breaking news Νέο

ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ για την ιατρική χρήση κάνναβης: "Κανένα ναρκωτικό δεν είναι θεραπευτικό"

ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ για την ιατρική χρήση κάνναβης:

Περιοδεία στην Ημαθία πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τ.Ε. Ημαθίας του ΚΕ με τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η περιοδεία έγινε στο πλαίσιο της καθημερινής προσπάθειας της οργάνωσης για το πολύ σοβαρό θέμα που αφορά όλους, όπως τονίστηκε, αυτό της καλλιέργειας της «ιατρικής – φαρμακευτικής» κάνναβης, και στόχο την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ αλλά και την ενεργοποίηση των φορέων της περιοχής ενάντια στην καλλιεργούμενη ναρκωκουλτούρα. Η περιοδεία περιελάμβανε συνάντηση με το δήμαρχο Αλεξάνδρειας, περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, καθώς και συνάντηση με φορείς της Δ.Κ Επισκοπής αλλά και περιοδεία σ’αυτήν. Επίσης δόθηκε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στη Βέροια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Οδυσσέας Μαάιτα (τον προλόγισε η Ι. Σοφρόνωφ από την Τ.Ε. Ημαθίας του ΚΚΕ) τόνισε τα εξής :

«Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η προσπάθεια αποενοχοποίησης-  αποποινικοποίησης της χρήσης της κάνναβης. Μια σειρά από κυβερνητικούς παράγοντες και άλλους που τοποθετούνται συστηματικά υπέρ της.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η «Διεθνής Έκθεση Κάνναβης», όπου  αξιοποιήθηκε για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση και μεγάλη μερίδα των αστικών ΜΜΕ, για να προπαγανδιστούν τα «οφέλη» ενός ...«αθώου και παρεξηγημένου φυτού», όπως ξεδιάντροπα ισχυρίζονται, αλλά και να διαχυθούν ειδήσεις για δισεκατομμύρια ευρώ, που θα αποφέρουν οι επενδύσεις στη χώρα από την καλλιέργεια και διακίνηση της «ιατρικής» κάνναβης. Ακόμα, δεν έλειψαν οι «πλάγιες» αναφορές για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» λόγους!

Να τονίσουμε εδώ ότι το νομοθετικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει την καλλιέργεια και διακίνηση «ιατρικής» κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Με βάση τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών παραγόντων αλλά και δημοσιεύματα του τύπου, η «ιατρική» χρήση της κάνναβης και κυρίως η «αναπτυξιακή» προοπτική της θα γίνει βάσει επενδύσεων κυρίως από Γερμανία, Καναδά, Η.Π.Α., Βρετανία και Ισραήλ. Μιλάμε ουσιαστικά για παραγωγή, επεξεργασία και  εξαγωγή σκευασμάτων «φαρμακευτικής» κάνναβης και της ρητίνης της εκτός κρατικού μονοπωλίου.  Παράλληλα ο υπουργός Ξανθός δεσμεύτηκε, προκειμένου τα σκευάσματα αυτά να ενταχθούν στη λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Οι αναμενόμενες επενδύσεις για «φαρμακευτική» κάνναβη στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 2 δις ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν υποτίθεται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Υπολογίζουν ότι για 110.000 ασθενείς, θα προκύψουν 7.000 θέσεις εργασίας. Η παγκόσμια αγορά νόμιμης κάνναβης («φαρμακευτικής» και  ευφορικής) εκτιμάται για το 2015 σε 28,8 δις δολάρια, τα 11,4 δις από τη «φαρμακευτική» κάνναβη μόνο.  Οι χώρες-κλειδιά της παγκόσμιας αγοράς για την ερχόμενη δεκαετία στη «φαρμακευτική» κάνναβη θεωρούνται με τη σειρά : Ισραήλ, Καναδάς, Αυστραλία και Η.Π.Α.. Σημειωτέον ότι το Μ.Ι.Τ. (Massachusetts Institute of Technology) χαρακτήρισε την κάνναβη «φυτό του 21ου αιώνα». 

                Στην περιοχή μας, στην Κεντρική Μακεδονία, φαίνεται ότι ο κύριος νομός, όπου ξεκινάει η καλλιέργεια κάνναβης για τους παραπάνω σκοπούς, είναι η Ημαθία. Ήδη η δημοτική αρχή Νάουσας ανακοινώσε το σχεδιασμό της να νοικιάσει για 30 χρόνια δημοτική έκταση 1.000 στρεμμάτων σε πολυεθνική εταιρεία για την καλλιέργεια «φαρμακευτικής» κάνναβης, στις θέσεις (2/3 της έκτασης) Ρουντίνα Επισκοπής και (1/3 της έκτασης) Πολυπλάτανου. Τέλη Αυγούστου, μάλιστα, οργάνωσε συνέλευση στην Ειρηνούπολη, με κατοίκους των όμορων περιοχών, για να κάμψει τις αντιδράσεις τους, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική ευκαιρία»… Το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

 

Βασική επιχειρηματολογία όσων είναι υπέρ της «ιατρικής» χρήσης της κάνναβης

Βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας των οπαδών της «θεραπευτικής» είναι τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι και τελικά το κράτος από την καλλιέργεια της κάνναβης.

Για παράδειγμα, σε άρθρο στο ΕΘΝΟΣ (16/10) αναφέρεται ότι «το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της καλλιέργειας κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς μπορεί να διανοίξει νέες προοπτικές για τον αγροτικό και των επιχειρηματικό κόσμο». «Από τα στοιχεία των συνεργαζόμενων υπουργείων προκύπτει ότι η σημασία για την Ελλάδα είναι πολλαπλή, λαμβανομένου υπόψη ότι η χώρα μας προσφέρεται για καλλιέργεια και μπορεί να παράγει φυτά υψηλής ποιότητας. Υπολογίζεται ότι η αγορά των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης την επόμενη δεκαετία θα κυμανθεί στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν ήδη εμφανιστεί επενδυτές με συγκεκριμένες προτάσεις, με πρόβλεψη για δημιουργία σύγχρονων καλλιεργητικών και μεταποιητικών πάρκων και επενδυτικά σχέδια που ξεπερνούν το 1.5 δις ευρώ».

Σε σχέση με τη χρήση της «ιατρικής» κάνναβης υπάρχει μεγάλη φιλολογία σε σχέση με τις «ευεργετικές και θεραπευτικές» ιδιότητες της κάνναβης. Ορισμένοι φτάνουν να μιλάνε για θεραπεία ακόμα και του καρκίνου. Υπάρχουν μία σειρά από ιστοσελίδες που προωθούν την παραπάνω επιχειρηματολογία προβάλλοντας τάχα «επιστημονικές» έρευνες και μελέτες. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να δώσουν και ένα ριζοσπαστικό στοιχείο στη συζήτηση, βάζοντας το επιχείρημα ότι η «ιατρική» χρήση της κάνναβης απαγορεύεται, γιατί έχουν συμφέροντα οι πολυεθνικές του φαρμάκου.

 

Ορισμένα στοιχεία ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Της κάνναβης

Σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης σε χώρες, όπου η χρήση της είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως «φαρμακευτικό προϊόν» για κάποιον ενήλικο. Στις χώρες όπου έχει νομιμοποιηθεί, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής : Στην Ολλανδία χρήση κάνναβης κάνει το 42% των 16χρονων μαθητών, στην Τσεχία το 50%! Στις ίδιες χώρες καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά έναρξης της χρήσης κάνναβης στην ηλικία των 13 ετών ή μικρότερη (έρευνα ESPAD 2015 στο σχολικό πληθυσμό).

Στις Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου έχει ήδη νομιμοποιηθεί, είτε για «ιατρικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους, το 66% των 16χρονων μαθητών κάνει χρήση κάνναβης. Ένας στους τρεις τελειόφοιτους μαθητές λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως μια από τις πηγές προμήθειας τη συνταγογράφησή της για κάποιον άλλο (Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά 2015).

Στην Ευρώπη, ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία απεξάρτησης για πρώτη φορά, αυξήθηκε συνολικά από 43.000 το 2006 σε 76.000 το 2015 (ΕΚΠΝΤ 2016).

Εννιά στους δέκα εφήβους και ένας στους τέσσερις ενήλικες αναφέρουν την κάνναβη ως ουσία, για την οποία ζήτησαν απεξάρτηση από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ το 2016. Πάνω από το 84% όσων απευθύνθηκαν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, μυήθηκαν στη χρήση ναρκωτικών μέσω της κάνναβης (απολογισμός του ΚΕΘΕΑ).

Όπως σημειώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του για την «ιατρική» χρήση της κάνναβης (2015), υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ακόμη ερωτήματα και πολλοί παράγοντες, που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ενώ για τα φάρμακα που περιέχουν συγκεκριμένα κανναβινοειδή (THC ή και CBD), έχουν γίνει αρκετές μελέτες γύρω από τις φαρμακοκινητικές τους ιδιότητες, την ασφάλειά τους κ.λπ., η κατάσταση δεν είναι ίδια για τη χρήση της φυτικής κάνναβης, η οποία στηρίζεται κυρίως σε εμπειρικά δεδομένα.

Υπάρχουν ελάχιστες τυχαιοποιημένες μελέτες, που αξιολογούν τη χρήση της κάνναβης, είτε μέσω καπνίσματος, είτε μέσω νεφελοποίησης, ενώ ακόμα και από αυτές είναι πολλές που εμπεριέχουν σημαντικές αδυναμίες, όπως είναι: Μικρός αριθμός συμμετεχόντων, σύγκριση πολλές φορές της κάνναβης με κάποιο placebo (εικονικό) φάρμακο και όχι με κάποιο ήδη υπάρχον φάρμακο, επιλογή κυρίως ατόμων που έχουν ξανακάνει χρήση, μη εκτίμηση της σχέσης δόσης - απόκρισης, πολύ μικρή διάρκεια (ημερών ή εβδομάδων).

Πολλές μελέτες στηρίζονται απλά στη συμπλήρωση ανώνυμων ερωτηματολογίων από τους ασθενείς ως προς την προσωπική χρήση - αποτελεσματικότητα της κάνναβης σε αυτούς, δεν αξιολογούν την ποιότητα και λειτουργικότητα της καθημερινής ζωής (κοινωνικές συναναστροφές, οδήγηση, εργασία, επιδόσεις στο σχολείο, επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες κ.λπ.), δεν εκτιμούν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν (εξάρτηση, μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, ψυχολογικές διαταραχές κ.λπ.).

Πολλές φορές, δεν λαμβάνουν καν υπόψη την περιεκτικότητα της κάνναβης, που χορηγείται σε THC - CBD, αλλά και άλλα κανναβινοειδή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση μεταξύ των μελετών. Επίσης, προς το παρόν, υπάρχουν ελάχιστες μελέτες που να αφορούν παιδιά και εφήβους. Να τονίσουμε εδώ ότι οι παραπάνω αδυναμίες παρατηρούνται ακόμη και σε κάποιες μελέτες που δεν αφορούν τη φυτική κάνναβη, αλλά τα διάφορα κανναβινοειδή.

Mε όχημα τη «φαρμακευτική» τάχα χρήση της κάνναβης, επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Σταδιακά δε και των υπόλοιπων ναρκωτικών.
Με ασαφή και ανυπόστατα πολλές φορές «επιστημονικά» δεδομένα, τα οποία επενδύονται από μία φιλάνθρωπη δήθεν διάθεση στήριξης βαρέων πασχόντων ή περιορισμού των ποινικών διώξεων των χρηστών κάνναβης, προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια στοχεύει στην ικανοποίηση των επιταγών της Ε.Ε. και των προσπαθειών ή επιδιώξεων για γρήγορη καπιταλιστική ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα βασίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων ή των
αγροτών εκείνων που θα μετατραπούν σε εργάτες γης πολυεθνικών εταιρειών καλλιέργειας «φαρμακευτικής» κάνναβης.

Οι μοναδικές ιδιότητες της κάνναβης που είναι κοινά αποδεκτές από όλους τους ειδικούς - όπως η αντιεμετική της δράση και η επίδραση της στα κέντρα διαχείρισης του πόνου (και όχι αυτού καθαυτού του πόνου), δεν μπορούν από μόνες τους να δικαιολογούν αυτή τη βιασύνη της κυβέρνησης, πολιτικών προσώπων ή δυνάμεων και πολυεθνικών για την καλλιέργεια και προώθησή της.

Το φυτό της κάνναβης περιέχει πάνω από 750 διαφορετικές χημικές ουσίες, εκ των οποίων περίπου 104 διαφορετικά κανναβινοειδή. Είναι πια ευρέως αποδεκτό ότι ο καπνός της κάνναβης περιέχει σημαντικές ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών, όπως η αμμωνία, το υδροκυάνιο και το μονοξείδιο του αζώτου, πολλές από τις οποίες έχουν αντίστοιχη ή και ισχυρότερη καρκινογόνο (και όχι μόνο) δράση, σε σύγκριση με αυτές του συμβατικού καπνού. Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, στις οδηγίες της σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα (Μάρτης 2015) υποστηρίζει τη ρητή απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης της κάνναβης πριν την ηλικία των 21 ετών, με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως σε πολύ σοβαρές ασθένειες, με μικρό προσδόκιμο ζωής.

Τα οικονομικά και πολιτικά «λόμπι» που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών, διασυνδέονται άμεσα με πολυεθνικούς ομίλους - κολοσσούς, καθώς τα κέρδη που φέρνει η υπόθεση των ναρκωτικών για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι πολυεπίπεδα, είτε από την παράνομη είτε από τη νόμιμη αγορά: Μόνο στην Ευρώπη, η κάνναβη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) της λιανικής αγοράς παράνομων ουσιών, με αξία η οποία εκτιμάται μέχρι και 12,9 δισ. ευρώ το χρόνο.

Καραμπινάτη απόδειξη αποτελούν οι τελευταίες προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές στις ΗΠΑ, η διεξαγωγή των οποίων έγινε παράλληλα με δημοψηφίσματα που αφορούσαν την αποποινικοποίηση της κάνναβης (πέντε Πολιτείες ενέκριναν την «ιατρική» χρήση της και τρεις για «ψυχαγωγικούς» λόγους). Μόνο στο Οχάιο, η καμπάνια για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στοίχισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια! Στις ΗΠΑ, οι όμιλοι που μονοπωλούν ανά Πολιτεία την παραγωγή και διάθεση κάνναβης είναι από τις πιο κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον υποδείκτη ...«green economy»!

Στο σάπιο καπιταλισμό, η παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών είναι πηγή ασύλληπτου κέρδους. Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία, ανισότητα είναι το υπόβαθρο όπου «ακουμπάνε» τα ναρκωτικά. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός. Είναι καταναγκασμός στο μονόδρομο της εξαθλίωσης της ταξικής κοινωνίας.

Ο λαός και η νεολαία στη χώρα μας έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά, γι' αυτό σήμερα χρησιμοποιούν το «Δούρειο Ίππο» της «θεραπευτικής» χρήσης της κάνναβης, για να δρομολογήσουν εκ νέου τη νομιμοποίηση της χρήσης. Δε νοιάζονται για τη θεραπεία των ασθενών αυτοί που διέλυσαν τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, αυτοί που μετέτρεψαν τα φάρμακα σε πανάκριβα εμπορεύματα! Ακόμα και αν κάποιο συστατικό απομονωθεί και μπορεί να αξιοποιηθεί ιατρικά, δεν χαρακτηρίζεται «θεραπευτικό» κανένα ναρκωτικό. Το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την επιστημονική έρευνα για ιατρικούς σκοπούς υπάρχει από χρόνια. Με το να ζητούν απελευθέρωση της παραγωγής και διάθεσης της κάνναβης αυτό που κάνουν είναι να διαφημίζουν μια ουσία που προκαλεί εξάρτηση και «κοινωνικό θάνατο».

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής, μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, γυναικών, να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Με τους αγώνες να ακυρώσουν τα σχέδια των επενδυτών - μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, να εναντιωθούν σε αυτήν την πολιτική που θέλει να μας έχει ναρκωμένους και υποτακτικούς στα γενικότερα σχέδιά τους για τη «διαιώνιση» της κυριαρχίας τους».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής