breaking news Νέο

Δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι θα αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί, την Πέμπτη τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας

  • Δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι θα αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί, την Πέμπτη τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας
  • Δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι θα αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί, την Πέμπτη τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου Βαγγέλη, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης των Πυρηνόκαρπων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και αγροτικών συλλόγων Βέροιας, Νάουσας, Πέλλας, Κοζάνης και των βουλευτών Φρόσως Καρασαρλίδου, Χρήστου Αντωνίου, Θεοδώρας Τσάκρη και Γιάννη Σηφάκη.

 

Παρά το ότι ο υπουργός επαναβεβαίωσε ότι θα πληρωθεί η ζημιά από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου, μετά από τις δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών στους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του ΑΣΓ Βέροιας, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» επεσήμανε ότι «έγινε μια συνάντηση με τον κ. Αποστόλου, ο οποίος, συνηθισμένος στην αόριστη υποσχεσιολογία, επανέλαβε και σήμερα (σ.σ. χθες) τον εαυτό του». Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο ερώτημα που ετέθη στον κ. Υπουργό κατ' αρχήν, «γιατί δεν έγινε αναγγελία και γιατί δεν προχωρήσαμε σε δηλώσεις ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ αμέσως μετά το πόρισμα της επιτροπής, η οποία και αποφάνθηκε για το αίτιο τςη ζημιάς (βροχοπτώσεις) και για τη νομιμότητα των δηλώσεων, αποφαινόμενη ότι εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αυτό έμεινε αναπάντητο από τον κ. Αποστόλου».

Όσον αφορά στο ερώτημα γιατί δεν τήρησε ο κ. Αποστόλου την υπόσχεσή του στη ΔΕΘ και την υποχρέωσή του να γίνουν οι δηλώσεις και να χαθεί τόσος χρόνος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως ούτε και σ’ αυτό απάντησε ο Υπουργός.

Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς ο κ. Αποστόλου από που θα πληρωθεί η ζημιά για τις βροχοπτώσεις, (αν θα

πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ και πότε), το άφησε, είπε, απροσδιόριστο. Καθώς ο Υπουργός – όπως επεσήμανε – αφού πρώτα ο ΕΛΓΑ εκτιμήσει τις δηλώσεις που θα παραλάβει, αργότερα θα εκτιμήσει τον προϋπολογισμό και εφόσον του δοθεί η έγκριση από τον κ. Χουλιαράκη, σε χρονικό διάστημα το οποίο δεν προσδιόρισε, υπολογίζει το να καταβληθούν αποζημιώσεις.

 

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου αγροτών Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών, δήλωσε ότι «είχαμε τη διαβεβαίωση του υπουργού κ. Αποστόλου, αλλά και του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, ότι οι ροδακινοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου».
Θυμίζουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συγκέντρωση στοιχείων για τις ζημιές μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε ακολούθως να αποσταλούν στον ΕΛΓΑ για επεξεργασία. Όμως δεν αρκούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Υπάρχει φέτος πρόβλημα σε όλη την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών.
Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε ότι «ο υπουργός δήλωσε ότι ήδη από χτες έχει κατατεθεί στην ΕΕ φάκελος, ώστε να υπάρξει αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών από ευρωπαϊκούς πόρους. Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας, τότε θα κινηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων από εθνικούς πόρους (De minimis, ΠΣΕΑ κ.α.)».

 

Ρωσικό Εμπάργκο

Σ' ό,τι αφορά το ρωσικό εμπάργκο και το θέμα της στήριξης των προϊόντων των αγροτών από τις εξευτελιστικές τιμές που υπήρξαν, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως το υπουργείο – σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου – έστειλε χθες το φάκελο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απώλεια εισοδήματος στα ροδάκινα και έχει ζητήσει τη στήριξη των παραγωγών. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός δεν αναμένει σύντομα να εξετασθεί ο φάκελος και ότι στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφανθεί αρνητικά για την περίπτωση της αποζημίωσης, τότε το υπουργείο θα εξετάσει τη δυνατότητα να στηρίξει τους παραγωγούς, είτε μέσω ΠΣΕΑ, είτε μέσω DEMINIMIS.

Mάλιστα, όπως εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «πέρα από καθυστερήσεις και ολιγωρίες του υπουργού και του υπουργείου, χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα, για να δουν οι παραγωγοί χρήματα από αποζημιώσεις, είτε στήριξη. Κι αν τα δουν...».

 

Κανονικά την Πέμπτη τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας

Ακόμα ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε πως τα μέλη της διοίκησης του ΑΣΓ Βέροιας αποχώρησαν από το δεύτερο σκέλος της σύσκεψης, στο οποίο ο υπουργός εξέτασε γενικότερα συνδικαλιστικά ζητήματα των αγροτών, ενώ έδωσε ραντεβού την Πέμπτη το πρωί στον κόμβο της Κουλούρας, όπου οι αγρότες θα βρεθούν εκεί με τρακτέρ, στους οποίους συνάμα θα γίνει ενημέρωση πάνω στις λεπτομέρειες της συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Επιπλέον, όπως σημείωσε, «στον ίδιο χώρο θα καταστρώσουμε και το σχέδιο για τους τρόπους που θα δράσουμε από δω και πέρα», τη στιγμή  που το πρώτο αγροτικό μπλόκο για το 2018 στήθηκε τη Δευτέρα από τους αγρότες της Καρδίτσας στον αυτοκινητόδρομο Ε65, στο ύψος του δέλτα (περίπου 300 τρακτέρ παρατάχθηκαν κατά μήκος του δρόμου) και αποτελεί την πρόβα τζενεράλε για τις κινητοποιήσεις, που έχουν προαναγγείλει οι αγρότες για τις επόμενες ημέρες.

 

Β. Αποστόλου : «Οι ροδακινοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν έγκαιρα και όπως πρέπει»

 

Από την πλευρά του ο υπουργός ΑΑ&Τ Βαγγέλης Αποστόλου, μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε :

Για το πρώτο θέμα τόνισε πως, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πριν λίγο καιρό,  προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών, λόγω μειωμένης τιμής του προϊόντος, έχει συνταχθεί και αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικός φάκελος τεκμηρίωσης και αναμένεται η απάντηση.

Για το δεύτερο θέμα δεσμεύτηκε πως σε ό,τι αφορά ζημιές της άνοιξης, λόγω κυρίως παγετού, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν στις αρχές Φεβρουαρίου.

 Όσον αφορά δε τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, σύμφωνα και με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, τη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων των αιτουμένων αποζημίωση μέχρι 7 Φεβρουαρίου και την επεξεργασία τους από τον ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής