breaking news Νέο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΤΟΥΣ 2021 ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΟΡΕΙΝΗ ΗΜΑΘΙΑ – ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΤΟΥΣ 2021 ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΟΡΕΙΝΗ ΗΜΑΘΙΑ – ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν. 4423/2016 (Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κ.λ.π.) τα Εποπτικά Συμβούλια των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας ασκούν έλεγχο της τήρησης του νόμου, του καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο. Επίσης παρακολουθούν την οικονομική κατάστασή τους, συντάσσουν εισηγήσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση, καθώς και Αναλυτική Έκθεση στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου, σχετικά με τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού. Την έκθεση αυτή οφείλει να δημοσιοποιήσει 10 ημέρες πριν από την σύγκλιση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης και να την υποβάλλει ταυτοχρόνως με την δημοσιοποίηση στην εποπτεύουσα αρχή.

Οι παραπάνω επιταγές του νόμου επαναλήφθηκαν και στα άρθρα 11 και 15 του καταστατικού του Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας με την επωνυμία «Ορεινή Ημαθία – Δασικός Συνεταιρισμός Εργασίας Βέροιας» και η παρούσα έκθεση συντάσσεται κατ’ επιταγή των διατάξεων αυτών, αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα βιβλία του συνεταιρισμού, όλα τα φορολογικά στοιχεία και παραστατικά και επιπλέον : α) ο από 30 Απριλίου 2022 ισολογισμός έτους 2021 και ο από 30 Απριλίου 2021 λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2020, οι οποίες καταστάσεις συντάχθηκαν νομίμως με τη συνδρομή και συνυπογραφή του λογιστή Δημοσθένη Γκίνη, β) ο απολογισμός πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου (έτους 2021) και γ) το Πρόγραμμα Δράσης και Ανάπτυξης του Δ.Σ. για το έτος 2022. Τα έγγραφα αυτά ετέθησαν υπόψη του Εποπτικού Συμβουλίου από το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, όπως τούτο υποχρεούνταν από το άρθρο 15 §4 του καταστατικού.

Στην παρούσα περιέχονται όσα στοιχεία είναι απαραίτητα για την εκτίμηση των δράσεων του συνεταιρισμού, από άποψη ουσίας και νομιμότητας, καθώς και αξιολόγηση του απολογισμού πεπραγμένων του Δ.Σ.. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διασαφήσεις ή διευκρινήσεις τίθενται στη διάθεση των μελών του συνεταιρισμού και της εποπτεύουσας αρχής, σε πρώτη ζήτηση αυτών, τα Πρακτικά του Εποπτικού Συμβουλίου για όλους τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της επίμαχης διαχειριστικής χρήσης και οι προαναφερόμενες οικονομικές καταστάσεις του συνεταιρισμού.

Το Εποπτικό Συμβούλιο κατά την διάρκεια του έτους 2021 ασκούσε  τον προβλεπόμενο έλεγχο στην οικονομική και εν γένει διαχείριση του συνεταιρισμού και υπέβαλλε τις εκθέσεις του (αντίγραφα των πρακτικών του) στο Διοικητικό Συμβούλιο. Κατά την επίμαχη περίοδο δεν διαπιστώθηκε τίποτε παράτυπο ή παράνομο και δεν εκφράστηκαν παρατηρήσεις από κανένα μέλος του. Ειδικότερα κατά τους ελέγχους του Εποπτικού Συμβουλίου διαπιστώθηκε η νομιμότητα όλων των πράξεων στα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, ενώ όλες οι εγγραφές στις οικονομικές καταστάσεις και τα φορολογικά βιβλία, που τηρεί ο συνεταιρισμός, προήλθαν από νόμιμα παραστατικά και σε εκτέλεση των αποφάσεων και των πράξεων των θεσμοθετημένων οργάνων και εντός των σκοπών του συνεταιρισμού.

Επίσης κατά τον έλεγχο των υποβληθεισών από το Διοικητικό Συμβούλιο οικονομικών καταστάσεων του ισολογισμού και της κατάστασης αποτελεσμάτων της χρήσεως 2021, με τα συνοδεύοντα τις καταστάσεις αυτές προσαρτήματα, διαπιστώθηκε ότι όσα αναγράφονται σε αυτές προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία, τα φορολογικά στοιχεία και λοιπά παραστατικά και οι καταστάσεις αυτές απεικονίζουν επακριβώς την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού κατά την 31.12.2021.

Από την δράση του συνεταιρισμού κατά το διαχειριστικό έτος 2021 τα έσοδά του ανήλθαν στα 19.353,36 ευρώ και προήλθαν από την πώληση ξυλώδους προϊόντος υλοτόμησης, που προέρχεται από συστάδες δημόσιων δασών, η εκμετάλλευση των οποίων παραχωρήθηκε νομίμως στο συνεταιρισμό. Για όλες τις πωλήσεις ακολουθήθηκε η σύμφωνη με το νόμο, το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας διαδικασία και οι τιμές πώλησης ήταν συμφέρουσες για το συνεταιρισμό, λαμβανομένου υπόψη και του αριθμού προσέλευσης πλειοδοτών και των υποβληθεισών προσφορών κατά την διενέργεια της σχετικής δημοπρασίας.

Για παροχές σε εργαζόμενους δασεργάτες – μέλη του συνεταιρισμού καταβλήθηκαν 11.813,54 ευρώ εκ των οποίων τα 9.438 ευρώ αφορούν μισθούς και τα 2.375,54 ευρώ επιβαρύνσεις κοινωνικής ασφάλισης. Τα λοιπά έξοδα και ζημίες ανήλθαν: α) ποσό 6.095, 64 ευρώ δαπανήθηκε για δαπάνες τρέχουσας φύσης, όπως είναι η εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ (-261,47 ευρώ), η καταβολή ενοικίων για τη μίσθωση του γραφείου του συνεταιρισμού (480 ευρώ), η καταβολή δικαιωμάτων Δημοσίου ή Δήμου για την παραχώρηση του δικαιώματος υλοτόμησης των δασών (2.270,46 ευρώ), η καταβολή του τέλους επιτηδεύματος (666,67 ευρώ), η καταβολή δαπανών αγοράς ειδών γραφικής ύλης (83,77 ευρώ), τα έξοδα δημοσιεύσεων των δημοπρασιών στον τύπο/ διαδίκτυο  (240 ευρώ), οι δαπάνες για την αγορά και αντικατάσταση διαφόρων αναλωσίμων ειδών (λάδια, αλυσίδες αλυσοπρίονων, λίμες και λάμες: 655 ευρώ) και τέλος η εξόφληση αμοιβών συνεργατών για τις παρασχεθείσες στο συνεταιρισμό υπηρεσίες τους, όπως η αμοιβή λογιστή (1.500 ευρώ), τεχνικού ασφαλείας (161,21 ευρώ) και άλλων (300 ευρώ), β) ποσό 1.955,64 ευρώ δαπανήθηκε για την αγορά εξοπλισμού  (αλυσοπρίονα) και γ) ποσό 399,90 ευρώ αφορά διάφορα έξοδα για διατραπεζικές συναλλαγές καταβληθέντα σε τράπεζες.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο συνεταιρισμός λειτούργησε κατά την επίμαχη διαχειριστική περίοδο αφενός μεν νόμιμα και αφετέρου παραγωγικά και εντός των σκοπών του και κυρίως κατά τρόπο επωφελή για τους δασεργάτες μέλη του. Η δε οριακή ζημία των 961,54 ευρώ, που καταγράφηκε για την χρήση αυτή, είναι αμελητέα, καθώς από τα κέρδη ύψους 19.353,36 ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό δαπανήθηκε ως αμοιβή και κοινωνική ασφάλιση των δασεργατών – μελών (11.813,54 ευρώ), που εργάστηκαν στην υλοτόμηση και συνεπώς εξασφαλίστηκε για αυτά απασχόληση για διάστημα αντίστοιχων μηνών.

Σημειωτέον ότι κατά τον παρόντα έλεγχο ελήφθησαν υπόψη όλες οι σχετικές διατάξεις του νόμου, του καταστατικού, του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης».

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΞΑΧΘΕΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.              Ο Γραμματέας του Ε.Σ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής