breaking news Νέο

Απ.Βεσυρόπουλος : «Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα»

Απ.Βεσυρόπουλος : «Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα»

Ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στις ευρύτερες θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την έμπρακτη στήριξη των πολιτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις φοροελαφρύνσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση, σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην 86η Δ.Ε.Θ., δηλαδή:

  • Στην παράταση για άλλα 2 έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα καθώς και
  • Στην παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
  • Παράλληλα έχει προβλεφθεί η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.
  • Για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, θα ισχύσει επίσης υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Στον νόμο αυτό περιλαμβάνονται παράλληλα, τα εξής πρόσθετα μέτρα μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων:

1ον) Στα πλαίσια της παροχής κινήτρων για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, η επέκταση κατά δύο ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, της έκπτωσης φόρου κατά 40%, για τις δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων τους, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και σήμερα.

2ον) Η αναστολή για 2 ακόμη έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, της επιβολής του φόρου υπεραξίας για μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του ΚΦΕ.

3ον) Η εξομοίωση και για το έτος 2023 των τελών κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων, ώστε να είναι σε αντιστοιχία με τα τέλη κυκλοφορίας των υπεραστικών λεωφορείων, σε συνέχεια αντίστοιχης εξομοίωσης που προηγήθηκε για το 2021 και το 2022.

4ον) Η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της αναστολής της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς και σε σειρά πρόσθετων διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με στόχο την διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των φορολογούμενων, στις οποίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 του καθεστώς φορολογίας μεταβίβασης των οχημάτων δημόσιας χρήσης του άρθρου 10 του ν. 2579/1998 και αφορά στην υπάρχουσα διαδικασία αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των οχημάτων. Η εν λόγω διαδικασία αφορά τον φόρο υπεραξίας που επιβάλλεται κατά τη μεταβίβαση από επαχθή αιτία, αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, δηλαδή ΤΑΞΙ, τουριστικών λεωφορείων, λεωφορείων ενταγμένων σε ΚΤΕΛ.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, συνεχίζει το θεσμικό και νομοθετικό της έργο, με γνώμονα τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της αναπτυξιακής διαδικασίας καθώς και της κοινωνικής συνοχής. Συνεχίζουμε να μιλάμε με έργα, λειτουργώντας συγκροτημένα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής