breaking news Νέο

Όχι πανηγύρια, αλλά προβληματισμός για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Όχι πανηγύρια, αλλά προβληματισμός για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Με πανηγυρισμούς και "εξυπνάδες" περί «ορόσημου για την Ελλάδα και επιτυχία για την ελληνική οικονομία» υποδέχτηκε η κυβέρνηση την απόφαση του Γιούρογκρουπ με την οποία προχωρά η εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει την αλήθεια, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Όμως αντί για πανηγύρια ο λαός θα πρέπει να «κουμπώνεται» γιατί νεά δεινά τον περιμένουν!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γιούρογκρουπ στην ανακοίνωσή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πλέγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία εκθειάζει και αναφέρει ότι αυτή πρέπει να συνεχιστεί...

Λέει συγκεκριμένα:

- «Χαιρετίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που επιτεύχθηκαν μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας στις 23 Μαΐου 2022. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στους τομείς της είσπραξης φόρων, της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών, της υγειονομικής περίθαλψης, της αφερεγγυότητας και των δημόσιων επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν επιτύχει απτή επιτάχυνση στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών υποχρεώσεων, αν και απαιτείται περαιτέρω εργασία για την εκκαθάριση των κληροδοτημένων αποθεμάτων, καθώς και για την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων».

- «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, και ειδικότερα την προθυμία τους να διασφαλίσουν ταχέως την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, και απ' αυτήν την άποψη προσβλέπουμε στη δεύτερη μεταπρογραμματική έκθεση εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2023».

Έτσι, η λεγόμενη «ελάφρυνση του χρέους», για την οποία επίσης θριαμβολογεί η κυβέρνηση, περνά μέσα από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, που συνεπάγονται φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, καθήλωση ή και μείωση μισθών και συντάξεων, και νέο κύμα πλειστηριασμών.

Αυτές είναι οι «επιτυχίες της οικονομίας» στις οποίες αναφέρονται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, την ίδια στιγμή που ακριβώς αυτά οδηγούν τον λαό στην αδυναμία να καλύψει ακόμα και τις βασικές του ανάγκες στη διατροφή.

Θυμίζουμε ότι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, και για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης αλλά και για τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης, όχι μόνο παραμένουν αλλά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Εκτός αυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023, σε συνθήκες πληθωρισμού 9% για το 2022. Την ίδια στιγμή εκδηλώνονται αντιδράσεις ώστε να μπει «φρένο» ακόμα και στα επιδόματα, που βέβαια δεν δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Το Γιούρογκρουπ κάνει λόγο για «δημοσιονομικά ανεκτά μέτρα».

Επομένως λαϊκός αγώνας για ν’ αποτραπούν τα χειρότερα!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής