breaking news Νέο

Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα – Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα – Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

 Νέος γύρος ελλείψεων φαρμάκων έχει ξεκινήσει μέσα στις γιορτές, καθώς οι αναπνευστικές ιώσεις σε παιδιά και ενήλικες οδηγούν τους ασθενείς στο φαρμακείο για φάρμακα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Όμως, οι μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διατέθηκαν πριν τις γιορτές παρά τις παραγγελίες των φαρμακοποιών, δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Τραγικές είναι οι ελλείψεις και σε βασικά φάρμακα, την ώρα που τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν όλο και περισσότερο. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες τα πιο βασικά σκευάσματα που λείπουν είναι τα εξής:

Augmentin

Klaricid

Depon

Algofren

Aerolin

Flixotide

Seretide

Nexium

Tamiflu

 

Ελλείψεις και σε παιδικά φάρμακα

Υψηλή ζήτηση υπάρχει και στα παιδικά φάρμακα εν μέσω της εποχικής έξαρσης των ασθενειών, ενώ η κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνεται στο ότι οι παιδιατρικές κλινικές γέμισαν χριστουγεννιάτικα λόγω γρίπης και κορωνοϊού που στέλνουν δεκάδες παιδάκια στο νοσοκομείο. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα, αναλγητικά, σιρόπια. Ο λόγος; Η έκρηξη των ιώσεων και η αυξημένη ζήτηση για φάρμακα που συνέπεσε με την περίοδο των εορτών και τη χαμηλή τροφοδοσία της αγοράς αφού πολλές φαρμακευτικές έκλεισαν για Χριστούγεννα.

 

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ποινικό δικαστήριο για τις φαρμακαποθήκες που κρατάνε στοκ

Στο σοβαρό θέμα με τις ελλείψεις στα φάρμακα, κυρίως στα παιδιατρικά και τις αντιβιώσεις για τα αναπνευστικά προβλήματα, ο αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης, λέγοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι οι μητέρες εταιρίες (οι κατασκευάστριες) σπρώχνουν τα φάρμακά τους εκεί που αυτά πωλούνται πιο ακριβά.

«Με περισσότερες παραγγελίες και έλεγχο στις φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούμε να λύσουμε το κομμάτι αυτό» δήλωσε στον ΣΚΑΙ.

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τις παράλληλες εξαγωγές.

«Έχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 260 φάρμακα και παράλληλα ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες. Οποίος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου.Θα ανοίξει φάκελος στον εισαγγελέα» είπε ο υπ. Υγείας.

«Όσες φαρμακαποθήκες κρατάνε στοκ το δηλώσουν άμεσα αλλιώς θα το μετανιώσουν. Θα πάνε στα ποινικά δικαστήρια και θα κλείσουν» τόνισε σε αυστηρό τόνο ο Θάνος Πλεύρης.

 

Παρέμβαση ΠΙΣ

Μπροστά στα παραπάνω δεδομένα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ξεκάθαρα ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση».

Την ώρα, λοιπόν, που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, «στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΠΙΣ. Επίσης κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει «άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής