breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «120+2 teenγραφήματα» του ΓΕΛ Μακροχωρίου

  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «120+2 teenγραφήματα» του ΓΕΛ Μακροχωρίου
  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «120+2 teenγραφήματα» του ΓΕΛ Μακροχωρίου

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Sala Ελιά στη Βέροια η παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου «120+2 teenγραφήματα» του ΓΕΛ Μακροχωρίου. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχαν οι εκδόσεις «ΜΟΛΥΒΙ» και το ΓΕΛ Μακροχωρίου.

51 έφηβοι συγγραφείς ενός επαρχιακού Λυκείου και 122 κείμενα πεζά και ποιητικά, που διασταυρώνονται με τη ζωή, με το φως και τα σκοτάδια της, αναζητώντας το δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκανε σε κλίμα συγκίνησης η διευθύντρια στο ΓΕλ Ιωάννα Τσαντσάν, ενώ χαιρέτησαν η αντιδήμαρχος Βέροιας Συρμούλα – Τζήμα Τόπη, ο διευθυντής Β’Θμιας Θανάσης Αλατζόγλου, ο συντονιστής Φιλολόγων Παύλος Περπερίδης και η Λένα Δημητριάδου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων. Το παρών έδωσε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης

Πρόκειται για μία πρωτότυπη και ξεχωριστή προσπάθεια, που αποδεικνύει ότι στα δημόσια σχολεία μας γίνεται δουλειά! Και φυσικά τα θερμά μας συγχαρητήρια στην υπεύθυνη καθηγήτρια Ελένη Καραγιάννη και τους συμμετέχοντες μαθητές, με τις ευχές μας για συγγραφική συνέχεια!

Παραθέτουμε αποσπάσματα από το κείμενο της παρουσίασης από τη φιλόλογο Ελένη Καραγιάννη:

Η γραφή είναι γενναιόδωρη με τους τολμηρούς. Κι εμείς είμαστε από τους τολμηρούς. Από αυτούς που ξεδιπλώνουν πάνω στο χαρτί κομμάτια της καρδιάς τους. Για αυτό και η γραφή σαν δώρο μάς χαρίστηκε, μας αντάμειψε για την τόλμη μας, εισέβαλε στη ζωή μας λυτρωτική για να φωτίσει τα σκοτάδια μας και να μας επιτρέψει να οραματιστούμε έναν ομορφότερο κόσμο.

Όπως ένα παιδί χαίρεται με το καινούριο του παιχνίδι και ενθουσιασμένο φωνάζει τους φίλους του να παίξουν μαζί του, έτσι περίπου πριν δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2020, στο μάθημα της λογοτεχνίας στα τότε τμήματα της Β Λυκείου μίλησα στα παιδιά για την αγάπη μου στη γραφή. «Μου αρέσει πολύ να γράφω ιστορίες», τους είπα. «Αυτό είναι το χόμπι μου. Θέλετε να γράψουμε μαζί; Ελάτε να παίξουμε με τις λέξεις». Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να ανταποκριθούν έτσι γρήγορα στο κάλεσμα της γραφής. Το καθένα βέβαια με τον δικό του τρόπο και ρυθμό. Άλλα με βήμα θαρρετό, σταθερό, γρήγορο και αποφασιστικό κι άλλα με πιο αργό, δειλό και διστακτικό. Κι έτσι, γεννήθηκαν οι teenγραφείς, η συγγραφική ομάδα του σχολείου μας...

Το συλλογικό μας έργο αποτυπώνει τη διαδρομή δύο ολόκληρων διδακτικών ετών (2020/21 και 2022/3). Τα 120+2 teenγραφήματα είναι κείμενα πεζά και ποιητικά που προέκυψαν από το μάθημα της Λογοτεχνίας και το Εργαστήρι συγγραφής και δεν στεγάζονται κάτω από μια κοινή θεματική αλλά καταπιάνονται με πολλά και διαφορετικά θέματα. Για να υπάρξει μια συνοχή και να βοηθηθεί και ο αναγνώστης εντάσσονται στις εξής κατηγορίες: Φιλοσοφείν, Μοναξιά και παρίες, Απώλειες, Οικογένειες, Σχέσεις σκοτεινές, Χριστούγεννα και χιονάνθρωποι, Όνειρα και δεύτερες ευκαιρίες, Πόλεμος, Έρωτας, Ιστορίες μυστηρίου...

Ωστόσο, η αξία αυτής της συλλογής δεν αποτιμάται με κριτήρια λογοτεχνικά. Κάτι τέτοιο θα την αδικούσε κατάφωρα. Η αξία της εντοπίζεται κυρίως στην τόλμη έκθεσης των έφηβων συγγραφέων. Βλέπετε, στους teenγραφείς δεν ανήκουν μόνο παιδιά του πρώτου θρανίου που έχουν γλωσσική ευχέρεια και άνεση στον λόγο αλλά και τα παιδιά του τελευταίου θρανίου, τα συνεσταλμένα, τα ντροπαλά, τα εσωστρεφή, με γλωσσικές αδυναμίες και φοβία για τα γλωσσικά μαθήματα, παιδιά που η ελληνική δεν είναι καν η μητρική τους γλώσσα. Στους teenγραφείς δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές, καλοί και κακοί συγγραφείς. Στους teenγραφείς είμαστε όλοι ίσοι, εξίσου σπουδαίοι, ιδιαίτεροι και μοναδικοί γιατί τολμάμε να εκτεθούμε, να καταθέσουμε μπροστά σας τον νου μας, την καρδιά και την ψυχή μας και να φωνάξουμε τις αλήθειες μας όχι από ένα ιδιωτικό σχολείο, ούτε καν από ένα σχολείο του κέντρου αλλά από ένα δημόσιο, μικρό, λύκειο της επαρχίας.

Σήμερα είναι μια μέρα φωτεινή, γιορτινή, χαρμόσυνη. Σήμερα νιώθω χαρούμενη, συγκινημένη και περήφανη γιατί σε μια εποχή πεζή και αντιποιητική, με την ευαισθησία στα αζήτητα και ανθρώπους γύρω μας απαθείς και συχνά αποχρωματισμένους διανοητικά και συναισθηματικά, η λυτρωτική πένα των teenγραφέων πιστοποιεί νεότητα που δεν λιμνάζει, νεότητα που αντιμάχεται την έκφυλη πραγματικότητα με πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής