθούν και τα οποία μπορώ να τα εκλάβω μόνο ως μία αρχή, διότι το κόστος το οποίο σήμερα υπολογίζουμε για τις ΔΕΥΑ είναι κοντά στα 100 εκ. ευρώ» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, απευθυνόμενος στον παρόντα αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα και υπενθύμισε ότι με πρόταση του αναπληρωτή υπουργού – η οποία και αναγνωρίζεται – στην σύσκεψη που έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ζήτησε ένα μεγάλο κομμάτι να πληρωθεί από το κράτος.

«Τιμά τον κ. Πέτσα η πρόταση που κατέθεσε, δηλαδή να πληρωθούν τα 2/3 του αυξημένου κόστους των ΔΕΥΑ από το κράτος και να αναλάβει και η Αυτοδιοίκηση το μερίδιο που της αναλογεί. Αυτό όμως πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, διότι είναι η μοναδική διέξοδος επιβίωσης των ΔΕΥΑ».

Το δεύτερο ζήτημα που επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου είναι ότι πρέπει να δρομολογηθεί η ενεργειακή αυτονομία των ΔΕΥΑ.

«Θα πρέπει να βοηθηθούν οι ΔΕΥΑ να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης και να έχουν προτεραιότητα στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας».

«Πολύ καλή είδηση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ το νέο πρόγραμμα  ψηφιοποίησης των ΔΕΥΑ ύψους 58 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εξήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. «Πορευόμαστε σε μια νέα εποχή που τη χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε πλέον πολύ καλύτερα να ελέγξουμε γεωτρήσεις, συστήματα ώστε να είμαστε πιο άμεσοι και ακριβείς στους πολίτες μας».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεσή του για το γεγονός ότι δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να περάσουν οι οφειλές  προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστιο θέμα με την εισπραξιμότητα.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για επενδύσεις στις ΔΕΥΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι αυτή φαίνεται από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα Τρίτση. «Πολύ μεγάλη ανάσα τα χρήματα που δόθηκαν, αλλά  θα πρέπει να δούμε όμως, όλες οι υπόλοιπες προτάσεις αν θα μπορέσουν και ποιες, να πάνε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει να στηριχθούνε οι ΔΕΥΑ γιατί όντως είναι τεράστια τα δίκτυα που πρέπει να συντηρήσουμε» ανέφερε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη «να καθίσουμε και να συζητήσουμε για όλα αυτά που πάνε να γίνουν για μας χωρίς εμάς. Δεν είμαι σίγουρος ότι η ενοποίηση των ΔΕΥΑ τελικά  θα δημιουργήσει τόσο σημαντική οικονομία κλίμακας, ώστε να αποτελέσει μια στρατηγική επιλογή. Δεν είμαι σίγουρος ότι από τη ΔΕΥΑ των Τρικάλων, για παράδειγμα, μπορώ να ελέγξω το πιο απομακρυσμένο χωριό του νομού Τρικάλων αν κάνουμε μια κοινή ΔΕΥΑ. Γνωρίζω ότι υπάρχει μια τέτοια συζήτηση και στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή και στη DG REGIO. Δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν εικόνα από το ανάγλυφο της Ελλάδας και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής