breaking news Νέο

Κ. Μητσοτάκης από το νέο μουσείο των Αιγών : «Ξεπερνά τα όρια της Ημαθίας και της Ελλάδας»

Κ. Μητσοτάκης από το νέο μουσείο των Αιγών : «Ξεπερνά τα όρια της Ημαθίας και της Ελλάδας»

Ως σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς χαρακτήρισε το νέο μουσείου των Αιγών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή των εγκαινίων, το πρωί της Δευτέρας 19ης Δεκεμβρίου.  Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, βουλευτές της Ημαθίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και κομματικοί φίλοι της ΝΔ. 

 

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε τα εύσημα στην έφορο Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, για την οποία ανέφερε ότι αφιέρωσε τη ζωή της στην ολοκλήρωσή του, τόνισε ότι το νέο μουσείο ξεπερνά τα όρια της Ημαθίας και της Ελλάδας.

«Το νέο πολυκεντρικό μουσείο σχεδιάστηκε, για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη, εφόσον εδώ θα φιλοξενηθεί η φυσική έδρα του Ψηφιακού Μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη», είπε ο πρωθυπουργός. Το τελικό κόστος της κατασκευής του ξεπέρασε τα 18 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ της ΠΚΜ. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, που συνοδεύονταν από τη σύζυγό του Μαρέβα, αναφέρθηκε στον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο, την «ψυχή» της ανασκαφής των Αιγών.


Το μουσείο, εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», φιλοξενεί πέντε εκθέσεις. Την έκθεση αρχιτεκτονικών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του ανακτόρου, την έκθεση γλυπτών, την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη», την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» που γίνεται σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και το συλλέκτη Θεόδωρο Αραβάνη και την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παρουσίαση στο μουσείο των Αιγών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής