breaking news Νέο

Πρόταση Τ. Μαυρογιώργου για Κέντρο Μετανοσοκομειακής Περίθαλψης στο Νοσοκομείο Νάουσας

Πρόταση Τ. Μαυρογιώργου για Κέντρο Μετανοσοκομειακής Περίθαλψης στο Νοσοκομείο Νάουσας

Τη δημιουργία Κέντρου Μετανοσοκομειακής Περίθαλψης 60 κλινών, το μόνο δημόσιο στη Βόρεια Ελλάδα, που θα είναι εφάμιλλο των αντίστοιχων ιδιωτικών, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Νοσοκομείο Νάουσας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας, κ. Τάκης Μαυρογιώργος. Ο κ. διοικητής είπε ότι η δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του Νοσοκομείου. «Η πρότασή μας δίνει διέξοδο και είναι χρήσιμη. Η μελέτη έχει γίνει από επιστήμονες. Το ότι δεν ολοκληρώθηκε η πρόταση από το 2005, οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τη δημόσια υγεία, χρηματοδότησαν την….ιδιωτική υγεία. Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει δημόσιο τέτοιο κέντρο, πλην των ιδιωτικών σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Η πρότασή μας είναι υλοποιήσιμη  και ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ημαθία στις 13 Φεβρουαρίου, τη θεώρησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», τόνισε ο κ. διοικητής, επισημαίνοντας ότι δεν παρεξηγεί την πρωτοβουλία του κ. Κουτσογιάνη για την αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων (σ.σ. για το χώρο που ενδιαφέρεται το Νοσοκομείο στο, πάλαι ποτέ, βιομηχανικό συγκρότημα της «Βέτλανς» ο δήμος προγραμματίζει τη δημιουργία σύγχρονου διοικητικού κέντρου-δημαρχείου). «Η πρότασή μας έγινε επισήμως στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας και θεώρησα ότι οι σύμβουλοι έπρεπε να προβληματιστούν. Ο μόνος που κατάλαβε το βάθος της πρότασής μας ήταν ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι που υπερψήφισαν το να γίνει το κέντρο αποκατάστασης (σ.σ.  εάν φυσικά δεσμευτεί με επίσημη πρόταση το υπουργείο ότι θα την εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων). Αν δεν εφαρμοστεί, το Νοσοκομείο σε λίγα χρόνια θα τελειώσει. Θέλουμε να το εμπλουτίσουμε με έναν τομέα δραστηριοτήτων μετανοσοκομειακής περίθαλψης. Η συζήτηση ήταν θετική στο δημοτικό συμβούλιο. Η ιστορία που κουβεντιάζεται από το 1999, είναι πλέον ώριμη και τη θέλει ο λαός της Νάουσας. Δεν θέλουμε να κλείσουμε το Νοσοκομείο, ούτε έχουμε τέτοια κρυφή ατζέντα. Η μόνη φανερή ατζέντα μας είναι η ανάταξη της δημόσιας υγείας σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, όπως τονίζει η ηγεσία του υπουργείου μας. Υπάρχουν αδυναμίες, όπως η πρόσληψη προσωπικού. Βλέπουμε τα πράγματα στο χώρο υγείας με αισιοδοξία. Αν εμπλουτιστεί λοιπόν με το κέντρο αποκατάστασης, δεν θα υπάρξει ξανά αναφορά σε κλείσιμο και υποβάθμισής του σε κέντρο υγείας. Το Κέντρο Αποκατάστασης θα είναι δυναμικότητας 60 κλινών και θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύει άτομα από τροχαία, εγκεφαλικά κ.α. Όλα τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης έχουν παρκαρισμένα ασθενοφόρα, για να τους διακομίζουν στα πλησιέστερα Νοσοκομεία. Θέλουμε να λειτουργήσει ως τμήμα του Νοσοκομείου, για τη διαιώνιση της λειτουργίας του. Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από εθνικούς πόρους, με την έκφραση της πολιτικής βούλησης από τον υπουργό και τον πρωθυπουργό», είπε ο κ. διοικητής.

 

Νίκος Κουτσογιάννης : «Παραχωρούμε τη «Βέτλανς» στο Νοσοκομείο, αρκεί να υπάρξει πρωθυπουργική δέσμευση για 30 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης

 

Τη συνέχιση των δικών του προσπαθειών για τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου διοίκησης στο χώρο της «Βέτλανς», όπως είχε αναφέρει στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, τόνισε με δήλωσή του στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης. Αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας κ. Μαυρογιώργος, για τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης στον ίδιο χώρο, ο κ. δήμαρχος μας δήλωσε : Παραχωρούμε αύριο κιόλας το χώρο, αν υπάρξει δημόσια δέσμευση για εγγραφή στις δημόσιες επενδύσεις ενός ποσού 30 εκ. ευρώ για την κατασκευή του. Το κόστος δεν είναι τόσο μικρό, όσο ανέφερε ο κ. διοικητής στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εδώ ένα μικρό ιδιωτικό αντίστοιχο κέντρο είχε κόστος κατασκευής, που άγγιξε τα 50 εκ. ευρώ. Μόνο ένα μηχάνημα απαραίτητο για τη λειτουργία του αξίζει 1 εκ. ευρώ», μας είπε.

 

Πέτρος Τσαπαρόπουλος : «Φωνές που ακούγονται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το Νοσοκομείο και ότι δεν χρηματοδοτείται το ΕΣΥ, πέφτουν στο κενό»

 

Από την πλευρά του ο ιατρός και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Στόχος μας είναι το Νοσοκομείο της Νάουσας να υπάρχει και να μακροημερεύσει και μέσα σ' αυτή τη λογική είναι και η συζήτηση που γίνεται για την καινούργια δομή, που έχει να κάνει με τους ασθενείς μετά τη νοσηλεία, που έχουν ανάγκη αποκατάστασης. Άρα λοιπόν, φωνές που ακούγονται στη λογική ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το Νοσοκομείο Νάουσας σε Κέντρο Υγείας, φωνές που ακούγονται ότι δεν χρηματοδοτείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας κλπ, νομίζω ότι πέφτουν στο κενό, μετά από αυτή την κατατοπιστική συνέντευξη που δόθηκε και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, για να ξαναζωντανέψει το ΕΣΥ. Εξάλλου να θυμηθούμε λίγο ότι η κατάρρευση του ΕΣΥ αρχίζει το 2009 με 2010, όπου σταματά κάθε πρόσληψη και 2ον να θυμηθούμε ότι το 2014 ο άλλος πυλώνας Πρωτοβάθμιας Υγείας, το ΙΚΑ, με απόφαση, με νόμο του 2014, ουσιαστικά καταργήθηκε. Στην Ημαθία μέσω της καινούργιας μεταρρυθμιστικής τομής, του ΤΟΜΥ, προσπαθούμε να ξεκινήσει πάλι η Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Γιατί, όπως τόνισε και πάλι ο Διοικητής, χωρίς ύπαρξη των ΤΟΜΥ, της α/θμιας φροντίδας υγείας, τα Νοσοκομεία δεν θα μπορούνε να προχωρήσουν, θα είναι το 1ο φιλτράρισμα, που λέμε, των ασθενών.

Υπάρχουν προβλήματα με την εξής έννοια, ενώ υπάρχει βούληση, υπάρχουν χρήματα, έγιναν οι πρώτες προκηρύξεις, το ενδιαφέρον των γιατρών ήταν αρκετά περιορισμένο, θέλετε γιατί δεν έγινε κατανοητό το τι πάει να γίνει, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη με την έννοια του οικογενειακού γιατρού, εκεί χαιρόμαστε που ακούμε ότι υπάρχει οικογενειακός γιατρός, ακριβώς αυτό το πράγμα προσπαθούμε, θέλετε γιατί δε στηρίχτηκε από τους ιατρικούς συλλόγους, θέλετε γιατί υπήρξε προπαγάνδα ενάντια σ' αυτό που πάει να στηθεί, θέλετε γιατί υπάρχουν συμφέροντα. Εν πάση περιπτώσει, ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται με πιο αργούς ρυθμούς, αυτό είναι αλήθεια, απλά γίνεται προσπάθεια και από το Υπουργείο και από όλους μας να πειστούν οι γιατροί, ειδικά οι νέοι γιατροί, γενικοί, παθολόγοι και παιδίατροι, να στελεχώσουν την Α/θμια Φροντίδα Υγείας.

Και μάλιστα είναι προς το συμφέρον τους, γιατί υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους. Πιστεύω γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και από το υπουργείο και από το στελεχιακό δυναμικό και από τους Διοικητές και από τους ανθρώπους που ασχολούνται ουσιαστικά, για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής