breaking news Νέο

Τ.Παπαζώης: "Ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένειά του είναι θαμμένοι στους Βασιλικούς Τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας;"

Τ.Παπαζώης:

Είναι θαμμένος (τελικά) ο Μέγας Αλέξανδρος και η οικογένειά του στους Βασιλικούς Τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας; Το ερώτημα αυτό δεν έπαψε να αποτελεί κατά καιρούς μία σοβαρή εκδοχή για τον τόπο της ταφής του Μεγάλου Έλληνα Στρατηλάτη. Μόνο που στο νέο βιβλίo του Τριαντάφυλλου Δ. Παπαζώη, που έφυγε από τη ζωή το 2011, ο συγγραφέας δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ακόμα και με τον ίδιο του τον τίτλο, πως «ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένειά του είναι θαμμένοι στους Βασιλικούς Τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας», φέρνοντας έτσι ανατροπές στη μέχρι τώρα αρχαιολογική σκαπάνη και γνώση.

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας έγραφε στον πρόλογο του βιβλίου του, που ουσιαστικά αποτελεί την ολοκλήρωση πολύχρονης έρευνας, «ποτέ δε θα τολμούσα σαν μη ειδικός να καταπιαστώ με ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας, που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος. Το επιχειρώ όμως, γιατί πιστεύω πως, όταν η πραγματική αλήθεια είναι ολοφάνερη και κατά κάποιο τρόπο αδικείται από μια ιστορική πλάνη, αυτός που έχει σχηματίσει μια τέτοια γνώμη, βασισμένη σε τεκμηριωμένες αποδείξεις, όπως κατά τη γνώμη μου υπάρχουν στην προκειμένου περίπτωση, οφείλει να παίρνει θέση χωρίς δισταγμούς. Αυτό επιβάλλεται και για έναν ακόμα λόγο, όταν το θέμα, όπως συμβαίνει εδώ, συνδέεται με την ιστορία του Έθνους». Στο βιβλίο του αυτό ο Τριαντάφυλλος Παπαζώης επιχειρεί μία μελέτη – έρευνα, τόσο για την ταυτότητα των βασιλικών νεκρών, όσο και για τα ευρήματα των τάφων τους.

 

Συμπεράσματα

Στη μελέτη – έρευνα του βιβλίου του αυτού ο Τριαντάφυλλος Παπαζώης καταλήγει στα εξής συμπεράσματα, τα οποία και τεκμηριώνει με πλούσια και εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία :

Οι νεκροί των βασιλικών τάφων της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα δεν ανήκουν στο βασιλιά Φίλιππο Β' και την τελευταία του σύζυγο Κλεοπάτρα ή ενδεχόμενα σε κάποια από τις βάρβαρες συζύγους του.

Ο τάφος ΙΙ επίσης δεν ανήκει σε κάποιον άγνωστο «πρίγκιπα».

Όλοι οι βασιλικοί τάφοι στις Αιγές είχαν συληθεί από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου κατά το 274 π.Χ.

Οι νεκροί των τάφων αυτών, όπως θα αποδειχθεί, ανήκουν σε πρόσωπα της μακεδονικής δυναστείας, που έχουν επαναταφεί σε αυτούς μετά την καταστροφή της νεκροπόλεως των Αιγών.

Ως κύρια αφετηρία της έρευνας του βιβλίου, χρησιμοποιήθηκαν το βιβλίο του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου «Βεργίνα. Οι βασιλικοί τάφοι» (1984), κείμενα αρχαίων συγγραφέων της ελληνικής ιστορίας, σχετικές πληροφορίες που μας δίνουν οι αρχαίοι ιστοριογράφοι του Φιλίππου του Β', του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των διαδόχων και των επιγόνων του, σχετικά στοιχεία από τη νεότερη ελληνική και ξένη ιστοριογραφία, καθώς και από τα ταφικά κτίσματα και ευρήματα που ανακαλύφθηκαν από τον ίδιο τον καθηγητή στις ανασκαφές της Βεργίνας και τέλος, ανθρωπολογικά – ανατομικά και άλλα ιατρικής μορφής στοιχεία, τα οποία μας δίνουν επιστήμονες για τους σκελετούς των νεκρών της Βεργίνας, καθώς και αρχαίοι ιστορικοί. Συνεπώς τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα του Τριαντάφυλλου Παπαζώη ανατρέπουν τα δεδομένα της αρχαιολογικής σκαπάνης του Μανόλη Ανδρόνικου, αλλά και τις εδραιωμένες αντιλήψεις σχετικά με τους τάφους της Βεργίνας.

Επιπλέον ο συγγραφέας, συναισθανόμενος το βάρος των στοιχείων που προσκομίζει στην εισαγωγή του βιβλίου του, δηλώνει : «Οι λόγοι που μου επέβαλλαν την απόφαση για την έκδοση αυτή, είναι τα επιπρόσθετα σημαντικά ιστορικά αποδεικτικά στοιχεία, που έχουν προκύψει από τις συνεχιζόμενες ερευνητικές μου προσπάθειες από το 2001 και εδώθε.

Όλα τα συμπληρωματικά αυτά αποδεικτικά στοιχεία, σε συνδυασμό με ουσιώδεις παρεμβάσεις μου στο κυρίως κείμενο, επιβεβαιώνουν τα αρχικά μου συμπεράσματα για την ταυτότητα των νεκρών των βασιλικών τάφων ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δηλώσω ότι το υπόψιν βιβλίο γράφτηκε με αποκλειστικό και μόνο σκοπό να αποκαλυφθεί η ιστορική αλήθεια για την ταυτότητα των παραπάνω τάφων και των θαμμένων σε αυτούς των τριών νεκρών και για κανένα λόγο ή σκοπιμότητα, που θα ήθελε ενδεχομένως να υποθέσει κανείς.

Τριαντάφυλλος Παπαζώης 30.4.2011.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής